d´Ardennen (Blu-ray)

Goed
d´Ardennen (Blu Ray)
2015
25/03/2016
Blu-ray
92 minuten
thriller
1.85

acteur/actrice (6)

Veerle Baetens Veerle Baetens →  Sylvie
Kevin Janssens Kevin Janssens
Sam Louwyck Sam Louwyck
Peter Van Den Begin Peter Van Den Begin
Viviane De Muynck Viviane De Muynck
Jeroen Perceval →  Dave

regisseur (1)

Robin Pront Robin Pront

producent (1)

Bart Van Langendonck
d´Ardennen

De Vlaamse film kreeg in oktober 2015 een opvallende boost tijdens het 42e Film Fest Gent. De commerciële blikvangers waren ontegensprekelijk “Black” van Adil El Arbi & Bilall Fallah en openingsfilm “D’Ardennen” van Robin Pront. Twee films die ook buiten de landsgrenzen weerklank vonden en voor de regisseurs zelfs de deur naar Amerikaanse projecten openden. Of hoe - in het geval van “D’Ardennen” - Vlaamse Johnny’s en Marina’s zich blijkbaar perfect laten spiegelen door Amerikaanse rednecks.

Robin Pront heeft in elk geval niets tegen Johnny’s en Marina’s. Integendeel, hij gooit met graagte en plezier een kushandje in hun richting, en ziet er op toe zijn personages niet in hun hemd te zetten. Het scenario verzorgde Pront samen met Jeroen Perceval (“Dagen Zonder Lief”, “Rundskop”, “Plan Bart”, “Paradise Trips”). Die vertolkt niet alleen een van de hoofdrollen, hij schreef ook het gelijknamige toneelstuk - voor het eerst opgevoerd in 2004 - waarop “D’Ardennen” is gebaseerd. Een filmversie van dat stuk werd aanvankelijk geconcipieerd door Michael R. Roskam, maar die gaf uiteindelijk voorrang aan “Rundskop”. Ook de van bij het begin betrokken Matthias Schoenaerts verliet het project toen een overvolle agenda roet in het eten gooide. Waarop Pront - die de regie van Roskam overnam - Kevin Janssens koos om in de gelkuifhuid van Kenny te kruipen.

d´Ardennen

Kenny en zijn broer Dave (Perceval) zijn kleine criminelen die opgroeien in een Antwerpse achterbuurt. Een inbraak in een villawijk loopt echter niet als gepland: Dave ontspringt de dans, Kenny verdwijnt voor vier jaar achter tralies. Tijdens die vier jaar begint Dave een relatie met Sylvie (Veerle Baetens), de ex van Kenny. Als Kenny vrijkomt probeert hij de draad terug op te pikken - zowel met zijn broer als met Sylvie - onwetend van het geheim dat ze met zich meedragen. En ja, daar komen vodden van. Zeker omdat Kenny na die vier jaar in de cel niet echt een ander of gelouterd mens is geworden. Hij heeft nog steeds een korte lont, en het is maar de vraag of hij zijn driften kan bedwingen als hij ontdekt dat hij ‘verraden’ is door zijn eigen broer en zijn voormalige vriendin. Meer vertellen over de plot doen we niet, weet alleen dat “D’Ardennen” begint als karakterstudie die het midden houdt tussen zwarte komedie en karakterdrama. En dat Pront ergens halverwege met wolfijzers begint te jongleren en de prent daarbij resoluut het misdaadhok instuwt.

Pront en Perceval vinden geenszins het warme misdaadwater uit met dit broederdrama. Wat je ziet is - vooral in de Amerikaanse cinema - al ettelijke malen vertoond. Kritiek is dit niet: gewelddadige (familie)confrontaties nemen nu eenmaal een grote plaats in tussen de rimpelingen van de misdaadvijver, getuige bijvoorbeeld “Blue Ruin” twee jaar terug. Het is bij dergelijke indiecinema dat Pront het DNA leent voor zijn “Flemish noir”. Zij het zonder inspiratieloos te kopiëren. Pront vindt vrij snel een eigenheid binnen de contouren van het voor de hand liggende: in de soms nadrukkelijk komische dialogen (Merckx vs. Van Damme), in de stevig in beeld gebrachte couleur locale, en in de scènestelende bijrollen - met vooral felicitatiegriffels voor Peter Van Den Begin en Jeroen Bijvoet. Mix alles door elkaar en je krijgt een film die zonder hoogdravende scrupules binnen de krijtlijnen van het misdaadgenre wis en waarachtig weet te entertainen.

d´Ardennen

Wie alles over “D’Ardennen” wil weten bij monde van de regisseur zelf, kan de film bekijken met audiocommentaar in ‘t Antwaarps van Robin Pront. Wie wil lachen met wat er misliep tijdens de opnames richt de afstandsbediening het best op de bloopers. En wie setopnames wil oogsten, mag met de dorsvlegel richting ‘making of’ zappen. Ja, Dutch Filmworks deed netjes zijn best om de sectie extra’s te bevolken met het nodige achtergrondvoer.

Alex De Rouck
Extra informatie

 


Extra's

  • Audiocommentaar van Robin Pront
  • Making Of (14’06”)
  • Bloopers (2’36”)