Jean Arthur

Gladys Georgianna Greene
Jean Arthur

°

17-10-1900
New York City
New York
Verenigde Staten

+

19-06-1991
genomineerd Oscars ® 1944
1 keer genomineerd voor een Oscar


Haar vader was fotograaf en nadat Jean Arthur op haar 15e al de school verliet kreeg ze als fotomodel al enige aandacht in Hollywood.  Hierna werd ze actrice en was te zien in meer dan twintig stille films, voornamelijk komedies en westerns.  Haar filmdebuut maakte ze in 1923 toen ze te zien was in een klein rolletje in Camero Kirby van John Ford.  Hierna was ze te zien in talrijke low budget westerns en enkele komische korte films.

In 1932 zei ze de filmwereld een eerste keer vaarwel, trok naar Broadway maar had daar maar weinig succes.

Haar rol in de Columbia-film The Whole Town’s Talking van John Ford waarin ze bewees dat ze best wel grappig kon zijn, al dan niet als het buurmeisje betekende haar doorbraak en was de springplank naar grotere-/hoofdrollen.

Zeker het vermelden waard zijn haar rollen in Mr. Deeds Goes to Town van Frank Capra en You Can’t Take It With You’.

Voor haar rol in The More the Merrier (1943) van George Stevens die haar ooit “one of the greatest comediennes the screen has ever seen” noemde werd ze genomineerd voor een Academy Awards/Oscar.

Echt gelukkig was Jean Arthur in Hollywood niet.  Haar langdurige strijd met Columbia-baas Harry Cohen was daar niet vreemd aan en zorgde er mee voor dat ze zich in 1944 terugtrok uit de filmwereld.  Hierna was ze nog maar twee keer te zien in een langspeelfilm met haar rol in de western Shane (1953) van George Stevens als afsluiter.

In 1950 werd haar rol in de Broadway-productie Peter Pan bijzonder positief onthaald.  In 1956 was ze nog even te zien in de televisieserie The Jean Arthur Show maar echt lang heeft die niet gedraaid.

Op latere leeftijd ging ze nog les geven in drama, ondermeer aan het Vassar College, uitzonderlijk was Jean Arthur nog eens te zien in een toneelstuk.

Zanger en later producer Frank Ross was haar tweede echtgenoot (1932-1949).

Oscars ® 1944 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The More the Merrier