Flight

Goed
Flight
2012
30/01/2013
langspeelfilm
138 minuten
drama

verdeler

U.I.P. U.I.P.

acteur/actrice (15)

Denzel Washington Denzel Washington →  Kapitein William Whitaker
John Goodman John Goodman →  Harling Mays
Don Cheadle Don Cheadle →  Hugh Lang
Kelly Reilly Kelly Reilly →  Nicole
Bruce Greenwood Bruce Greenwood →  Charlie Anderson
Brian Geraghty Brian Geraghty →  Ken Evans
Melissa Leo Melissa Leo
Nadine Velazquez →  Katerina Marquez
Tamara Tunie →  Margaret Thomason
Peter Gerety →  Avington Carr
Garcelle Beauvais →  Deana
Carter Cabassa
Adam Ciesielski
Conor O'Neill
Will Sherrod

regisseur (1)

Robert Zemeckis Robert Zemeckis
Flight

Jawel hoor: twaalf jaar nadat Robert Zemeckis zijn laatste films met mensen van vlees en bloed draaide (“What Lies Beneath” en “Castaway”) levert hij eindelijk nog eens een gewone speelfilm af en geen motion capture-prul voor weinig kieskeurige kindertjes. Ditmaal dus geen “Beowulf”-experiment of overgesuikerde kerstmoppen genre “The Polar Express” en “A Christmas Carol”. En daar moeten we – oh zoete ironie – zowaar de economische waardemeter van Hollywood dankbaar voor zijn.

Nadat de door Zemeckis geproduceerde draak “Mars Needs Moms” een van de grootste flops werd uit de geschiedenis van de Disneystudio’s (die prent haalde bij ons niet eens de zalen), trok Disney prompt de stop uit hun samenwerking. En mocht Zemeckis een definitief kruis maken over zijn geplande CGI-remake van Yellow Submarine”. Waardoor hij de kans greep om met “Flight” zijn status van betrouwbaar en gedegen cineast die weet hoe hij creatief met een camera en met Amerika’s grootste filmsterren moet omspringen in ere te herstellen.

Flight

Ditmaal doet Zemeckis het zonder Tom Hanks, maar met Denzel Washington die een meer dan uitstekende vertolking neerzet als Whip Whitaker. Een lijnvluchtpiloot die al een paar jaar in een emotionele impasse zit. Hij is verslaafd aan alcohol, is niet vies van een lijntje coke, is gescheiden van zijn vrouw en krijgt zijn inmiddels vijftienjarige zoon nauwelijks nog te zien. Kortom, de man heeft betere tijden gekend. Momenteel heeft hij een relatie met de stewardess Trina (Nadine Velazquez). De kans dat die relatie meer is dan een substituut om niet alleen te moeten zijn is klein. Na een nacht vol drank, drugs en Trina roept de plicht: Whip is de piloot van de SouthJet vlucht 227 van Orlando naar Atlanta. Het opstijgen gebeurt onder een met donderwolken bevolkte hemel, maar toch slaagt Whip erin om het vliegtuig door de turbulentie te loodsen. Blijkt echter dat die turbulentie de stilte voor de eigenlijke storm was: in het midden van de vlucht begeeft plots een deel van het controlesysteem het. Door het uitvoeren van een gewaagd manoeuvre (het vliegtuig een tijd ondersteboven laten vliegen/zweven) slaagt Whip erin het vliegtuig een noodlanding te laten maken in een veld. Door zijn tegenwoordigheid van geest zijn er amper zes slachtoffers (vier passagiers en twee crewleden) te betreuren. Even ziet het er naar uit dat Whip de held van de dag is, tot wanneer uit het onderzoek blijkt dat Whip een te grote hoeveelheid alcohol in zijn bloed had en de veiligheidsraad een grondig onderzoek eist. Whip krijgt een advocaat (Don Cheadle) toegewezen die het toxicologisch rapport met succes kan laten betwisten, maar daarmee zijn de problemen niet van de baan. Whip kan het drinken immers niet laten en zoekt na de crash meer dan ooit zijn toevloed in alcoholische geneugten. De drankduivel laat zich niet zo makkelijk temmen, zelfs niet als Whip een relatie begint met de van heroïne afkickende Nicole (Kelly Reilly).

Voor het scenario op zich hoef je “Flight” niet te zien. De strijd van een individu tegen de drankdemon werd al ettelijke keren sterk in beeld gebracht (om er drie te noemen: “The Lost Weekend” van Billy Wilder, “Days Of Wine And Roses” van Blake Edwards en Mike Figgis’ “Leaving Las Vegas” waarvoor Nicolas Cage destijds de Oscar voor beste acteur wegkaapte), en nieuwe inzichten bieden Zemeckis en scenarist John Gatins niet. Toch blijft “Flight” voor het overgrote deel intense cinema. Wat een half mirakel is, gezien de toch wel lange speelduur voor dit eenvoudig verhaal en vooral een fikse lading onvoorstelbaar schmaltzy halleluja-dialogen die welhaast geschreven lijken door een actiecomité uit de Amerikaanse bijbelgordel.

Flight

Langs de andere kant is er natuurlijk een ijzersterke Denzel Washington (terecht genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol) die er geen graten inziet om de zwakheden van zijn personage te accentueren. Ook sterk: de vaste regiehand van Zemeckis, die dit eenvoudig man vs alcohol-verhaaltje weet te verpakken als een morele thriller en er samen met een klassevol acterende cast John Goodman is hilarisch als grofgebekte dealer) een boeiende en oerklassieke Amerikaanse studiofilm van maakt. Met als klap op de vuurpijl een waarlijk intens vormgegeven vliegtuigcrash die aantoont dat Zemeckis nog steeds weet hoe solide actiesegmenten in beeld te brengen. Welkom terug, Robert.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
02-11-2012 Plaats 2 $ 24.900.566
09-11-2012 Plaats 3 $ 14.785.097
16-11-2012 Plaats 5 $ 8.802.881
23-11-2012 Plaats 8 $ 8.451.144
30-11-2012 Plaats 9 $ 4.479.067
07-12-2012 Plaats 9 $ 3.130.305
07-12-2012 Plaats 10 $ 3.130.305


Synopsis

Een piloot (Denzel Washington) zet zijn vliegtuig na een noodlanding veilig aan de grond en redt de inzittenden en crew van een gewisse dood. Tijdens een onderzoek komen er allerlei vreemde zaken aan het licht die voor de nodige hoofdbrekens zorgen...

Genomineerd voor één Golden Globe :
- Beste Acteur in een Drama (Denzel Washington)

Genomineerd voor 2 Oscars (2013) :
- Beste Acteur (Denzel Washington)
- Best 'Original Screenplay' (John Gatins)