The Flame and the Arrow

Goed
The Flame and the Arrow
1950
langspeelfilm
88 minuten
actie

genomineerd
genomineerd

verdeler

acteur/actrice (12)

Burt Lancaster Burt Lancaster → Dardo
Robert Douglas Robert Douglas
Virginia Mayo → Anne
Frank Allenby
Nick Cravat
Lynne Baggett
Gordon Gebert
Norman Lloyd
Victor Kilian
Francis Pierlot
Robin Hughes

regisseur (1)

Jacques Tourneur

director of photography (1)

scenarist (1)

Waldo Salt

beeldmonteur (1)

Alan Crosland Jr.

artdirector (1)

kostuumontwerper (1)

componist (1)

Men opene de middeleeuwse mikser en men werpe erin: ener scheut Robin Hood en ener graanmaat Willem Tell. En men krijge: The Flame And The Arrow, een avonturenfilm voor jong ende oud waarin Burt Lancaster met pijl ende boog zijne vijanden onschadelijk maakt.

<jarennutoetsenbord aan>..The Flame And The Arrow vertrok in tegenstelling tot Robin Hood, Willem Tell en andere Ivanhoes niet van een bestaand historisch personage, maar van een volledig fictieve held. En dat had nauwelijks gevolg op de marktwaarde ervan, daar Jacques Tourneurs vrolijke swashbuckler een van de grootste hits van Warner was bij het ingaan van het jarenvijftigdecennium.

Scenarist Waldo Salt zette zijn personages wel in historisch correcte tijden neer: in de dagen toen Lombardije onder de knoet lag van de Duitse Frederick Barbarossa. Dardo Bartoli is dus eigenlijk een Italiaanse Robin Hood, al houdt hij zich niet bezig met struikroverij. Hij helpt vooral zijn dorpsgenoten in hun strijd tegen ‘De Havik’, de lokale Duitse graaf die met harde hand de plak zwaait. En Dardo heeft nog een extra reden om die havik het leven zuur te maken: zijn voormalige echtgenote leeft immers samen met de Duitse nobelman en wil dat ook Dardo’s zoontje Rudi op het kasteel wordt opgevoed. ‘Over mijn lijk’ aldus Dardo, ‘of toch minstens over mijn vege lijf’.

Wat volgt zijn aimabele zwaard en pijl-strapatsen waarin Lancaster met volle acrobatenschwung het kasteel van den Duits belegert. Samen met zijn voormalige circusspitsbroeder Nick Cravat – met wie Lancaster tien films zou draaien – op het voorplan dan nog wel. En ook voor romantische perikelen is er plaats, want Lancaster voelt zijn maillot een beetje knijpen telkens hij in de buurt is van Virginia Mayo. Een avonturenfilm zoals ze nu niet meer worden gemaakt, maar gelukkig nog wel te bekijken zijn.

Alex De Rouck


Oscars ® 1951 Camerawerk kleur Genomineerd Ernest Haller
Filmmuziek (drama of komedie) Genomineerd Max Steiner