Aline MacMahon
Aline Laveen MacMahon

Aline MacMahon
° 03-05-1899
McKeesport
Pennsylvania
Verenigde Staten
+ 12-10-1991
✞ Leeftijd bij overlijden: 92


genomineerd Oscars ® 1945
1 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(9)

1960
Cimarron → Mavis Pegler
1948
The Search → mevrouw Murray
1944
Dragon Seed →  Ling's Vrouw
1937
When You're in Love → Marianne Woods

Haar vader was een makelaar die na een tijd de kost verdiende als redacteur voor een tijdschrift, Aline MacMahon was zijn enig kind.  Ze groeide op in Brooklyn en Manhattan en studeerde aan het Barnard College.

Na een intensieve en gerichte training aan het Newyorkse ‘Neighbourhood Playhouse’ maakte ze anno 1921 haar debuut in “The Madras House” in de rol van een oude vrijster.

Toen ze met het stuk ‘Once in a Lifetime’ Los Angeles aandeed kreeg ze een contract aangeboden door Warner.  Eigenlijk was Macmahon actief in Hollywood vanaf begin de jaren ’30.

“Five Star Final” was de eerste van een twintigtal films voor de Studio waarna ze koos om freelance te gaan werken.  Maar ze deed meer dan acteren alleen : ze gaf voordrachtavonden en lezingen en was ook regelmatig te zien op televisie.  Film, toneel, televisie, Aline MacMahon deed het alle-maal.  Haar trieste gelaatsuitdrukking leende zich het best voor drama’s maar ze kwam ook goed tot haar recht in komische rollen.

Vanaf 1963 beperkte ze het acteren tot toneelrollen.  In 1975 – op de respectabele leeftijd van 76 jaar (!) – was ze nog te zien in het toneelstuk ‘Trelawny of the Wells’.

In 1975 overleed haar echtgenoot, de beroemde Newyorkse architect Charles S. Stein, waar ze al van in 1928 mee was getrouwd…

Oscars ® 1945 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Dragon Seed