Short Cuts

Zeer goed
Short Cuts
1993
langspeelfilm
190 minuten
drama

acteur/actrice (15)

Julianne Moore Julianne Moore →  Marian Wyman
Jack Lemmon Jack Lemmon →  Paul Finnigan
Tim Robbins Tim Robbins →  Gene Shepard
Robert Downey Jr. Robert Downey Jr. →  Bill Bush
Anne Archer Anne Archer →  Claire Kane
Jennifer Jason Leigh Jennifer Jason Leigh →  Lois Kaiser
Madeleine Stowe Madeleine Stowe →  Sherri Shephard
Lily Tomlin Lily Tomlin →  Doreen Piggot
Lili Taylor Lili Taylor →  Honey Bush
Lyle Lovett Lyle Lovett →  Andy Bitkower
Matthew Modine Matthew Modine
Chris Penn Chris Penn
Tom Waits Tom Waits
Frances McDormand Frances McDormand
Lori Singer

regisseur (1)

producent (1)

Cary Brokaw

Een film die 190 minuten duurt met een titel als Short Cuts de wijde wereld insturen nogal misleidend, maar toch dekt de titel de lading. Het eindresultaat mag dan immers lang zijn, de bouwstenen zijn stuk voor stuk kort, maar missen zeker hun verblindende pointe niet.

Aan de basis van de film liggen een tiental verhalen van de auteur Raymond Carver die door Robert Altman en co-scenarist Frank Barhydt tot een succulent grootstadsdrama werden gesmeed.

De korte inhoud van deze kaleidoscopische grote mensen soap op de nog resterende ruimte van deze Filmfreakpagina uit de doeken doen heeft veel weg van een dronkemansrit zonder remmen in een haarspeldbochtlandschap, kortom onbegonnen werk.

U zal de diverse verhaallijnen zelf moeten doorploegen om alle paden van Short Cuts te bewandelen, maar daar zal u ongetwijfeld geen spijt van hebben.  Aan het eenvoudige 'Altman verbindt het leven van 22 inwoners van Los Angeles' hebt U genoeg als leidraad.  Opvallendste aspecten van de film zijn het vlotte tempo (waardoor 3 uur bioszitten aanvoelt als de gemiddelde 2 uur filmgenieten) en de prachtprestatie van de 22-koppige cast (zie de affiche voor de volledige opsomming daarvan).

Resultaat is een sterke prent waarin humor, tragiek, sarcasme en tastbare banaliteiten samengevlochten zijn.  Er valt heel wat te ontdekken in Short Cuts.  Zorg alvast dat U niet verdwaalt.

Alex De Rouck