Scream VI

Goed
Scream VI
2023
08/03/2023
langspeelfilm
123 minuten
thriller
horror

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (15)

Courteney Cox Courteney Cox → Gale Weathers
Dermot Mulroney Dermot Mulroney → rechercheur Bailey
Melissa Barrera → Sam Carpenter
Jasmin Savoy Brown → Mindy Meeks-Martin
Mason Gooding → Chad Meeks-Martin
Jenna Ortega → Tara Carpenter
Hayden Pannettiere → Kirby Reed
Jack Champion → Etehan Landry
Henry Czerny → dokter Christopher Stone
Liana Liberato → Quinn Bailey
Devyn Nekoda → Anika Kayoko
Tony Revolori → Jason Carvey
Josh Segarra → Danny Brackett
Samara Weaving → Laura Crane
Roger L. Jackson → de stem

regisseur (2)

Matt Bettinelli-Olpin
Tyler Gillett

producent (3)

James Vanderbilt James Vanderbilt
William Sherak
Paul Neinstein

director of photography (1)

Brett Jutkiewicz

uitvoerend producent (8)

Gary Barber Gary Barber
Courteney Cox Courteney Cox
Kevin Williamson
Chad Villella
Peter Oillataguerre
Ron Lynch
Cathy Konrad
Marianne Maddalena

scenarist (2)

James Vanderbilt James Vanderbilt
Guy Busick

beeldmonteur (1)

Jay Prychidny

productieontwerper (1)

Michèle Laliberté

artdirector (2)

Mathieu Giguère
Philippe Lord

kostuumontwerper (1)

Avery Plewes

componist (1)

Brian Tyler
Scream VI

Jason Voorhees had acht films nodig om zijn gebruikelijke habitat in te ruilen voor een uitstap naar de Grote Appel, Ghostface zes. Gepakt in snelheid dus, de ijshockeyman. En ook wel in kwaliteit. Scream VI is niet alleen een veel betere film dan Friday The 13th: Jason Takes Manhattan, het is meteen ook een van de betere worpen uit de Ghostfacefranchise.

Het regisserend duo Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett levert amper een jaar na hun Scream (5) welhaast sneller dan het licht een vervolg af waarbij ze een fijne balans vinden tussen alle ingrediënten die de reeks dusver kleurden zonder dat de metaalmoeheid de gein overheerst. Verandering van spijs doet blijkbaar eten. Ook al zitten er nog steeds ferme sporen van Woodsboro in de film – en maakt de plot van de vorige vijf zelfs integraal deel uit van deze verhaallijn – het werkt wel om eens een Scream te hebben waarin bijna niets meer om Sidney Prescott (een afwezige Neve Campbell) draait.

Scream VI

Inpikken gebeurt in de eerste plaats bij Scream (5): de vier overlevenden van het laatste bloedbad daar nestelden zich in New York alwaar ze hun draai proberen te vinden in het bruisende (studenten)leven. Op kop van dat viertal: de halfzussen Samantha en Tara Carpenter (Melissa Barrera en Jenna Ortega) en die staan meteen ook bovenaan de steek en wreek-lijst van de nieuwe Ghostface. Of Ghostfaces, want misschien zijn het er opnieuw wel twee. Of vierendertig. Alles kan. En mag. Wat Ghostface onderscheidt van Jason, Michael Myers en andere Freddy Kruegers is dat hij (of zij) bij elke film een nieuwe identiteit heeft. Daardoor kijk je niet alleen naar een slasher, maar ook naar een whodunit. Wat de makers in de gelegenheid stelt om op twee terreinen de tong in de kaak te draaien. De ontknoping houdt steek tegen het licht van de vorige vijf, zonder daarom beter of slechter te zijn. Al is het aha-moment hier toch een van de meer geïnspireerde.

Scream VI

Ook geestig: dat er ditmaal eveneens manoeuvreerruimte is naast de platgetreden paden. Wat al duidelijk is tijdens de dubbele dosis-openingsscène waarin Bettinelli-Olpin en Gillett aantonen dat Scream VI naast gelijk aan de vorige vijf toch ook een stuk(je) anders zal zijn. En dat zonder een blik kunstgrepen te moeten opentrekken of de regels van de reboot te moeten uitleggen. En die van de sequel en requel zijn passé, zo krijgen we fijntjes te horen. Scream VI speelt bewust en openlijk met de regels van de franchise om die – zo blijkt aan de climax – ook nauwgezet te volgen. Scream VI is daardoor evenveel fanchise als franchise, en daar zullen veel slasherfans ongetwijfeld mee in hun nopjes zijn.

Los daarvan zijn drie sterren sowieso op hun plaats voor een film die het inzicht heeft om wijd, zijd en in tweestemmigheid te verkondigen en te benadrukken dat Psycho II een ferm onderschatte film is. Die scène met de schop … mensenlief, wat blijft die zalig.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
10-03-2023 Plaats 1 $ 44.447.270
17-03-2023 Plaats 2 $ 17.334.035
24-03-2023 Plaats 3 $ 8.331.794
31-03-2023 Plaats 4 $ 5.338.040
07-04-2023 Plaats 5 $ 3.426.888
14-04-2023 Plaats 9 $ 1.480.774


Synopsis

Na de laatste Ghostface-moorden laten de vier overlevenden Woodsboro achter zich en beginnen aan een nieuw hoofdstuk.