Shrek (DVD)

Bijna zeer goed
Shrek (DVD)
2001
dvd
90 minuten
animatie

acteur/actrice (5)

Cameron Diaz Cameron Diaz →  (stem)
Mike Myers Mike Myers →  (stem)
John Lithgow John Lithgow →  (stem)
Eddie Murphy Eddie Murphy →  (stem)
Vincent Cassel Vincent Cassel →  (stem)

regisseur (1)

Vicky Jenson


Shrek is niet je doorsnee figuur waarvan kleine kinderhartjes smachten naar een knuffelbeerversie. Shrek is een dikke groene trol die zonder schroom winden laat en zo Jim Carrey het nakijken geeft. Hij woont in het midden van een heel groot bos, zonder dat hij zich druk moet maken om iets of iemand. En dan gooit de slechte Lord Farquaad alle vertederende bewoners met een hoog aaibaarheidsfactor uit zijn rijk. Shrek is niet blij met zijn nieuwe buren, en uit zijn ongenoegen aan het adres van Lord Farquaad. Die stelt voor dat als Shrek hem prinses Fiona brengt, het bos terug voor hem alleen is. Shrek aanvaardt zijn voorstel, en kan daarbij rekenen op de hulp van de praatzieke ezel Dunky.

Jeffrey Katzenbergs zonen waren zo dol op William Steigs verhaal van een groen beest, dat hun vader er wel een animatiefilm in zag. Niemand durfde echter dromen van een Oscar voor Beste Animatiefilm. Als je let op de technische vernuftheden, is die erkenning geheel verdiend, want de computertekeningen lijken levensecht. Waardoor je alleen kunt concluderen dat de filmstudio Walt Disney over zijn hoogtepunt heen is als pionier van de animatiefilm. Algemeen wordt Shrek ook beschouwd als een afrekening met de suprematie van Disney. Katzenberg bewijst dat hij zijn voormalige werkgever helemaal niet nodig heeft, meer zelfs hij drijft er een beetje de spot mee. Hoe verklaar je anders de aanwezigheid van Sneeuwwitje en Pinoccio in deze aparte en goedgedoseerde film. De look van Shrek mag dan wel anders zijn, de boodschap die animatiefilms bevatten zijn vaak hetzelfde : innerlijke schoonheid zit vanbinnen, maar dat kan, en moet, je ook uiterlijk vertalen.

Het maken van een animatiefilm is een werk van lange adem. Gemiddeld neemt het proces drie jaar in beslag. In die periode ondergaan de oorspronkelijke ideeën zo een transformatie waardoor datgene wat we op het scherm zien, grondig verschilt van de ruwe versie. Eén van de leuke extra's op de speciale editie DVD van Shrek zijn de storyboards. De tekenaars vertellen zelf, met stem en bijhorende grimas, hoe het verhaal verloopt, of zou verlopen, want in alle gevallen gaat het over een verhaallijn die je uiteindelijk niet in de film terugvindt. Zo was het de bedoeling dat prinses Fiona uit de klauwen van de draak kon ontsnappen, en opzoek ging naar een heks die haar een toverdrankje kon brouwen. Dat gedeelte zien we niet in de film, maar er wordt wel heel even naar verwezen.

Ook de personages hebben een groot aantal gedaanteveranderingen ondergaan. Opvallend hierbij is dat de eerste schetsen een prominente Disney-look hadden. Na die drie jaar hard labeur is daar amper nog iets van te merken. Meer zelfs, de stoute Farquaad lijkt verdacht veel op onze eigen Eddie Wally ! Ze kennen hem daar dus blijkbaar toch. En die andere Eddie, Eddie Murphy, is na Mulan opnieuw één van de vele blikvangers. Hij bewijst dat hij nog steeds grappig uit de hoek kan komen, alleen mag hij zijn gezicht niet tonen. Andere bekende acteurs die hun stem lenen aan een personage zijn Mike Meyers (Austin Powers), voor de stem van Shrek, en de immer bevallige Cameron Diaz als prinses Fiona. Fans weten waarschijnlijk wel dat in 2004 mogelijks de sequel op Shrek in de bioscoop verschijnt.

Op de speciale editie DVD kan je naar hartelust extra's bekijken. Zo nemen we een kijkje hoe de stemmen in andere landen werden ingesproken. En prinses Fiona vertelt dat de vele actiescènes haar hebben gemotiveerd om toe te happen. Haar inspiratie voor de stunts haalde ze uit de film Charlie's Angels. Bovendien wil ze samen met Sneeuwwitje een remake maken van Thelma &: Louise ! Best grappig is het stukje karaoke en het moment dat de jurk van prinses Fiona net iets teveel bips ontbloot... Verder krijg je nog een aantal interactieve spelen en de trailer van de andere animatiefilm Spirit. Een extra reden om deze DVD in huis te halen is dat je de soundtrack als tomaatje erbij krijgt. Een prima album met sterke nummers zoals I'm a believer van Smash Mouth, It is you door Dana Glover en een betoverende versie van Leonard Cohens Hallelujah door Rufus Wainwright. Neem ook even de tijd om het instrumentale nummer True Love's First Kiss te beluisteren. Componisten Harry Gregson-Williams en John Powell bezorgen ons telkens kippenvel.

Didier Van Hoorebeke

 


Extra's

 • Soundtrack, Audio commentaar filmmakers, Making of (24')
 • Tech of Shrek (22')
 • Storyboard pitch (7')
 • Technical goofs (3')
 • Swamp dance party (2' 30)
 • Progression reel, Bloopers
 • Dubbing (2')
 • Interviews met cast (2' 30)
 • Videoclip Smash Mouth, Baha Men
 • Making of videoclip Baha Man
 • Verschillende spelen
 • Nota's van cast & crew
 • TV-spots
 • Trailer Spirit