Mission: Impossible Dead Reckoning Part One

Zeer goed
Mission: Impossible Dead Reckoning Part One
2023
12/07/2023
langspeelfilm
158 minuten
actie
avontuur
misdaad
thriller

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (18)

Tom Cruise Tom Cruise → Ethan Hunt
Ving Rhames Ving Rhames → Luther Stickell
Simon Pegg Simon Pegg → Benji Dunn
Rebecca Ferguson Rebecca Ferguson → Ilsa Faust
Shea Whigham Shea Whigham → Briggs
Esai Morales Esai Morales → Gabriel
Cary Elwes Cary Elwes → Denlinger
Vanessa Kirby → de witte weduwe
Hayley Atwell → Grace
Pom Klementieff → Paris
Henry Czerny → Kittridge
Rob Delaney → JSOC
Indira Varma → DIA
Charles Parnell → NRO
Greg Tarzan Davis → Degas
Mark Gatiss → NSA
Mariela Garriga → Marie
Frederick Schmidt

regisseur (1)

Christopher McQuarrie

producent (2)

Christopher McQuarrie

director of photography (1)

Fraser Taggart

uitvoerend producent (7)

David Ellison David Ellison
Dana Goldberg Dana Goldberg
Don Granger Don Granger
Chris Rock Chris Rock
Tommy Gormley
Susan E. Novick
Chris Brock

scenarist (2)

Christopher McQuarrie
Erik Jendresen

beeldmonteur (1)

Eddie Hamilton

productieontwerper (1)

Gary Freeman

kostuumontwerper (1)

Jill Taylor

componist (1)

Lorne Balfe
Mission: Impossible Dead Reckoning Part One

Lap. Filmrecensies schrijven is dus niet het meest vileine dat AI vandaag de dag al kan. Als we Tom Cruise mogen geloven kan dat vermaledijde artificieel intelligent logaritme eveneens al naties tegen elkaar opzetten, de wereldorde herschikken en waarschijnlijk zelfs ook een nieuwe wereldoorlog uittekenen. Miljaar.

Of hoe de makers van de achtste Mission: Impossible-prent wel heel dicht met hun neus op de actualiteit zitten. Niet zomaar de minste makers, trouwens. Verandering van spijs mag dan wel doen eten, de stamppot die Cruise hier samen met regisseur/coscenarist Christopher McQuarrie voor de derde keer serveert hoeft niet per se door de handen van een andere kok te passeren. Want net als de twee voorgangers Rogue Nation en Fallout is dit actiefilmerij en zomerblockbusterverwennerij van de bovenste plank.

Mission: Impossible Dead Reckoning Part One

Een film die de Bondproducers toch ietwat pijn moet doen. Want nobody does it better gaat niet meer op. Op zich is dit natuurlijk (opnieuw) een ersatz-Bondfilm met Ethan Hunt als 007-figuur die de strijd aangaat met een snoodaard die droomt van werelddominantie en daarvoor moderne technologie gebruikt. Of het nu atoombommen, microchips of encryptiesoftwaresleutels zijn … het warm water wordt niet opnieuw uitgevonden. Maar het is de manier waarop het water aan de kook wordt gebracht die eens te meer verbaast. Want ja, McQuarrie en Cruise weten verdekke echt wel hoe ze moeten entertainen en van het in herhaling vallen een kunst kunnen maken.

Mission: Impossible Dead Reckoning Part One

Het gebruikelijke wie steekt wie in de rug-spionageverhaal is op zich flinterdun, maar het spoort wel een potente plot aan waarin terugkerende namen (Cruise, Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Henry Czerny) mooi worden gelinkt aan nieuwkomers in de franchise (Hayley Atwell, Esai Morales, Pom Klementieff, Cary Elwes, Shea Whigham). En iedereen krijgt tijd en ruimte om een geïnspireerd potje acteerwerk te laten zien. Mooi om te zien hoe er even sterk is nagedacht over de karakterinteracties als over het stuntwerk. De actiescènes blijven natuurlijk de koopwaar: ter land, ter zee en in de lucht. En yep, die zijn strakker dan strak gechoreografeerd. De autoachtervolging in Rome en de uitzinnige treinsequentie behoren tot het beste dat de franchise ooit heeft laten zien. Metaalmoeheid, de tijd en artificiële intelligentie hebben dusver geen vat op de Mission: Impossible-franchise. En de manier waarop componist Lorne Balfe Lalo Schifrins oorspronkelijke muzikale thema in de actie incorporeert zorgt ook voor de nodige adrenalinestoten.

Zoals de Part One in de titel al wat verraadt eindigt deze prent op een cliffhanger. Of liever, op een rustpunt. Een ‘wordt vervolgd’-scharnier die op een heel slimme manier doet uitkijken naar de achtste – en quasi tegelijkertijd met deze opgenomen – Mission: Impossible die in juni 2024 in de zalen komt. Anticipatie opbouwen: ook deze kunst beheersen McQuarrie en Cruise. Nog een jaar wachten dus om te weten wat de mysterieuze Entity van plan is. Al schijnt Barbara Hershey het al te weten.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
14-07-2023 Plaats 1 $ 54.688.347
21-07-2023 Plaats 4 $ 19.354.511
28-07-2023 Plaats 5 $ 10.600.121
04-08-2023 Plaats 7 $ 6.610.512
11-08-2023 Plaats 9 $ 4.605.034
18-08-2023 Plaats 9 $ 2.739.886
  • Genomineerd voor 2 Oscars: Beste geluid en Beste visuele effecten (2024).


Synopsis

In Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One beginnen Ethan Hunt en zijn IMF-team aan hun gevaarlijkste missie tot nu toe: het opsporen van een angstaanjagend nieuw wapen dat de hele mensheid bedreigt, voordat het in verkeerde handen valt. Er volgt een dodelijke race rond de wereld waarbij controle over de toekomst en het lot van de wereld op het spel staan en Ethan wordt geconfronteerd met duistere krachten uit zijn verleden. In zijn krachtmeting met een mysterieuze en machtige vijand moet Ethan noodgedwongen de gedachte overwegen dat niets belangrijker kan zijn dan zijn missie, zelfs niet het leven van degenen die hem het meest dierbaar zijn.