The Remains of the Day

Goed
The Remains Of The Day
1993
02/03/1994
langspeelfilm
134 minuten
drama

acteur/actrice (11)

Anthony Hopkins Anthony Hopkins → Stevens
Emma Thompson Emma Thompson → miss Kenton
James Fox James Fox → lord Darlington
Ben Chaplin Ben Chaplin → Charlie
Hugh Grant Hugh Grant → kardinaal
Michael Lonsdale Michael Lonsdale → Dupont D'Ivry
Lena Headey Lena Headey → Lizzie
Tim Pigott-Smith → Benn
Patrick Godfrey → Spencer
Peter Vaughan

regisseur (1)

James Ivory James Ivory

producent (3)

John Calley

scenarist (1)

Ruth Prawer Jhabvala

Het valt niet mee om in maart een leuk filmstukje uit het toetsenbord te klavieren.  Titels als Schindler's List, In The Name of the Father, Philadelphia & The Remins Of The Day zijn stuk voor stuk dikke aanraders, maar laten weinig ruimte voor komische bespiegelingen.  Al zijn verrassingen niet uit de lucht

Voor een Remains of the Dayvisie bv. hoef je het gevoel voor humor zeker niet thuis te laten (bewaren jullie het ook op een met zeven cijfersloten beschutte plaats ?), doch neem je het beter mee in de duistere cinemazaal.

Regisseur James Ivory (A Room With a View, Howard's End) besteedt immers de benodigde aandacht aan subtiele, onderkoelde humorstoten die het hoofdzakelijk dramatische verhaal mooi ondersteunen.

Centraal staat butler Stevens (een magistrale Anthony Hopkins) die tijdens zijn loopbaan op het landgoed Darlington Hall al zijn gevoelens begraaft onder protocolaire tucht en emotionele onmacht.  Dit tot grote ergernis van MIss Kenton Emma Thompson), een dienstmeid uit de Darlingtonhuishouding die het moeilijk heeft met Stevens' autoritaire stompzinnigheid.

Het verhaal, gebaseerd op de roman van Kazuo Ishiguro, strekt zich uit over 20 jaar en voert de hoofdpersonages vanuit de woelige WO II jaren naar een (symbolisch) doorregend busstation...

The Remains Of The Day is een typische product uit de Ivorystal en staat met andere woorden garant voor een frisse duik in de stijlvolle slowmotioncinema van de betere soort.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
19-11-1993 Plaats 7 $ 2.731.222


Synopsis

1958. Stevens maakt een reis door Engeland. Stevens is de perfecte Engelse butler. Hij werkt nu voor Mr. Lewis (Christopher Reeve), de nieuwe JAmerikaanse eigenaar van Darlington Hall (Engeland) waar Stevens het grootste deel van zijn leven beroepshalve heeft doorgebracht.
Tijdens deze reis maakt hij de balans op van zijn dienstjaren voor zijn vroegere baas Lord Darlington (James Fox). In de jaren '50 was Darlington Hall de ontmoetingsplaats van grote politieke persoonlijkheden uit de hele wereld. Stevens was toen zeer fier om het ideaal van zijn baas te dienen maar toen de 2de Wereldoorlog uitbrak bleek dit ideaal een pakt met de Nazi's te zijn. De ontgoocheling van Stevens was zeer groot toen dit duidelijk werd ! Nu, 20 jaar later, beseft Stevens dat zijn blind vertrouwen in Lord Darlington zijn persoonlijk leven enorm heeft beïnvloed. Opgeslorpt door zijn werk en zijn trouw aan zijn lord, was Stevens verplicht zijn stervende vader (Peter Vaughan) te verwaarlozen. Door de jaren heen verdrong Stevens zijn gevoelens voor de jonge huishoudster, miss Kenton. Hoewel deze gevoelens wederzijds waren, werd Miss Kenton gedwongen, door de houding van Stevens, om met iemand anders te trouwen en haar werk op te geven. Vandaag leidt Stevens' reis bewust naar Miss Kenton, ondertussen gescheiden...