Pinocchio (Blu-ray)

Bijna zeer goed
3 Disc Blu Ray Deluxe Edition/Platinum Edition
Pinocchio (DVD)
1940
11/03/2009
Blu-ray
88 minuten
animatie
4:03

acteur/actrice (7)

Walter Catlett Walter Catlett → Jantje Fatsoen (stem)
Dickie Jones →  Alexander (stem)
Cliff Edwards → Jimmy Cricket -  Japie Krekel (dialoog)
Christian Rub → Geppetto (stem)
Evelyn Venable → de blauwe fee (stem)
Charles Judels → koetsier (stem)
Frankie Darro → Lampenpit (stem)

artdirector (10)

Charles Philippi
Hugh Hennesy
Ken Anderson
Dick Kelsey
Kendall O'Connor
Terrell Stapp
Thor Putnam
McLaren Stewart
Al Zinnen

Tijdloos. Onverslijtbaar. Blijvers. Dat zijn slechts drie kenmerken van die zovele klassiekers die Disney door de jaren heen heeft uitgebracht. Na Snow White and the Seven Dwarfs was Pinocchio in 1940 (!!!) de tweede Disney langspeelfilm die in de bioscoop werd uitgebracht. Het zijn stuk voor stuk pareltjes in het genre van de animatiefilm waar gouwe ouwe Walt toch wel de pionier van geweest is.
Het zijn die toppers die na een DVD-release nu ook een nieuwe kans krijgen in de keurige, opgepoetste, gerestaureerde en bijgevolg op het scherm naadloze en krasloze Blue-ray uitvoering. Disney heeft het allemaal (commercieel) bijzonder goed bekeken want deze film werd nu opnieuw uitgebracht in een 3-Disc Deluxe Edition. Op zich al heel goed klinkend en des te interessanter als je weet dat er naast de Blu-ray disc nog twee andere schijfjes in het Blu-ray doosje steken waaronder… de film op DVD ! “Handig voor in de kinderkamer en in de wagen” lezen we op de achterkant. Wie nog niet over een Blu-ray speler beschikt heeft de film nu al in de beste mogelijke kwaliteit beschikbaar zodat je hem later aan de speler kunt toevertrouwen die het Blu-ray formaat ondersteunt…

Het verhaal is gekend. Geppetto is een oude man die figuurtjes en popjes maakt uit hout en Pinocchio is zijn nieuwste creatie. Hij ligt al voor het grootste stuk afgewerkt op de legplank van zijn winkel. Maar Geppetto is eenzaam, behalve zijn goudvis en zijn kat heeft hij maar weinig gezelschap in huis. Wanneer hij op een avond gaat slapen zorgt een vallende ster ervoor dat hij snel een wens doet. Hij zou willen…. willen dat…. Pinocchio een levend iemand zou worden voor hem, een zoon !
Ach, het is maar een wens natuurlijk en Gepetto gaat slapen. Maar wanneer hij en alle huisdieren in een diepe slaap zijn gevallen komt er een fee het huis binnengevlogen. En die wekt het houten kereltje met de scharnieren in de houten beentjes en de touwtjes die voor wat beweging moeten zorgen, tot leven. Pinocchio ziet Geppetto als zijn vader en de man is dolgelukkig dat zijn wens dan toch nog is uitgekomen. De Krekel – eigenlijk de verteller in dit verhaal – werd door de fee omgedoopt tot ‘Geweten’ van Pinocchio dus heeft hij een belangrijke invloed op wat er hierna nog allemaal gebeurt. Want immers niet iedereen heeft het beste voor met Pinocchio. Wanneer Geppetto hem voor het eerst naar school stuurt zijn er al twee snoodaards die hem van het goede pad (naar school) af brengen en overleveren aan Stromboli, een circusbaas die enkel maar zoveel mogelijk geld wil verdienen op zo’n makkelijk mogelijke manier. Het is nu aan Krekel om Pinocchio na zijn eerste optreden in het circus uit zijn kooi te kunnen bevrijden en terug naar zijn vader Geppetto te brengen. En dat is nog maar het begin van een hele reeks avonturen…

De Platinum Edition van de film stat natuurlijk bol van de extra’s. Verrassend is de muziekvideo When you wish upon a Star van ene Meaghan Jette Martin. Wie de liedjes uit de film zelf wil herbekijken kiest voor de Disney Song Collection en kan zo de met 2 Oscars bekroonde filmmuziek herbeluisteren. Echte Pinocchio fans kunnen, alleen of met vrienden, een soort Pinocchio-quiz spelen waar je een aantal vragen voorgeschoteld krijgt en er dan maar het goede antwoord moet voor aanduiden. Wie er een wedstrijdje van wil maken geeft gewoon de afstandsbediening door aan zijn tegenspeler(s). Je kan de speelduur van de quiz zelf kiezen (van 10 tot… 90 minuten !) dus hier ben je wel even zoet mee.
De extra’s op het filmschijfje hebben een hoge informatieve waarde want naast het selecteren van Matter of Facts (interessante weetjes zeg maar) waardoor er bij het bekijken van de film regelmatig extra info-schermpjes in beeld verschijnen, kan je ook kiezen voor audiocommentaar van Leonard Maltin, Eric Goldberg en J.B. Kaufman. Maltin is een gekend filmrecensent terwijl Goldberg voor Disney werkt en Kaufman zich vooral met filmhistorie bezighoudt, een interessant trio dus. Duim omhoog ook voor het feit dat alle extra’s in het pakketje Nederlands ondertiteld zijn ! Natuurlijk kan je Pinocchio ook Nederlands gesproken bekijken.

Op het tweede/derde schijfje staan dus de trailers waarover ik het daarnet al had, maar ook een deleted song en het zou geen Disney-film zijn mochten er ook geen spelletjes te spelen zijn. Meestal vrij eenvoudig en zeker enkele zoethoudertjes voor tijdens de Paasvakantie…
In de Art galleries wordt je getrakteerd op een pak foto’s en tekeningen die werd gemaakt voor de film terwijl je in The Sweatbox verneemt wat die nu eigenlijk inhoudt en welke functie die had lang, lang geleden. Best wel interessant maar we verklappen de betekenis er niet van. Zo mogelijk nog boeiender is het stukje met de titel Live Action Reference Footage. Wie dacht dat animatiefilms maken enkel het werk is van een aantal tekenaars aan hun tekentafel, geïsoleerd van het echte en levend(ig)e leven die heeft het mis en dat wordt met dit 10 minuten durend filmpje aangetoond. En allicht omdat Pinocchio in zekere zin toch ook een beetje speelgoed is voorzag men ook Geppettos Then And Now op de Blu-ray/films. Hierin heeft men het over de moderne speelgoedmakers en wat hun creaties voor zichzelf en voor de rest van de spelende wereld betekenen.
En dan zijn er ook nog een viertal scènes die de film niet haalden. Niet volledig uitgetekend maar na lange tijd teruggevonden in de Disney Animation Research Library. Soms zijn het losse tekeningen, soms storyboards en alhoewel het niet altijd duidelijk is wanneer ze precies aan het papier werden toevertrouwd staat het vast dat de inhoud van deze interne Disney-bibliotheek een archief met een onschatbare waarde aan origineel materiaal is. Je krijgt er in dit extra zowaar een alternatief einde bij ! En dan is er tenslotte nog The Making of, iets wat niet kan ontbreken op een 3 Disc Deluxe Edition natuurlijk. Tekeningen, archiefbeelden, interviews met mensen die destijds aan de film hebben meegewerkt en/of Walt Disney zelf heel goed kenden, alles is verzameld in een docu van wel bijna een uur. Een interessante afsluiter.

Eigenlijk is het onvoorstelbaar. Dat men bijna 70 jaar geleden al in staat was om dit soort van ongelooflijke, onwaarschijnlijk mooie en tot de verbeelding sprekende films te maken. Akkoord, de versie die je hier ziet werd voor zijn re-release gerestaureerd maar dat betekent niet dat er ook maar één scène van het origineel werd weggelaten of scènes werden aan toegevoegd. Het zijn er allemaal heel erg mooi, kleurrijk, afgelijnd uit. Met een detail zoals je de film nog nooit kon bekijken. De enige manier om het verschil te merken tussen de vroeger versie(s) en de versie van nu is eens de trailers bekijken die als extra zijn voorzien.

Met slechts een handvol belangrijke personages boeit de film van de eerste tot de laatste seconde. Interessant ook om eens de reactie van een kind te bekijken die Pinocchio voor het eerst ziet. Zo is de film (voor hen) ongelooflijk grappig op bepaalde momenten maar zorgt één scène naar het einde van de film er voor dat er naar de zakdoek gegrepen wordt en zien we dat er na de tra(a)n(en) bijzonder snel weer een schitterende kinderlach op hun gezicht wordt getoverd.
Deze Pinocchio is er dus eentje die je zeker in huis moet halen. Om te bekijken, te herbekijken en aan je verzameling toe te voegen van tijdloze klassiekers. Want daar mag deze Pinocchio zeker niet in ontbreken…

Koenraad Adams
Bijna zeer goed

Extra's
Sneak Peeks (6)
Music Video (3' 15)
Disney Song Collection (5) (10' 17)
Audio Commentary Leonard Maltin, Eric Goldberg & J.B. Kaufman
Disney smart games : Pinocchio Know Trivia Challenge (10 - 90 min.)
Pinocchio's Puzzles, Pleasure Island Carnival Games
No strings attached : The making of Pinocchio (56' 04)
Deleted scenes (4) (10' 23)
The Sweatbox (6' 23)
Live Action Reference Footage (9' 58)
Pinocchio Art Galleries
Publicity (3 trailers)
Deleted Song : Honest John (2' 37)
Geppetoos Then And Now (10' 57)