Unstoppable

Middelmatig
Unstoppable
2010
10/11/2010
langspeelfilm
95 minuten
actie

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (3)

Denzel Washington Denzel Washington →  Frank Barnes
Chris Pine Chris Pine →  Will Colson
Rosario Dawson Rosario Dawson →  Connie Hooper

regisseur (1)

producent (7)

Mimi Rogers Mimi Rogers
Julie Yorn
Eric McLeod
Alex Young
Julie Yorn
Eric McLeod
Alex Young

director of photography (1)

Ben Seresin

uitvoerend producent (3)

Chris Ciaffa
Rick Yorn
Jeff Kwatinetz

scenarist (1)

Mark Bomback

beeldmonteur (2)

Chris Lebenzon
Robert Duffy

productieontwerper (1)

Chris Seagers

kostuumontwerper (1)

Penny Rose

componist (1)

Harry Gregson-Williams
Unstoppable

Als we de geruchtenmolen uit Hollywood mogen geloven, zou Tony Scott zich hebben geëngageerd voor een sequel op zijn jarentachtighit “Top Gun” (dat filmpje met straaljagers en een jonge Tom Cruise. Niet echt een goed idee Tony, al was het maar 'because we’ve lost that lovin’ feeling'. Of is een sequel toch te prefereren boven een remake ?

Voorlopig blijft Ridleys broer nog even hangen bij het openbaar vervoer: na de al bij al geslaagde update van “The Taking Of Pelham 1 2 3” richt hij in deze “Unstoppable” de camera op een op hol geslagen trein. En het is allemaal geïnspireerd op ware feiten. Tenminste, in 2001 reed er inderdaad een onbemande goederentrein met aan boord het licht ontvlambare fenol in Ohio over een parcours van 106 km. Dit omdat de machinist even de trein had verlaten om een wissel om te zetten, maar vergeten was om te checken of de remmen wel goed stonden ingesteld. Dit gegeven wordt (zij het uiteraard zwaar gedramatiseerd en 'pimped up') omgekneed naar het kloppend hart van deze actieprent waarin alle personages uiteraard puur fictief zijn.

Unstoppable

In “Unstoppable” is de actie verkast naar Pennsylvania, en mist de trein op een haartje na een trein met 150 joelende schoolkinderen aan boord. Kwestie van het allemaal spannend te houden natuurlijk. Protagonisten van dienst zijn machinist en 'working class hero' Frank Barnes Denzel Washington, in zijn vijfde samenwerking met Scott) en conducteur Will Colson (Chris 'Kirk' Pine). Die ontmoeten elkaar voor de eerste keer op de dag van de ramp als ze een goederentrein moeten besturen. Het feit dat Colson nog maar een maand geleden zijn opleiding heeft beëindigd zorgt aanvankelijk voor een spanning tussen de twee. Maar die spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon als hun trein de 'runaway train' kruist en ze vervolgens besluiten om de achtervolging op de trein in te zetten om de mastodont met gevaar voor eigen leven te stoppen…

“Unstoppable” is een film die er niet zonder slag of stoot is gekomen. In 2007 zag het er naar uit dat Martin Campbell (“Goldeneye”, “Casino Royale”, de “Zorro”-films met Banderas, “Vertical Limit”) de film zou regisseren, maar dat ging uiteindelijk niet door. Om de kosten te drukken in volle crisis wou Twentieth Century Fox de film enkel maar filmen met een lager budget (toch nog steeds een omvangrijke hap van 90 miljoen dollar). Scott ging akkoord om de film te regisseren voor 6 miljoen dollar in plaats van 9 miljoen, maar Washington weigerde om 4 miljoen in te leveren en de film te draaien voor 16 in plaats van 20 miljoen dollar. Washington verliet zelfs het project, maar kwam later (na een nieuw bod van Fox) toch terug aan boord. Ja, het leven van een filmster gaat niet altijd over rozen.

Unstoppable

Als volbloed rampenfilm is “Unstoppable” een verrassend sober spektakel. Scott regisseert gematigder dan normaal (een paar staccatoshots van de trein niet te na gesproken), vertrouwt op de cool van Washington om de meubels te redden en verbindt voor de rest slaafs de clichés: van zwetende supervisors achter computerschermen tot de onvermijdelijke “love you daddy”-momenten waarbij Washington vlak voor een potentiële crash nog even snel naar zijn dochters belt. Het resultaat is een vrij vlakke en klassiek opgebouwde tijdvuller waar op zich niet echt iets aan te merken valt (degelijk vakwerk heet zoiets), maar dat ook niet echt iets uit de mouwen schudt dat langer blijft hangen dan de gemiddelde treinvertraging.

Kortom, een onschadelijk tussendoortje. Ook voor enthousiaste filmrecensenten die hun (ahem) intelligente en diep onderbouwde analyses graag met anderen delen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
12-11-2010 Plaats 2 $ 22.688.457
19-11-2010 Plaats 3 $ 13.005.855
26-11-2010 Plaats 5 $ 11.432.903
03-12-2010 Plaats 5 $ 5.652.810
10-12-2010 Plaats 5 $ 3.705.966
17-12-2010 Plaats 10 $ 1.843.696


Synopsis

Door het lakse gedrag van een spoorwegmedewerker begint een trein – gevuld met gevaarlijke chemicaliën – aan een razende rit. Een ervaren treiningenieur (Denzel Washington) en een jonge conducteur (Chris Pine) proberen met alle mogelijke middelen de losgeslagen en onbemande trein – die steeds aan snelheid wint – te stoppen.
Als ze falen, dreigt een dicht bevolkt gebied het slachtoffer te worden van een enorme ramp…