Thelma & Louise (dvd)

Zeer goed
Thelma & Louise (DVD)
1991
dvd
129 minuten
actie

acteur/actrice (15)

Christopher McDonald Christopher McDonald → Darryl
Susan Sarandon Susan Sarandon → Louise Sawyer
Geena Davis Geena Davis → Thelma Dickinson
Brad Pitt Brad Pitt → J.D.
Michael Madsen Michael Madsen → Jimmy
Stephen Tobolowsky Stephen Tobolowsky → Max
Timothy Carhart → Harlan
Marco St. John → truckchaufeur
Carol Mansell → dienster
Lucinda Jenney → Lena, de dienster
Jason Beghe → state trooper
Sonny Carl Davis → Albert
Ken Swofford → majoor
Shelly DeSal → Oostindische motelbediende

regisseur (1)

producent (2)

Mimi Polk

Thelma (Geena Davis) en Louise (Susan Sarandon) zijn twee gezworen vriendinnen die de rest van hun dagen zullen doorbrengen in een voraf gekend stramien: Louise slijt haar dagen als dienster in een eethuis (à la White Palace...), terwijl Louise dagelijks manlief opwacht, hem een dikke kus geeft bij zijn thuiskomst, zijn eten in de microgolfoven dumpt en probeert zo lief mogelijk te zijn voor haar op humeurvlak onmogelijke echtgenoot, die ze bovendien verdenkt van avontuurtjes i.p.v. tapijten verkopen.

Redenen genoeg dus om er enkele dagen tussenuit te trekken en de nietsvermoedende mannen Darryl en Jimmy aan hun lot over te laten...

De Cadillac Convertible brengt hen samen met het nodige visgerief en koffers naar de Silver Bullet, een nachtclub waar een eerste halte wordt gehouden. Het stikt er van de mannen met cowboy-hoeden met daaronder de dito koppen, terwijl de deinende country en westerndeuntjes het duo volledig uit zijn bol doen gaan.

Ene Harlan ziet in Thelma en Louise onmiddellijk een mogelijkheid om zijn vrouwenhonger te kunnen stillen en na de nodige Tequila's en Marguerita's waagt hij het erop met Thelma een nummertje te maken op een verlaten parking. Louise, die haar vriendin te hulp snelt, bedreigt de man met hun meegenomen wapen en wanneer die uiteindelijk van geen wijken wil weten, het vertikt om zich te verontschuldigen en niets dan schunnige praat blijft uitkramen, wordt hij overhoop geknald. En dat is meteen het startschot van twee wanhopige vrouwen die op de vlucht slaan omwille van iets wat uitgelokt werd, maar door gebrek aan enig bewijs weinig kans van slagen heeft bij een eventuele verdediging voor de rechtbank.

Thelma en Louise is een film die door de trailers alleen al een verkeerd beeld gaf van wat hij te bieden heeft (bewust of onbewust?). Meer nog, voor mij was hij zowat de grootste misrekening die ik ooit maakte op dat vlak: Thelma & Louise boeit van begin tot eind, koppelt prachtig camerawerk aan een onvoorspelbaar scenario, waarbij dit alles nog ondersteund wordt door knappe vertolkingen van Susan Sarandon (haar beste rol tot nu toe) en Geena Davis.

Voeg daarbij een ijzersterke soundtrack met muziek van o.a. Toni Childs, John Hiatt, Michael McDonald, Marianne Faithfull en Johnny Nash en je hebt een meesterwerk te pakken die wat mij betreft voorlopig als dé film van 1991 kan beschouwd worden.

Koenraad Adams