Cole Porter

Cole Porter
° 09-06-1891
+ 15-10-1964
✞ Leeftijd bij overlijden: 73
genomineerd Oscars ® 1937
genomineerd Oscars ® 1942
genomineerd Oscars ® 1944
genomineerd Oscars ® 1957
4 keer genomineerd voor een Oscar

Voor het geld heeft Cole Porter het nooit moeten doen want toen zijn grootvader stierf, erfde Porter een deel van zijn vermogen.  En opa was heel erg rijk geworden door zijn activiteiten in de steenkool en het hout.  Cole Porter studeerde aan de Universiteit van Yale en de Harvard Law School maar besloot toch zijn hart te volgen en kwam terecht in de muziek-business.  In 1916 probeerde hij Broadway te veroveren met See America First maar dat werd een totale mislukking.

Hierna sloot Porter zich aan bij het Franse vreemdelingenlegioen en maakte hierna de overstap naar het Franse leger.  Na de oorlog bracht hij zijn tijd door in Parijs en studeerde aan het Schola Cantorum .  Maar in 1928 lukte het dan wél met de musical Paris en hierna volgden nog meer successen als Silk Stockings, Can-Can en Kiss Me, Kate, allemaal stukken die later een filmversie kregen.

In 1937 sloeg het noodlot toe voor Cole Porter. Hij viel van zijn paard en het verdict was zwaar : hij moest de rest van zijn leven doorbrengen in een rolstoel.  Maar het weerhield hem niet om muziek te blijven schrijven.

In 1946 zorgde Warner Brothers voor een passend eerbetoon door van het leven van Cole Porter een film te gaan maken : Night and Day.  De hoofdrol werd vertolkt door Cary Grant.

Oscars ® 1957 Genomineerd Beste nummer
True Love - muziek en tekst
High Society
Oscars ® 1944 Genomineerd Beste nummer
You'd Be So Nice To Come Home To - muziek en tekst
Something to Shout About
Oscars ® 1942 Genomineerd Beste nummer
Since I Kissed My Baby Goodbye - muziek en tekst
You’ll Never Get Rich
Oscars ® 1937 Genomineerd Beste nummer
I've Got You Under My Skin - muziek en tekst
Born To Dance