Dumb Money
verdeler
acteur/actrice (15)
regisseur (1)
producent (3)
uitvoerend producent (10)
director of photography (1)
scenarist (3)
beeldmonteur (1)
productieontwerper (1)
kostuumontwerper (1)
componist (1)
Waargebeurde verhalen die snel worden verfilmd durven al eens een gezonken duikboot of met de verdrinkingsdood bedreigde kinderen in een exotische grot te berde brengen, maar blijkbaar zijn ook geldzaken relevant genoeg om vlug opgevist te worden voor het witte doek of zwarte scherm. Getuige deze Dumb Money, een relaas dat je kan zien als een met financiële terminologie en beurskrochten ingevette beleggersversie van David tegen Goliath.
Even terug naar het boeken-, muziek- en dvd en Blu-raycollectiekoesterjaar 2020. Of zoals sommigen het noemen: het coronajaar. Een jaar waarin in de gepandemieerde Verenigde Staten van Amerika gekke dingen gebeurden op Wall Street rond het aandeel van de spelletjes- en pc-toebehorenketen GameStop. In dummiebewoordingen … GameStop was een keten die met verlies draaide en dus niet belangrijk was voor hedgefondsen of andere grote investeerders en Wall Street-wolven. Van bedrijven zoals GameStop hebben diezelfde fondsen en grote beleggers enkel maar aandelen omdat ze hopen dat die geld opbrengen wanneer het bedrijf uiteindelijk op de fles gaat.
In 2020 ging het aandeel van GameStop echter plots steil de hoogte in. En dat onder impuls van bescheiden financieel analist Keith Gill die vanuit zijn kelder onder meer via de website WallStreetBets aan zijn volgers en ‘onwetende kleine beleggers’ liet weten dat het aandeel net veel waard was. Waarop er vanop WSB massaal aandelen werden gekocht. Gevolg: de kleine man maakte winst en de Wallstreetmiljardairs zagen zich plots geconfronteerd met een miljoenenverlies. Waarop de rijkaards WSB dan maar offline haalden, een invloedrijke investeringsmaatschappij de handel in GameStopaandelen stopzette en er uiteindelijk zelfs een parlementaire commissie op poten werd gezet om de zaak te onderzoeken.
Deze beursrevolutie werd al in 2021 onder de titel The Antisocial Network te boek gesteld door Ben Mezrich, een man met een neus voor ophefmakende financiële zaken, getuige zijn dusver dertien non-fictieboeken rond geld, internet en sociale media. The Antisocial Network volgde hij inmiddels al op met een boek rond de Twitterfratsen van Elon Musk, en ook David Fincher passeerde eerder bij Mezrichs portfolio: zijn The Accidental Billionaires uit 2009 vormde immers de basis voor de Facebookfilm The Social Network. Of hoe Mezrich met de titel voor zijn GameStopboek netjes knipoogt naar Finchers film.
Regisseur Craig Gillespie moest niet lang twijfelen toen hij de kans kreeg om zich over de verfilming te buigen. Tijdens de coronapandemie woonde zijn toen vierentwintigjarige zoon terug in het ouderlijk huis, en die zoon was een van de kleine beleggers die aandelen van GameStop had gekocht en met hopen okselzweet dagelijks alles mee volgde op de onlinekanalen van Gill. De kleine beleggers die Gillespie in Dumb Money opvoert zijn fictief, op de broer van Gill na. Een amalgaam van karakters al dan niet geïnspireerd op ware personen, zoals dat heet. Het doen en laten van Keith Gill – gemodelleerd door een heel zachtaardige Paul Dano – is wel vrij waarheidsgetrouw, tot en met de inrichting van zijn kelder toe. De eindgeneriek laat trouwens weten dat Gill zich na de GameStop-affaire uit het (digitale) openbare leven heeft teruggetrokken.
Voor wie geen smeerkaas heeft gegeten van beurzen, beleggingen, aandelen en luchtbelfinanciën is Dumb Money voor het merendeel een zware zit. Al is dit au fond een zwierige komedie. Gillespie kiest niet voor droge theorieën en uiteenzettingen, maar gaat voor een overkokende komische drive, in de hoop ook de leken in het publiek te kunnen entertainen. Vergelijkingstitels zijn Bennett Millers Moneyball of Adam McKays The Big Short. Zo bruisend is Dumb Money niet. Omdat deze prent geen Brad Pitt-drive heeft, en omdat een wereldwijde financiële crisis ruimer gaat dan iets dat je aan het eind van de rit ook als een – weliswaar verbazingwekkend – fait-divers kan zien. In welke mate deze film je zal weten mee te trekken, zal in eerste instantie vooral afhangen van de voeling die je hebt met de (wondere) wereld van beleggersheteluchtovens en de fratsen van de gekke genders in het (virtuele) grotegelduniversum.
22-09-2023 | Plaats 8 | $ 2.425.706 |
29-09-2023 | Plaats 7 | $ 3.325.504 |
06-10-2023 | Plaats 8 | $ 2.123.504 |
13-10-2023 | Plaats 10 | $ 902.828 |