The Enforcer

Matig
The Enforcer
2021
04/01/2023
langspeelfilm
90 minuten
actie
thriller

verdeler

The Searchers The Searchers

acteur/actrice (7)

Kate Bosworth Kate Bosworth → Estelle
Mojean Aria → Stray
Alexis Ren → Lexus
Zolee Griggs → Billy
2 Chainz → Freddie
Natalie Burn

regisseur (1)

Richard Hughes

producent (6)

Les Weldon Les Weldon
Jeffrey Greenstein Jeffrey Greenstein
Jonathan Yunger Jonathan Yunger
Yariv Lerner
Rob Van Norden
Natalie Burn

director of photography (1)

Callan Green

uitvoerend producent (5)

Trevor Short Trevor Short
Boaz Davidson Boaz Davidson
Avi Lerner Avi Lerner
Tanner Mobley
W. Peter Iliff

beeldmonteur (2)

Damian Gomez
Mattias Morheden

productieontwerper (1)

Jonathan McKinstry

kostuumontwerper (1)

Irina Kocheva

componist (1)

Giorgio Giampa
The Enforcer

Jawel, ook in 2023 zijn ze nog van de partij. Stoere actiefilms waarbij de hoofdrolspeler postervullend met een ‘niet met mij hé, kerel’-gezicht staat afgebeeld, steevast met een schiettuig binnen handbereik en een vinger rond de trekker. Antonio Banderas mag volgens dit stramien de Liam Neeson of Gerard Butler in hem loslaten in het nogal inspiratieloos getitelde The Enforcer.

The Enforcer

En neen, dit is geen remake van de gelijknamige Humphrey Bogart-film uit 1951 of van de derde Dirty Harry uit 1976. Scenarist W. Peter Iliff – die van Point Break – komt met iets nieuws op de proppen, al staat iets nieuws hier sowieso synoniem met jatwerk of met het herschikken van actieblokken die al ettelijke keren eerder op en naast elkaar werden gestapeld. Je kan er zelfs sporen van noir in vinden, maar de grootste herkenningspunten zijn er toch met VHS-titels uit de jaren tachtig en negentig. En ook wel met cinemaworpen van Cannon en co. Niet verwonderlijk, daar The Enforcer een productie is van Millennium Films, en daar is voormalig Cannonmedewerker Boaz Davidson aan de slag als head of development and creative affairs.

The Enforcer

Het fabriekje moet dus draaien, en dat doet het ook met dit langspeeldebuut van Australiër Richard Hughes dat zich situeert in de misdadige onderbuik van Miami, maar grotendeels in Griekenland is gedraaid. Banderas is de antiheld van dienst. Als Cuda beschermt hij met harde hand de belangen van onderwereldkoningin Kate Bosworth – die in een bepaalde scène epauletten draagt waar je een cavia of pekinees letterlijk de ogen kan mee uitsteken – en dat leverde hem een retourtje gevangenis op. Waardoor hij zijn dochter niet kon zien opgroeien. Eens op vrije voeten probeert hij die dochterafstand in te halen, en blijkt dat hij onder die ruwe bolster ook een blanke pit heeft zitten als hij er een persoonlijke queeste van maakt om een vijftienjarig meisje uit de klauwen van pornohandelaars te redden. En hij ontfermt zich ook over een eveneens voor Bosworth werkende straatvechter (Mojean Aria) die net als hem nog niet helemaal door de donkere zijde is verteerd.

Een parabel over geweldenaars met een hart dus, maar echt kloppen doet dat niet in wat in de eerste plaats een hondsbrutale brij is die scenariomatig met haken en ogen aan elkaar hangt. Ergens in het midden steekt even het gevoel de kop op dat The Enforcer in elkaar aan het klikken is, maar dat blijkt uiteindelijk valse schijn. Dit vuistbrekend onbeduidend lopendebandwerk zal enkel maar liefhebbers van ardente Z-actie of fans van Banderas in B-modus weten te paaien. Ieder ander zal met onaangeroerde lurven de zaal verlaten. Voor zover die al wordt binnengestapt.

Alex De Rouck


Synopsis

Miami-maffioso Cuda staat op het punt om alles wat hem lief is op te geven wanneer hij erachter komt dat zijn bazin Estelle een jong meisje in gevaar brengt. Om haar te redden, keert hij zich tegen de criminele organisatie waar hij jarenlang onderdeel van was. Kan Cuda in het reine komen met zijn verleden voordat de maffia hem vindt?