Missing

Goed
Missing
2023
22/02/2023
langspeelfilm
110 minuten
thriller

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (7)

Nia Long Nia Long → Grace
Storm Reid → June
Joaquim De Almeida → Javi
Ken Leung → Kevin
Daniel Henney → agent Pak
Amy Landecker → Heather
Megan Suri → Veena

regisseur (2)

Nicholas D. Johnson
Will Merrick

producent (3)

Natalie Qasabian
Sev Ohanian
Aneesh Chaganty

director of photography (1)

Steven Holleran

uitvoerend producent (3)

Timur Bekmambetov
Adam Sidman
Jo Henriquez

scenarist (2)

Nicholas D. Johnson
Will Merrick

beeldmonteur (2)

Austin Keeling
Arielle Zakowski

productieontwerper (1)

Kelly Fallon

kostuumontwerper (1)

Lindsay Monahan

componist (1)

Julian Scherle
Missing

In 2018 niet in de inlandse zalen geraakt, maar uiteraard wel vlot te bekijken langs andere wegen en kanalen: het fijne door Timur Bekmambetov mee geproduceerde Searching waarin een vader zijn verdwenen zestienjarige tienerdochter opspoort met de hulp van zowat alle digitale technologie en data voorhanden. Digitale steun die regisseur-scenarist Aneesh Chaganty netjes beschouwelijk in beeld bracht, daar nagenoeg de gehele narratie werd gevisualiseerd via schermen en camera’s.

Die film kostte destijds geen miljoen en bracht wereldwijd zesenzeventig miljoen op. Dan ruiken ze in de boekhoudwolkenkrabbers van Hollywood natuurlijk een opportuniteit om nog meer geld te verdienen en dus jawel … met Missing leverde Chaganty – die na Searching ook het niet onaardige Run regisseerde – een opvolger af. Geen sequel, want Missing is een volledig alleenstaand verhaal met nieuwe personages en een verse plot. Ditmaal is het een achttienjarig meisje (Storm Reid) dat met de hulp van moderne technologie haar moeder (Nia Long) probeert op te sporen nadat die van de aardbodem lijkt verdwenen tijdens een vakantie in Colombia met haar nieuw lief.

Missing

Chaganty levert die opvolger eigenlijk niet zelf af: hij schreef nog wel mee aan het script, maar de regie lag in handen van debutanten Will Merrick en Nick Johnson. Al blijft het daarmee wel in de familie, daar dit duo eerder de montage verzorgde van Searching en Run. Beide heren trekken een welhaast onuitputtelijk arsenaal moderne communicatiemogelijkheden en sites open om hun thriller te kruiden: miljoenen – al kunnen het er ook maar achtenzeventig zijn – apps op de smartphone, livecams, streetviews, duistere webportalen, datingsites, filmblogs … (bijna) alles speelt een rol bij het ontrafelen van het mysterie. Gaande van origineel suspensevol tot bij de haren getrokken over de top: zo hoort dat nu eenmaal in een zichzelf respecterend spanningsfilmpje.

Missing

Net als Chaganty pakken Merrick en Johnson uit met een heel ritmische joie du jour choreografie: de overgang tussen de scènes en toestellen is niet zomaar wat lapwerk, maar in de meeste gevallen strak getimed en zwierig speels. Wat ertoe leidt dat Missing zelfs netjes in het spanningsgareel blijft als het suspension of disbelief de bovenhand dreigt te grijpen.

Wat je niet moet verwachten van het beeldschermwerk in Missing zijn majestueuze De Palmaiaanse splitscreens, splitdiopters of doorgetrokken parallelle actie … al is dat laatste er wel tijdens de finale en kan je de vele tekstboodschappen op de schermen ook als scènes in scènes bekijken. Maar dan nog brengt Missing uiteraard geen geschiedschrijvende of generatiekloofdichtrijdende spanning met parelend knokkelzweet op het voorhoofd. Dit maar om te zeggen dat je met camera- en schermthrillers nog spannender en cinematografisch fijnere dingen kan doen dan wat Merrick en Johnson hier aan de filmminnende mensheid schenken.

Wat niet wegneemt dat Missing als potent, intelligent en bovenal geestig thrillervertier voor de iGeneratie al bij al maar weinig dingen verkeerd doet. Yeay daarvoor. En een whatsappeke met een vuistje.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-01-2023 Plaats 4 $ 9.154.695
27-01-2023 Plaats 6 $ 5.673.023
03-02-2023 Plaats 8 $ 3.710.875
10-02-2023 Plaats 8 $ 2.562.148
17-02-2023 Plaats 9 $ 1.747.754
24-02-2023 Plaats 9 $ 1.018.812


Synopsis

Als haar moeder tijdens een vakantie in Columbia met haar nieuwe vriend verdwijnt, gaat June op zoek naar antwoorden. Gehinderd door internationale bureaucratie maakt June duizenden kilometers verderop in Los Angeles creatief gebruik van alle moderne technologie die tot haar beschikking staat om haar moeder te vinden voordat het te laat is. Maar haar digitale detectivewerk levert langzaamaan meer vragen op dan antwoorden. Haar moeder blijkt veel geheimen te hebben en dat zorgt er voor dat June mogelijk zelf ook gevaar loopt.