Star Wars : The Rise of Skywalker

Middelmatig
Star Wars : The Rise of Skywalker
KT
18/12/2019
2019
langspeelfilm
141 minuten
Actie
Avontuur
Science-Fiction

Verdeler

Walt Disney Studios Motion Pictures

acteur/actrice (21)

Carrie FisherCarrie Fisher → Leia Organa
Keri RussellKeri Russell → Zorii Bliss
James Earl Jones James Earl Jones → Darth Vader
Ewan McGregorEwan McGregor → Obi-Wan Kenobi
Mark Hamill → Luke Skywalker
Adam Driver → Kylo Ren
Daisy Ridley → Rey
John Boyega → Finn
Oscar Isaac → Poe Dameron
Anthony Daniels → C-3PO
Naomie Ackie → Jannah
Domhnall Gleeson → Generaal Hux
Richard E. Grant → Generaal Pryde v/d Alliantie
Lupita Nyong'o → Maz Kanata
Joonas Suotamo → Chewbacca
Kelly Marie Tran → Rose Tico
Billy Dee Williams → Lando Calrissian
Jimmy Vee → R2-D2
Andy Serkis → Opperleider Snoke
Frank Oz → Yoda
Freddie Prinze Jr. → Kanan Jarrus

regisseur (1)

J.J. Abrams

producent (3)

Kathleen Kennedy
J.J. Abrams
Michelle Rejwan

uitvoerend producent (3)

Callum Greene
Tommy Gormley
Jason McGatlin
Star Wars : The Rise of Skywalker

Aan alles komt een eind. Naar het schijnt. Dus ook aan de Skywalkersaga binnen het Star Wars-universum. Naar het schijnt. Want nu Star Wars deel uitmaakt van de Disneyfamilie gaan er uiteraard nog genoeg afgeleide televisieseries en films verschijnen waarin al dan niet toevallig een vleug Skywalker opduikt. Definitief afscheid van Chewbacca, C-3PO of R2-D2? Misschien. Misschien ook niet. Maar deze Episode IX vormt officieel wel het sluitstuk van de galaxy far far away-verhaaldraad die in 1977 het begrip popcultuur herdefinieerde. Naar het …

Star Wars : The Rise of Skywalker

Negen films, met vallen en opstaan zijn het geworden. Het vallen zat hem dusver vooral in de drie prequeldelen, allemaal geregisseerd door bedenker George Lucas zelf. Er zijn getuigenissen van fans die vertellen dat een duivel op hun linkerschouder hen smeekt om The Phantom Menace, Attack Of The Clones en Revenge Of The Sith nog eens een kans te geven, terwijl die op de rechterschouder hen diabolisch zwavel in de neusgaten blaast als er zelf maar naar de dvd- of Blu-rayschijf ervan wordt gelonkt. Het opstaan was daardoor extra krachtig: J.J. Abrams’ The Force Awakens keerde terug naar de zwier van Lucas’ eerste drie worpen en daar was bijna iedereen tevreden mee. Wat niet kan gezegd worden van Rian Johnsons meer eigengereide The Last Jedi, met vlag en wimpel de meest onderschatte titel uit de franchise. Voor episode negen keerde Abrams terug en die kreeg van de Disneybonzen meer dan waarschijnlijk de opdracht mee om een onvervalste fanfavorietfilm te maken. Geen frivoliteiten zoals Johnson die zich permitteerde, maar een veilige mix van ‘oude’ en ‘nieuwe’ favorieten. En met een antwoord op nog een paar openstaande pertinente vragen op het voorplan.

Fanservice is er door heel wat knipogen naar de eerste trilogie. Soms subtiel, soms open en bloot. Lando Calrissian (Billy Dee Williams, 82 intussen) duikt even op, Carrie Fisher mag ditmaal wel haar laatste adem uitblazen en keizer Palpatine (Ian McDiarmid) krijgt de eer en het genoegen om opperschurkgewijs de drie trilogieën officieel met elkaar te verbinden. Verrezen uit het verborgene heeft hij nu een vloot klaar die volledige planeten kan vernietigen. Aan Rey en Jedi-co de eer om de locatie van die vloot te ontdekken en Palpatines erop-of-erover-plan een halt toe te roepen. Meer synopsis heb je niet nodig om twee uur en twintig minuten lang spoilervrij mee te zijn in een apotheosefilm die niets laat zien wat je nog niet eerder hebt gezien.

Star Wars : The Rise of Skywalker

Dat tot daar aan toe, helaas laat “The Rise Of Skywalker” ook maar weinig zien dat je vroeger nog niet beter hebt gezien. Het bombastische eindgevecht is te donker voor zijn eigen goed, er is weinig of geen interactie tussen de hoofdpersonages - zelfs al wordt er veel geknuffeld en geschouderklopt - en er is geen enkel nieuw personage dat indruk maakt. Je hebt met andere woorden al een heel sterk script nodig om al die mindere momenten met de mantel der liefde te bedekken. En laat deze film dat nu net niet hebben. J.J. Abrams en coscenarist Chris Terrio mogen dan nog hun best doen om een closure te vinden die het negenluik eer aandoet, met een scenario dat met nogal wat haken en ogen aaneenhangt springen ze helaas niet ver. Alsof ze ter voorbereiding iets teveel naar een film met een kristallen schedel hebben gekeken.

Dus ja, bekeken in het grote Star Wars-plaatje is The Rise Of Skywalker grotendeels een maat voor niets. Dat je achteraf toch fluitend de zaal verlaat, komt uitsluitend door het enige element waar geen slecht woord over te zeggen valt: de soundtrack van John Williams. Die van de kristallen schedel, ja.  

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-12-2019 Plaats: 1 $ 177.383.864
27-12-2019 Plaats: 1 $ 72.389.590
03-01-2020 Plaats: 1 $ 34.524.815
10-01-2020 Plaats: 2 $ 15.187.034
17-01-2020 Plaats: 5 $ 8.289.048
24-01-2020 Plaats: 7 $ 5.572.675
31-01-2020 Plaats: 7 $ 3.212.883
07-02-2020 Plaats: 9 $ 2.313.348
Totale weekend omzet VS: $ 318.873.257