George C. Scott
George Campbell Scott

George C. Scott
° 18-10-1927
Wise
Virginia
Verenigde Staten
+ 22-09-1999
✞ Leeftijd bij overlijden: 71


genomineerd Oscars ® 1960
genomineerd Oscars ® 1962
2 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(23)

1999
1995
1993
Malice → Dr. Kessler
1990
The Exorcist III → luitenant Kinderman
1984
Firestarter → John Rainbird
1981
Taps → generaal Harlan Bache
Gewoon 1980
The Formula → luitenant Barney Caine LAPD
Bijna zeer goed 1979
Hardcore →  Jake Van Dorn
Gewoon 1977
Islands in the Stream → Thomas Hudson
1970
Goed 1968
Petulia → dokter Bollen/Archie
1966
The Bible → Abraham

George C. Scott was vier jaar actief bij de Marine waarna hij naar de School voor de Journalistiek, verbonden aan de Universiteit van Missouri, trok. Hij stapte echter na een tijd over naar Engels en dramaturgie en begon met acteren. Hij was lange tijd verbonden aan verschillende repertoire-gezelschappen en ging daarna naar Broadway tot hij zijn filmdebuut maakte met The Hanging Tree. In deze periode was hij ook te zien op televisie in East Side West Side en een aantal televisieseries. Scott regisseerde begin de jaren ’70 ook twee films – The Savage Is Loose en Rage – maar geen van de films werd een scucces.

George C. Scott was de eerste acteur ooit die een Oscar weigerde. Hij had vooraf, nog voor hij dus een Oscar won, de Academy Awards omschreven als zinloos, een “self serving meat parade”. Hij stuurde deze niet mis te verstane boodschap de wereld in met de belofte dat, mocht hij de prijs ooit winnen, hij die zou weigeren. Toen hij begin de jaren ’70 de prijs won voor zijn titelrol in Patton bracht dit enerzijds de volledige filmindustrie in verlegenheid, anderzijds konden het publiek en de pers het gegeven meer dan smaken. George C. Scott hield woord en weigerde de Oscar. Ironisch genoeg werd hij kort hierna uitgeroepen tot winnaar van een Emmy – een tv-prijs – voor zijn acteerprestatie in The Price van Arthur Miller. Tot ieders verbazing aanvaardde hij deze prijs wél.

Zijn rol van de omstreden generaal Patton in de gelijknamige film was imponerend en majestueus maar de beslissing om de hoofdprijs te weigeren deed zijn reputatie van prikkelbare, controversiële acteur waar maar moeilijk mee kon samengewerkt worden alle eer aan. Met de weigering bewees hij ook dat hij zich maar nauw betrokken voelde bij de showbusiness en dat lag ook al in het verlengde van het feit dat hij ook nooit de wil had om een echte (film)ster te zijn.

Zijn Patton-rol was trouwens niet het enige hoogtepunt uit zijn carrière als acteur. Ook zijn demonische rol van de openbare aanklager in Anatomy of a Murder was indrukwekkend maar ook de rol van de verfoeilijke publiciteitsman in The Hustler, de sardonische generaal ‘Buck’ Turgidson in Dr. Strangelove, die als Rochester in Jane Eyre en die van de plichtsbewuste vader in Hardcore verdienen een eervolle vermelding.

Scott kwam ook sterk voor de dag in komedies als Manic, Manic en The Yellow Rolls Royce.

In de jaren ’80 concentreerde de acteur zich vooral op werk voor televisie. We vermelden hier zeker zijn rol als Fagin in Oliver Twist (1982), als Scrooge in Christmas Carol (1984) en in de titelrol van de miniserie Mussolini, the Untold Story. Zijn televisieserie Mr. President (1987) werd echter geen succes.

George C. Scott is vijf keer getrouwd geweest, elke keer met een actrice : Carolyn Hughes (1951-1954), Patricia Reed (1954-1960), Colleen Dewhurst (1960-1965 én een tweede keer van 1967 tot 1972 !) en tenslotte Trish Van Devere (vanaf 1972). Van alle kinderen die uit het huwelijk ontsproten traden enkel Devon (° 1959) en Campbell Scott in de voetsporen van hun ouders en werden dus acteur.

Oscars ® 1962 Genomineerd Beste acteur in een bijrol The Hustler
Oscars ® 1960 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Anatomy of a Murder