At Play in The Fields of the Lord

Gewoon
At Play in The Fields of the Lord
1991
05/02/1992
langspeelfilm
drama

verdeler

U.I.P. U.I.P.

acteur/actrice (7)

Tom Berenger Tom Berenger →  Lewis Moon
John Lithgow John Lithgow →  Leslie Huben
Tom Waits Tom Waits →  Wolf
Daryl Hannah Daryl Hannah →  Andy Huben
Aidan Quinn Aidan Quinn →  Bill Quarrier
Kathy Bates Kathy Bates →  Hazel
Nelson Xavier →  Xantes

regisseur (1)

Hector Babenco

producent (1)

Saul Zaentz

In 1965 schreef Peter Matthiesen 'At Play in the Fields of the Lord', en reeds in het jaar van publicatie werd de jacht op de filmrechten ingezet. Daarvan is pas nu het resultaat te bekijken, nadat producent Saul Zaentz in 1989 de rechten overkocht van MGM-studio, die zo'n 20 jaar de optie op het boek in handen had.

Zaentz, van geen kleintje vervaard (hij produceerde o.a. ook One Flew over Cuckoo's Nest en Amadeus), engageerde cineast Hector Babenco (Kiss of the Spiderwoman, Ironweed) en trok met de cast en crew voor 6 maanden naar het Amazonewoud waar het hele stel op een rivierboot vertoefde.  Dat de opnames van de prent geen sinecure zullen geweest zijn, spreekt voor zich...

Centraal staat de Niarunastam, indianen die in het hart van de Zuidamerikaanse jungle leven, ver van de blanke nederzettingen, hun dagen in primitieve rust slijtend. Missionarissen en predikanten ondernemen echter pogingen om in hun gebeid door te dringen om er de Christelijke boodschap te verkondingen.

Bill Quarrier (Aidan Quinn, vorig jaar te zien in het onderschatte Avalon van Barry Levinson) gelooft oprecht in zijn missie en zakt met zijn vrouw Hazel (Kathy Bates, vaak even schizofreen tekeergaand als in haar Misery rol) en zonotje Billy af naar een voorpost van het indianendorp.  Hij hoopt op steun van het protestantse predikantenpaar Leslie (John Lithgow) en Andy Huben (Daryl Hannah, terug van weggeweest).  Maar Leslie Huben is minder oprecht en weinig verdraagzaam, en hij zou de 'wilden' dan ook liefst zo snel mogelijk overleveren aan de plaatselijke autoriteiten, die de Niaruna's avn hun grondgebied wil vedrijven om er het goud uit de bodem te halen.  En dan is er ook nog Lewis Moon (Tom Berenger), een halfbloed, die zich als een god voordoend bij de Niaruna's laat opnemen om hen te beschermen tegen de blanke overheersing.  Het zullen echter net zijn goede bedoelingen zijn die meeliggen aan de basis van de tragedie die de Indianen gaat treffen...

At Play in the Fields of the Lord is een drie uur durende tropische ontdekkingsreis, die de grootste kracht puurt uit de interessante thematiek die wordt aangesneden en uit de overweldigende look van de natuurlijke amazonelocaties. Niet van inzinkingen vrij te pleiten (Babenco neemt nogal wat tijd om het verhaal op te starten), maar dat we hier te maken hebben met een technisch huzarenstuk staat buiten kijf.

Zonder zit ooit echt als onvergetelijk te profileren is At Play in the Fields of the Lord hoe dan ook een boeiend filmepos dat tot nadenken stemt.

Alex De Rouck


Synopsis

At Play in the Fields of the Lord speelt zich af in het Amazone-regenwoud. De hoofdpersonages zijn twee Amerikaanse huurlingen, vier toegewijde missionarissen en de primitieve Niaruna-Indianen. Het verhaal vertelt hoe de hoofdpersonages in een hevig konflikt verwikkeld raken over het noodlot van de Niaruna's en hoe iemand onveranderd uit die ervaring in het Amazonewoud komt.

Een vliegtuig dat gebruikt wordt voor 'kleine oorlogen en vernielingen' landt in Mae de Deus (Moeder van God), een godvergeten, stroomafwaarts gelegen buitenpost in het Amazonewoud. De twee huursoldaten die het vliegtuig besturen zijn Lewis Moon (Tom Berenger), een half-Cheyenne indiaan, en Wolf (Tom Waits).

De lokale funktionaris, Commandante Guzman, weigert hen benzine te geven en konfiskeert hun paspoort en boordpapieren. Ze kunnen die pas terugkrijgen door hem een kleine dienst te bewijzen : ze moeten de Niaruna-Indianen bombarderen, een primitieve stam wiens grondgebied fel wordt begeerd om economische redenen.

Wolf en Moon worden opgemonterd met drank en prostituees in Guzmans miezerig hotel Anaconda waar ze kennis maken met een toegewijd missionariskoppel - de strenge Leslie Huben (John Lithgow) en zijn vrouw Andy Huben (Daryl Hannah). Leslie heeft een diepe afkeer voor de dronken en geile avonturiers maar die wordt overtroffen door zijn wrok tegenover de katholieke 'oppositie' - vader Xantes (Nelson Xavier)...

Gebaseerd op het boek van Peter Matthiessen.