William Bendix

William Bendix
° 04-01-1906
New York City
New York
Verenigde Staten
+ 14-12-1964
✞ Leeftijd bij overlijden: 58


genomineerd Oscars ® 1943
1 keer genomineerd voor een Oscar

William Bendix werd geboren op 4 januari 1906.  Zijn vader was dirigent én violist in het ‘Metropolitan Opera Orchestra’.  Op vijfjarige leeftijd was zoon William al te zien in een Vitagraph film maar eigenlijk had hij meer belangstelling voor sport.  Hij speelde rugby en honkbal in de jeugdreeksen.  Hierna kocht hij in Newark een groothandel in levensmiddelen en rolde zo het zakenleven in.  Als hobby fungeerde hij hiernaast nog als ceremoniemeester in cabarets en clubs.

Toen de recessie ook toeslag in zijn firma sloot hij zich aan bij de ‘New York Theatre Guild’ en werd acteur.  Hij maakte in 1939 zijn Broadway-debuut als Ierse politieman in ‘The Time of Your Life’ van William Saroyan.

In 1941 kreeg hij een contract met MGM en vertolkte in “Wild Orchid” een hoofdrol, eerder uitzonderlijk als je zijn totale carrière bekijkt.

William Bendix had een stoer uiterlijk, gekenmerkt door een stevige lichaamsbouw, een grote kop, een gebroken neus, een rauwe stem met Brooklyn-accent wat hem uitermate geschikt maakte voor het vertolken van passende rollen in (actie-)thrillers als “The Blue Dahlia” en “The Glass Key” bijvoorbeeld.  Maar ook de rol van onhandige, stuntelige, lompe gast in “The Hairy Ape” was hem op het lijf geschreven.

William Bendix was ook actief als toneelacteur en in de jaren ’50 te horen op de radio én te zien in de wekelijkse televisieserie ‘The Life of Riley’.

Hij overleed in 1964.

Oscars ® 1943 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Wake Island