Leo Genn

Leo Genn
° 09-08-1905
Londen
Engeland
+ 26-01-1978
✞ Leeftijd bij overlijden: 72


genomineerd Oscars ® 1952
1 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(8)

1963
55 Days at Peking → Generaal Jung-Lu
1952
Plymouth Adventure → William Bradford
1951
Quo Vadis → Petronius
1948
The Snake Pit →  Dr. Kik
1945

Leo Genn was de zoon van een succesvolle handelaar. Hij studeerde rechten in Cambridge en werd na het afwerken van zijn studies in 1928 advocaat met een eigen praktijk. In 1930 kreeg hij interesse in amateurtoneel en maakte zijn toneeldebuut. Als extra duwtje in de rug kreeg hij extra, positieve aandacht van de critici.

Maar zelfs dan wou hij zijn praktijk nog niet opgeven, zelfs niet nadat hij uit meerdere hoeken interessante aanbiedingen kreeg. Het was pas in 1939 dat hij zijn praktijk sloot en zijn Broadway-debuut maakte nadat hij in Londen te zien was geweest in het stuk Green for Danger.

Hij werd er al gauw heel bekend, kreeg de bijnaam van de man met de donkerbruine stem waarmee zijn carrière meteen was gelanceerd.

Hij kreeg hierna heel wat aanbiedingen, zowel uit Amerika als het buitenland.

Toen de Tweede Wereldoorlog er aan kwam sloot hij zich aan bij de Royal Artillery en klom daar in 1943 op tot de graad van Luitenant-Kolonel. Tijdens de oorlog kreeg hij uitzonderlijk soms verlof om een rol te vertolken in een film. Voor zijn kleine rol in Henry V kreeg hij ook veel lof. In 1945 kreeg hij de Croix de Guerre onderscheiding.

Mede door zijn rol in Henry V werd hij uitgenodigd naar de Verenigde Staten waar hij bijzonder succesvol was in het Broadway-stuk Another Part of the Forest van Lillian Hellman.

Na de oorlog was hij één van de aanklagers die op het proces van Neurenberg commandanten van het concentratiekamp in Belsen tot bekentenissen deed overgaan. Verrassend genoeg was dit ook zijn afscheid als advocaat.

Voor zijn rol van Gaius Petronisus, de raadsman van Nero in Quo Vadis werd hij genomineerd voor een Oscar.

Oscars ® 1952 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Quo Vadis