Ed Begley
Edward James Begley

Ed Begley
° 25-03-1901
Hartford
Connecticut
Verenigde Staten
+ 28-04-1970
✞ Leeftijd bij overlijden: 69

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


Ed Begley was de zoon van Ierse immigranten. Op elfjarige leeftijd, op een moment dus dat hij er nog maar vijf jaar middelbare school had op zitten, liep hij weg van huis om in circussen en op kermissen te kunnen gaan werken. Hij deed ook wat ervaring op in de variétéwereld en was een tijd verbonden aan de Amerikaanse marine. Daarna gooide hij zich vol op de showbusiness : zo was zijn stem vanaf 1931 in meer dan 12000 radio-uitzendingen te horen (!), debuteerde hij in 1943 op Broadway en trok hij drie jaar later naar Hollywood. In 1947 speelde hij op Broadway de rol van Joe Keller in All My Sons, een stuk van de hand van Arthur Miller dat werd geregisseerd door Elia Kazan. Datzelfde jaar maakte hij zijn filmdebuut in Boomerang, ook al geregisseerd door Elia Kazan. Wat volgde waren zowel rollen op Broadway als in langspeelfilms.
Vooral de resultaten op Broadway waren indrukwekkend. Zo speelde hij maar liefst 789 keer de rol van William Jennings Bryan in het stuk Inherit te Wind, in 1955 nam hij de rol van Clarence Darrow over van Paul Muni en speelde die op hetzelfde niveau als zijn voorganger.
Ed Begley was ook te zien in ongeveer 250 televisieshows maar eigenlijk was hij vooral een karakterspeler. Zijn belangrijkste rol was die als Boss Finley in Sweet Bird of Youth, één waarvoor hij in 1963 een Academy Award kreeg. Ook het vermelden waard : zijn acteerprestatie in Patterns en vooral 12 Angry Men. Niet dat het altijd ernstige films moesten zijn, denk maar aan zijn rol in The Unsinkable Molly Brown (1964), een film waarin hij niet alleen acteerde maar ook zong, danste en zelfs als clown te zien was. Ed Begley Jr. is zijn zoon.

Oscars ® 1963 Gewonnen Beste acteur in een bijrol Sweet Bird of Youth
Beelden prijsuitreiking(en)
1963 : Ed Begley wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste acteur in een bijrol voor Sweet Bird of Youth.