Demolition Man

Gewoon
Demolition Man
1993
13/12/1994
langspeelfilm
114 minuten
sciencefiction

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (12)

Sylvester Stallone Sylvester Stallone → John Spartan
Sandra Bullock Sandra Bullock → Lenina Huxley
Wesley Snipes Wesley Snipes → Simon Phoenix
Denis Leary Denis Leary → Edgar Friendly
Benjamin Bratt Benjamin Bratt → Alfredo Garcia
Rob Schneider Rob Schneider → Erwin
Bill Cobbs Bill Cobbs → oudere/bejaarde Zachery Lamb
Jack Black Jack Black
Steve Kahan → kapitein Healy
Nigel Hawthorne → Raymond Cocteau
Jesse Ventura → CryoCon
Glenn Shadix

regisseur (1)

Marco Brambilla

producent (3)

Joel Silver Joel Silver
Michael Levy
Howard Kazan

Cliffhanger is nog maar net verteerd, of Stallone maakt alweer zijn opwachting in een robuust machospektakel, maar daar houdt de vergelijking dan wel op. Was Cliffhanger een robuust actiethriller, Demolition Man is en eerder een luchtig relativerende SF-farce.

Stallone kruipt in de huid van Spartan, een keiharde Los Angeles agent die in de proloog (1996) eindelijk topterrorist Phoenix (Wesley Snipes) bij de lurven kan vatten. Hij maakt daarbij zoveel brokken, dat hijzelf ook veroordeeld wordt. Eeuwigdurende invriezing luidt het vonnis, een lot dat ook Phoenix beschoren is.

Zesendertig jaar later, in 2032 dus, ontsnapt Phoenix uit de diepvries en komt hij terecht in een compleet veranderde maatschappij, waarin alles ademt onder een kunstmatige vredelievendheid met Orwelliaanse 1984 trekjes. Omdat niemand in staat is om de misdadiger tegen te houden, wordt ook Spartan ontdooid en krijgt hij opdracht om zijn vroegere aartsvijand op te sporen.

Wat op het eerste zicht een rechtlijnig actiegegeven lijkt, verandert al vlug in een halfslachtige toekomstkomedie, waarin de veelvuldige futuristische grapjes de actie bijna naar een secundair niveau verwijzen. Deze actie is dan wel weer, zoals in de traditionele Joel Silver stijl, verbluffend georchestreerd. Dat de makers het nogal haperende scenario niet in toom kunnen houden mag de ‘leuk zolang het duurt’-pret niet drukken.

Reclamefilmer Marco Brambilla maakt met Demolition Man zijn debuut en levert een overgebudgetteerd en onstabiel klank-en lichtspel af, waarin alle logica met een heel grove borstel van het scherm wordt gekieperd.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
08-10-1993 Plaats 1 $ 14.262.432
15-10-1993 Plaats 1 $ 10.284.335
22-10-1993 Plaats 2 $ 7.090.722
29-10-1993 Plaats 3 $ 4.202.828
05-11-1993 Plaats 8 $ 2.994.140


Synopsis

Los Angeles 1996. Simon Phoenix, een gevaarlijke criminele psychopaat, houdt 30 mensen gegijzeld. Tijdens een moedige aanval arresteert John Spartan Phoenix, maar worden de 30 gijzelaars gedood. Spartan wordt schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag en ingevroren in de gevangenis van Californië. Phoenix zal voor eeuwig ingevroren blijven!
San Angeles 2032: een maatschappij waaruit alle vormen van misdaad en geweld verbannen zijn, een vreedzame stad, die door gouverneur Raymond Cocteau bestuurd wordt. Rustig, totdat Phoenix uit de gevangenis kan ontsnappen en overal terreur zaait. Cocteau is zich bewust van de onmacht van zijn politiemensen om dit monster uit de 20ste eeuw te bestrijden. Op aanraden van Lenina Huxley beveelt hij, Spartan uit zijn '‘winterslaap'’ te ontdooien. Spartan is een vreemde in zijn nieuwe heden, zonder familie noch verleden. Hij zal alles in het werk stellen om het geheim van San Angeles te ontsluieren. Spartan moet zich echter eerst van zijn aartsvijand Phoenix ontdoen: in de toekomst is er geen plaats voor beide mannen!!!