Beulah Bondi
Beulah Bondy

Beulah Bondi
° 03-05-1889
Chicago
Illinois
Verenigde Staten
+ 11-01-1981
✞ Leeftijd bij overlijden: 91


genomineerd Oscars ® 1937
genomineerd Oscars ® 1939
2 keer genomineerd voor een Oscar

Beulah Bondi was pas zeven (!) toen ze haar toneeldebuut maakte in het toneelstuk Little Lord Fauntleroy. Na haar universitaire studies volgde ze de opleiding aan het Chicago Little Theatre. In het begin van haar carrière verdiende ze $ 25 per week toen ze werkte voor een repertoire-gezelschap. Een carrière als actrice was het gewenste en logische gevolg wat ervoor zorgde dat ze anno 1925 voor het eerst op Broadway stond in het stuk One of the Family.

Bondi studeerde aan een katholieke school in Montreal waar ze een Bachelor of Arts haalde. Daarna volgde ze een masteropleiding aan de universiteit van Valparaiso.

Haar rol van venijnige roddeltante in het stuk Street Scene was zo succesvol dat ze de meest aangewezen actrice was om twee jaar later de rol in de filmversie van het vermelde stuk te vertolken, overigens haar langspeelfilmdebuut. Het was precies om die reden dat ze naar Hollywood trok. Nochtans heeft Bondi in haar carrière nooit een contract met een studio getekend, ze bepaalde zelf haar loon wat in 1931 geëvolueerd was naar 500 dollar per week.

Een andere film van betekenis voor Bondi, zo niet de grootste film uit haar carrière, was Make Way for Tomorrow van Leo McCary en natuurlijk ook The Gorgeous Hussy waarvoor ze genomineerd werd voor een Academy Award.

Beulah Bondi heeft in haar carrière maar liefst vier keer de rol van de moeder van James Stewart gespeeld, iets wat ze later nog eens overdeed op televisie.

Voor haar gastoptreden in twee episodes van The Waltons - tv-werk dus - kreeg ze op 85-jarige leeftijd (!) een Emmy Award.

Beulah Bondi heeft meermaals verklaard dat de grootste ontgoocheling uit haar carrière niet het niet winnen van een Oscar was, maar zowel voor The Adventures of Tom Sawyer (1938) als voor The Grapes of Wrath (1940) niet de gewenste rol gekregen te hebben. Voor de eerst vermelde film kreeg May Robson de begeerde rol, voor de tweede kreeg Jane Darwell de rol waar zij zo haar zinnen had op gezet.

Beulah Bondi is nooit getrouwd. Ze stierf in Hollywood aan de verwondingen die ze opliep toen ze gevallen was... over haar kat.

Oscars ® 1939 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Of Human Hearts
Oscars ® 1937 Genomineerd Beste actrice in een bijrol The Gorgeous Hussy