Unlawful Entry

Gewoon
Unlawful Entry
1992
08/10/1992
langspeelfilm
thriller

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (11)

Kurt Russell Kurt Russell → Michael Carr
Madeleine Stowe Madeleine Stowe → Karen Carr
Ray Liotta Ray Liotta → Pete Davis
Dick Miller Dick Miller → bediende inbeslagname
Djimon Hounsou Djimon Hounsou → gevangene op bank
Ken Lerner → Roger Graham
Bob Minor → rechercheur Murray
Roger E. Mosley
Sherrie Rose
Robert Costanzo
Carmen Argenziano

regisseur (1)

Het thrillergenre krijgt een nieuw schouderklopje toebedeeld met Unlawful Entry, de nieuwe film van Jonathan Kaplan, de cineast die een drietal jaar geleden aab de basis lag van de Jodie Foster-revival met The Accused.  Vorig jaar regisseerde hij Michelle Pfeiffer in het anti-rascistisch drama Love Field, een film die nog niet doorheen de mallemolen van het releasepatroon is geraakt (de prent werd immers geproduceerd door de inmiddels failliete Orion Pictures).

In Unlawful Entry gaat de dreiging uit van een psychopatische politie-agente Pete Davis (Ray Liotta). Op zijn autoportier staat 'to protect and to serve' te lezen, doch de schroefjes onder zijn hersenpan registreren andere signalen. Hij raakt immers geobsedeerd door Karen Carr (Madeleine 'Stakeout' Stowe), de echtgenote van Michael Carr (Kurt Russell). Dit echtpaar is net overvallen in hun eigen huis, en wanneer Pete David op de plaats van het misdrijf arriveert stelt hij voor om een gesofisticeerd alarmsysteem te installeren.

Uit dankbaarheid nodigen de Carrshun behulpzame weldoener uit voor een etentje, en het is Michael die het eerst in de gaten krijgt dat Pete gevaarlijker is dan hij zich voordoet. Karen is zich uiteraard van geen kwaad bewust, waardoor uiteindelijk een gewelddadige krachtmeting in het met een alarmsysteem omsloten huis zal moeten uitwijzen wie de sterkste is...

Het gegeven van de dreiging binnenshuis wordt in een paar krachtige momenten uit de doeken gedaan, wat ook moeilijk anders kan gezien het decor waarin Russell en Stowe resideren genoeg kamers, trappen en gesloten deuren bevat om een voltallig regiment psychopaten achter te verbergen. Ray Liotta breidt dan ook met zichtbaar genoegen de gewelddadige trekjes van een paar van zijn vroegere rollen (Something Wild, Goodfellas) uit, terwijl Kurt Russell sedert lange tijd nog eens een ouderwetse, serene huisvaderheld mag portretteren.

Voor degenen die geen boodschap hebben aan dubbelzinnige thrillerscenario's en -trucs à la De Palma's Raising Cain, en het liefst hun spanningsdosis uit een rechtlijnig gegeven puren, valt er dan zeker ook genoeg bekoring te rapen in Unlawful Entry. Een uitstekende opkikker voor degenen die net uit hun The Hand that Rocks the Cradle-coma ontwaakt zijn.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
26-06-1992 Plaats 2 $ 10.067.609
03-07-1992 Plaats 5 $ 6.536.273
10-07-1992 Plaats 8 $ 5.254.237
17-07-1992 Plaats 7 $ 4.066.818
24-07-1992 Plaats 7 $ 3.314.804
31-07-1992 Plaats 9 $ 2.551.411


Synopsis

Michael en Karen Carr wonen in een zeer knussige villa gelegen in een semi-residentiële, zogezegd 'veilige' wijk van Los Angeles. Zekere nacht zijn zij evenwel slachtoffers van een gewapende overval tijdens dewelke de jonge vrouw gegijzeld wordt. Zij dienen klacht in bij de Politie-officieren Pete Davis en Roy Cole.
De volgende morgen stelt Pete Michael voor een gesofistikeerd alarmysteem te installeren dat met een standaard verbonden het hele huis zal beschermen. De Carrs, nog onder de indruk van de overval aanvaarden met dank het voorstel en nodigen de timide en gekomplekseerde Pete, die zich zo om hun veiligheid bekommert, te dineren. Pete, gevleid door de sympathie die de Carrs hem betuigen nodigt Michael uit hem te vergezellen op één van zijn rondes. Bij toeval heeft hij ontdekt wie de overvaller was en hij geeft Michael nu de gelegenheid om zich te wreken. Michael weigert evenwel maar ziet met ontzetting hoe gewelddadig Pete de gevangen toetakelt. Verbolgen door deze pathologische uitbarsting van geweld besluit hij een einde te stellen aan alle verdere relaties met de politieman.

Pete geeft het echter niet op en gaat onverwacht Karen, op wie hij verliefd is geworden, bezoeken. Tevergeefs beklaagt Michael zich bij de oversten van Pete in de hoop de indringer te verwijderen. Onder het mom van een onberispelijk gedrag mengt Pete zich meer en meer in het dagelijkse leven van Michael en Karen. Zijn opdringerigheid en zijn twijfelachtige aanwezigheid worden een gevaarlijke dreiging... Tegen hun wil worden de Carrs dan ook weldra meegesleept in een uitbarsting van geweld.