Lilo & Stitch (DVD)

Goed
Lilo & Stitch (DVD)
2001
dvd
82 minuten
animatie
16:09

acteur/actrice (15)

Tia Carrere Tia Carrere →  Nani (stem)
Ving Rhames Ving Rhames →  Cobra Bubbles (stem)
David Ogden Stiers David Ogden Stiers →  Jumba Jookiba (stem)
Daveigh Chase →  Lilo (stem)
Chris Sanders →  Stitch (stem)
Jason Scott Lee →  David Kawena (stem)
Kevin McDonald →  Pleakley (stem)
Zoe Caldwell →  Hogeraadsvrouw (stem)
Kevin Michael Richardson →  Kapitein Gantu (stem)
Susan Hegarty →  Reddende vrouw (stem)
Amy Hill
Emily Anderson
Bill Asing
Robert Bergen
Rodger Bumpass

regisseur (1)

Chris Sanders

producent (1)

Clerk Spencer

Experiment 6-2-6 is ontstaan in de zieke geest van een wetenschapper. Niemand weet echt precies wat voor beest het eigenlijk is. Het is blauw, kan zien in het donker, is bestand tegen kogels en vuur, en ook heel slim. De achillespees van het zesarmig wezen is water,  en zijn temperament. Het beest wordt omwille zijn onhandelbaar gedrag verbannen naar een astroïde, maar nog voor het goed en wel in het schip zit, maakt het amok en zet het op een lopen richting aarde. Het beest vergassen is geen optie, niet omdat er mensen op aarde wonen, maar wel omdat het de woonplaats is van muggen, en die zijn schijnbaar belangrijker ! De dokter Frankenstein van dienst wordt dan maar naar de aarde gekatapulteerd om zijn creatie te vangen. Ondertussen heeft 6-2-6 een naam gekregen : Stitch, en woont nu bij Lilo, een kleine meid die niet op haar mondje is gevallen. Stitch is dan wel geen hond, maar hij kan wel een aardig potje blaffen en grommen, goed om het hele huis op stelten te zetten. En dat levert bijkomende problemen op voor Lilo en haar zus Nani.

We waren aanvankelijk niet zo happig om deze DVD te bekijken. De trailer wou krampachtig in de voetsporen treden van Shrek, door de draak te steken met oudere Disney-personages. Het werkte averechts, want die trailer liet ons helemaal koud. Maar gelukkig kunnen we positiever zijn over de film zelf. Onze verwachtingen waren niet hoog ingesteld, en dan is het vrij eenvoudig om je te laten meeslepen in dit avontuur. En ja, hier en daar verscheen er een glimlach op ons gezicht. De twee titelfiguren zijn zo innemend dat je geen weerstand kunt bieden voor de fratsen die ze uithalen. Het leukste moment vonden we het stukje waarin de kleine Lilo haar leraar duidelijk maakt dat ze geen tonijn als eten kan geven aan haar vis. Dat zou hetzelfde zijn als een pakje frieten geven aan Calista Flockhart (voor zij die haar niet kennen, dat is de strijkplank die het titelpersonage vertolkt in Ally McBeal).

Persoonlijk zijn we een grote liefhebber van de oudere Disney-producties waarin alles en iedereen spontaan in zang uitbarsten. Been there, done that. Van de vele zangpartijen is Disney afgestapt, dus een zingende Stitch mag je vergeten, maar geen vrees. Lilo is namelijk een diehard fan van Elvis, en dan bedoelen we de echte King niet de wannabe uit popidool 2003. Toeval wil natuurlijk dat Stitch ook een voorliefde ontwikkelt voor Elvis. Hij dient zelfs als levende platenspeler ! Het siert deze film dat naast de luchtige plot ook aandacht uitgaat naar meer volwassen thema's. Een sociale werker dreigt Lilo en haar zus uit elkaar te halen als Nani geen job vindt. En de term ohana (familie) vormt de rode draad in het verhaal.

Ook de extra's zijn bijzonder leerrijk voor de kleinere én iets oudere filmliefhebbers. Lilo en Nani vertellen je alles over de Aloha-eilanden. Zo kan je walvissen en reuze schildpadden zien in de wateren rond Lana'i, en honderden bloemen bewonderen op Kauai. Op één van de eilanden draaide Elvis ook de film Blue Hawaii. In Stitch door de Disney-jaren heen blijkt dat het wezen al jaren werkt aan zijn filmcarrière. Hij waagde zijn kans onder meer in Pinocchio, Peter Pan en Sneeuwwitje. Voor Lady en de Vagebond schopte hij het tot de stand-in van Lady ! Na al die jaren heeft hij nu dus eindelijk zijn eigen film gekregen. Meer zelfs, in de zomer van 2003 mag hij opnieuw het beest uithalen in een DVD-vervolg.

Didier Van Hoorebeke
Goed
De eilanden van Aloha, Ontwerp je eigen alien experiment, Stitch door de Disney-jaren heen, Leer de Hoela, Burning Love door Wynonna (1' 30), Muziekvideo I can't help Falling In Love With You van A-Teens, De Loli & Stitch look, Het animeren van de Hoela, Op locatie met de regisseurs, 3 deleted scenes, 4 teasers