Medicine Man

Gewoon
Medicine Man
1992
04/06/1992
langspeelfilm
avontuur

acteur/actrice (2)

Sean Connery Sean Connery → dokter Robert Campbell
Lorraine Bracco Lorraine Bracco → dokter Rae Crain

regisseur (1)

producent (2)

Andrew G. Vajna
Donna Dubrow

Waar in het vroegere Hollywood de jungle en andere boomrijke vegetaties hoofdzakelijk werden geprojecteerd als decor voor avonturen boordevol lichtgeklede bosmensen en vervaarlijke roofdieren (Tarzan weet je wel), is het oerwoudsfeertje tegenwoordig meer in trek wanneer er een moraliserende armslag wordt aan toegevoegd. Dat was recentelijk al zo in At Play in the Fields of the Lord, maar de drie uur durende aanpak zorgde ervoor dat noch de boodschap noch het avontuur echt geslaagd kon worden genoemd.

John McTiernan, de maker van het onvergetelijke Die Hard, trok op zijn beurt met een ruime crew en een opvallend kleine cast (twee stuks) naar het regenwoud om er een scenario van Oscarwinnaar Tom Schulman (Dead Poets Society) te verfilmen.

Sean Connery trekt het laken naar zich toe als de wetenschapper Robert Campbell, die na de dood van zijn vrouw resideert temidden avn een stel Indianen, die hem beschouwen als een soort wonderdokter. Campbell krijgt het gezelschap van de vrouwelijke vorser Rae Crane (Lorraine Bracco) die hem komt meedelen dat de geldkraan wel eens kon worden dichtgedraaid als hij zijn oversten niet snel op de hoogte stelt van de speeltjes waarmee hij zijn dagen vult.

Wanneer Campbell onthult dat hij het middel tegen kanker uit een boom heeft geschud, gaat Crane mee op een veroveringstocht om het missende maar vitale bestanddeel te ontdekken.  Dat zal echter vlug moeten gebeuren want de beschaving rukt op, met bulldozers en graafmachines als luidruchtige voorhoede...

Een uitgangspunt waar zeker wat mee aan te vangen lijkt, maar veder dan de reeds vele malen eerder gebruikte adjectieven 'leuk' en 'aardig' komt McTiernan niet. En dat is toch wel verrassend, vooral omdat hij meer dan eens gevat uit de lucht komt vallen met opzienbarende gekatapulteerde camerastandjes, die van meer elan worden voorzien door een opzwepende Jerry Goldsmith soundtrack.

Medicine Man mag dan al een exotisch kleurboek zijn, het binnen de lijntjes blijven wordt niet altijd gerespecteerd, en voroal tijdens de ontknoping wordt er nogal met de grove borstel doorheen gegaan. De mensheid zou er meer baat bij hebben gehad als McTiernan de anti-kanker plant ergens anders had gelocaliseerd. In een wolkenkrabber bijvoorbeeld.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
07-02-1992 Plaats 1 $ 8.494.271
14-02-1992 Plaats 2 $ 8.915.971
21-02-1992 Plaats 4 $ 4.725.085
28-02-1992 Plaats 5 $ 3.528.431
06-03-1992 Plaats 8 $ 2.702.923
13-03-1992 Plaats 8 $ 1.925.524


Synopsis

Diep in het Zuid Amerikaans regenwoud heeft een briljant maar ongewoon wetenschapper, Dr. Robert Campbell (Sean Connery), een middel gevonden om kanker te bestrijden ! Helaas is hij na 6 jaar de formule van het mirakuleus elixir verloren !
Hij gaat naarstig op zoek naar de verloren formule en vecht tegen de strijd en tegen de vernietiging van het regenwoud om het medisch wonder te kunnen verwezenlijken. Zijn zoektocht duldt echter geen pottekijkers !

Toch krijgt hij het bezoek van een andere wetenschapper, Dr. Rae Crain (Lorraine Bracco), gestuurd door een pharmaceutisch bedrijf die de opzoekingen van Campbell nader wenst te onderzoeken.

Met muziek van Jerry Goldsmith.