The Sixth Sense (dvd)

Zeer goed
The Sixth Sense (DVD)
1999
dvd
thriller
1.85

acteur/actrice (11)

Haley Joel Osment Haley Joel Osment →  Cole Sear
Bruce Willis Bruce Willis →  Malcolm Crowe
Toni Collette Toni Collette →  Lynn Sear
Olivia Williams Olivia Williams →  Anna Crowe
Donnie Wahlberg →  Vincent
Jeffrey Zubernis →  Bobby
Glenn Fitzgerald →  Sean
Mischa Barton →  Kyra Collins
Tervor Morgan →  Tony Tammisimo
Angelica Torn →  Mw. Collins
Firdous Barnji

regisseur (1)

M. Night Shyamalan M. Night Shyamalan

The Sixth Sense, er is al veel over geschreven en gesproken geweest. Indien je de film al hebt gezien is de fun er natuurlijk al af, wanneer je hem niet hebt gezien, dan hoop ik dat je nog niet te veel hebt gehoord. Niet voor niets vroeg men mij "wat weet je ervan?" toen we besloten eens een heuse topfilm te huren. Want daar kan The Sixth Sense in elk geval wel bij gerekend worden, zo was voor een medekijker al meer dan duidelijk, want die bekeek hem ondertussen voor de vierde en de vijfde keer. Toen ik hoorde "toen ik de tweede keer keek, heb ik een aantal dingen gezien die ik daarvoor niet had gezien en ik kon zelfs geen enkele fout ontdekken..." maakte het er nog een stuk veelbelovender en vooral mysterieuzer op.

Indien je 'm huurt (of koopt), doe dat dan a.u.b. op dvd. Voor de klank moet je 't echt wel niet doen (daarvoor bestaan er betere films...), het beeld heeft natuurlijk de topkwaliteit van een dvd'tje maar je krijgt 'm daarenboven op het heuse 1:85:1-formaat (voor de niet-ingewijden of -freaks: een heuse 16:9-breedbeeld film zonder de minste vervorming !). Kan best dat je dat nog niet genoeg vindt, maar er is nog veel meer.

zo krijg je op de dvd een pak extra's: zo gaat men dieper in op de klank en de muziek in de film, geeft men 'clues and rules' over de film (zeker niet te bekijken voor de film!), zijn er enkele babbels met de hoofdrolspelers en de regisseur en alsof het nog niet genoeg is, besteedt men ook aandacht aan een aantal 'cut scenes', scenes die de uiteindelijke film dus (net) niet haalden. Men gaat ook motiveren waarom ze er werden uit geknipt en de scènes zelf kan je ook bekijken. Er is zelfs een alternatief einde voorzien op de dvd.

Ondanks het late uur waarop we de aftiteling zagen voorbijkomen en verrast en wat verstomd naar het scherm bleven staren, besloten we alle extra's nog eens te bekijken en we hebben het ons niet beklaagd, integendeel! Na de film hadden we dan ook nog een pak vragen en onze extra's brachten een antwoord op een aantal van hen... Haley Joel Osment, genomineerd voor een oscar vorig jaar, is zowat dé ontdekking van vorig jaar.

Ondanks Bruce Willis als andere klepper in de film, mag gerust gesteld worden dat Osment de film draagt, een bijzonder sterke acteerprestatie voor dit kleine kereltje dat volgens onze mening een Oscar zeker dubbel en dik had verdiend hiermee... Een tipje van de sluier lichten? Geen goed idee eigenlijk, maar misschien toch dit (ken je mogelijks uit de preview): Malcolm (Bruce Willis) is een kinderpsychiater die de problemen van Cole (H.J. Osment) ter harte neemt, en die zijn niet van de minste. "I see dead people" klinkt het uit zijn kindermond...

Koenraad Adams