War of the Worlds

Bijna zeer goed
War of the Worlds
2005
06/07/2005
langspeelfilm
117 minuten
sciencefiction

verdeler

U.I.P. U.I.P.

acteur/actrice (14)

Tom Cruise Tom Cruise → Ray
Dakota Fanning Dakota Fanning → Rachel
Miranda Otto Miranda Otto → Mary Ann
Tim Robbins Tim Robbins → Harlan Ogilvy
Morgan Freeman Morgan Freeman → verteller (stem)
Justin Chatwin → Robbie
Rick Gonzalez → Vincent
Yul Vazquez → Julio
Lenny Venito → Manny
Lisa Ann Walter → barmeid
Ann Robinson
Gene Barry
David Alan Basche
Roz Abrams

regisseur (1)

Steven Spielberg Steven Spielberg

producent (2)

Kathleen Kennedy Kathleen Kennedy
Colin Wilson
War of the Worlds

Er is een film die zich tientallen jaren geleden in mijn grijze massa heeft genesteld. Ik moet de zwart-wit prent allicht gezien hebben toen ik nog een kind was. Echt veel herinner ik mij er niet van, de herinnering is heel vaag, de beelden wazig behalve de basis-idee waar het hem eigenlijk allemaal om te doen was, het feit dat de aarde werd aangevallen door buitenaardse wezens. Niets en niemand was nog veilig, het leger, nee zeg maar alle strijdkrachten op deze aardkloot samen stonden machteloos tegen de buitenaardse indringers. In mijn hersenen hangen nog flarden van beelden van de bezoekers uit de ruimte maar de scène die mij het meest is bijgebleven is die waarin een onaardse indringer als een dief in de nacht - maar dan in de vorm van een soort gigantische stofzuigerslang - de woning binnensloop van iemand die allicht niet eens een hoofdrol had. Want in die film was iederéén slachtoffer. En stond iederéén machteloos. De kans was groot dat het hier om de originele War of the Worlds film ging en dat zou uitgeklaard worden bij het bekijken van deze versie van Spielberg. Na het zien van een prent die naast openingsblockkbuster van deze filmzomer ook wel eens één van de beste films van het jaar zou kunnen worden werd het duidelijk.

Wat decennia geleden op mijn hersenvlies werd gebrand moet zo goed als zeker de originele versie van George Pal en Byron Haskin uit 1953 geweest zijn. Ook al gebaseerd op The War of the Worlds van H.G. Wells, voor het eerst gepubliceerd in 1898! Dat War of the worlds een spektakelfilm is zal niemand verbazen want welke Spielberg-film uit het verleden was dit niet? De getalenteerde filmmaker heeft iets met sciencefiction en de niet zo rooskleurige toekomst, iets wat hij al bewees met films als Minority Report, Jurassic Park, A.I. Artificial Intelligence, enz...

War of the Worlds

War of the Worlds is bijzonder indrukwekkend op het vlak van special effects, is heel angstaanjagend (de dreunende muziek doet de angst-meter nog een flinke ruk extra naar rechts maken) en spannend, eigenlijk één flinke brok entertainment van de spectaculairste en boeiendste soort. Maar Spielberg weet dat hij in het post-9/11-tijdperk voorzichtig moet zijn met dreigingen van buitenaf en allesverwoestende gebeurtenissen op Amerikaanse bodem. Verschillende keren wordt in de film dan ook gezegd dat het niét om terroristen gaat. De aanslagen en de gebeurtenissen uit het verleden hebben op een bijzonder pijnlijke manier duidelijk gemaakt dat zelfs de wereldmacht Amerika niet ongenaakbaar is. Iets waar niet alleen ook al wat lines werden voor voorzien in het scenario van deze film, maar ook onbetwistbaar duidelijk wordt eens de ruimtereizigers de aanval inzetten op moeder Aarde. Ahoewel het strijdtoneel in War of the Worlds zich tot onze verrassing lijkt te beperken tot Amerikaanse bodem, veel meer dan een verwijzing naar een Oosters succesje in Osaka is er niet. Geen "Mister President, I have some bad news", geen Pentagon of 'Oval Office', geen reporters van nieuwszenders die verslag uitbrengen over het gebeuren met op de achtergrond chaotische en bijzonder paniekerige taferelen onder de lokale bevolking of nog meer van dat... Neen, het is de persoonlijke strijd van Tom Cruise en de liefde voor zijn bloedeigen kinderen die centraal staat, en daar horen dus ook wat familieband-filmclichés bij...

Net zoals in Minority Report deed Spielberg opnieuw een beroep op Tom Cruise, niet eens een slechte keuze, zo blijkt. En waar Drew Barrymore nog enige sympathie had voor het mensvriendelijke wezentje E.T., zo schreeuwt Dakota Fanning het nu overtuigend uit van angst in War of the Worlds. Justin Catwin, de derde van het filmfamilie-trio, is een relatieve nieuwkomer die in Chumscrubber nog zijn debuut maakte. Maar ook ook Gene Barry en Ann Robinson (de hoofdrolspelers in de '53-uitvoering van War of the Worlds) werden speciaal voor Spielberg gevraagd en kregen een cameo-rolletje als grootvader en grootmoeder in de film.

War of the Worlds

Bijkomende moeilijkheid voor het drietal van The War of the Worlds is natuurlijk dat de intergalactische tegenspelers er in realiteit niet waren, alhoewel... Tegenwoordig bestaat er zoiets als de Pre-Viz (pre-visualisation) techniek, een bijzonder krachtig instrument dat voor Steven Spielberg nooit eerder zo belangrijk was bij het maken van een film als nu bij War of the Worlds. De klassieke 'storyboards' worden bij gebruik van deze techniek vervangen door bewegende 3D-animaties die het shot in kwestie al op een bijzonder gedetailleerde manier weergeven op het computerscherm. Na het werk van de 'locations scouts' wordt alles ingescand in de computer en kan men beginnen met het bewerken van deze basis die men verwerkt tot de (look van de) definitieve scène. Spielberg kon ook hier weer het onderste uit de kan halen door eerst te rade te gaan bij de specialisten van ILM, het bedrijf van zijn goede vriend George Lucas die het procédé door en door kennen en al gebruikten voor de Episodes I tot III van Star Wars. Kenners die maar wat graag hun lusten botvierden in de 'Pre-Viz' wereld en Tripods en dergelijke een ereplaatsje gaven. De moeilijkheid bij dit soort apocalyptische toestanden, indien gemaakt door een Amerikaan is natuurlijk het einde van de film. Hoe het allemaal afloopt met de mensheid dus. Het lijkt voor een Hollywood-productie van dit formaat ondenkbaar dat onze soort het onderspit delft dus... is de kans groot dat één of andere wereldmacht plots een superwapen uit de spreekwoordelijke hoge hoed tovert of zijn arsenaal aan kernwapens inzet en de strijd met de losgeslagen aliens met een onverwacht en pseudo-spannend gemak beslecht. We willen ons geen spoiler-mails op de hals halen en blijven je het einde van de film vanzelfsprekend schuldig maar... laat ons zeggen dat we toch wat moeite hadden met het filmstaartje van War of the Worlds.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
01-07-2005 Plaats 1 $ 64.878.275
08-07-2005 Plaats 2 $ 30.469.118
15-07-2005 Plaats 4 $ 15.244.749
22-07-2005 Plaats 6 $ 8.925.605
29-07-2005 Plaats 9 $ 5.481.239
05-08-2005 Plaats 9 $ 3.548.295