Big Hero 6 (Blu-ray)

Goed
2D + 3D versie
Big Hero 6 (Blu Ray)
2014
24/06/2015
Blu-ray
102 minuten
animatie
16:09

acteur/actrice (15)

James Cromwell James Cromwell →  Robert Callaghan (stem)
Alan Tudyk Alan Tudyk →  Alistari Krei (stem)
Maya Rudolph Maya Rudolph →  Cass (stem)
Abraham Benrubi Abraham Benrubi
Scott Adsit →  Baymax (stem)
Ryan Potter →  Hero (stem)
Daniel Henney →  Tadashi (stem)
T.J. Miller →  Fred (stem)
Jamie Chung →  GoGo (stem)
Damon Wayans Jr. →  Wasabi (stem)
Genesis Rodriguez →  Honey Lemon (stem)
Katie Lowes
Billy Bush
Daniel Gerson
Paul Briggs

regisseur (1)

Don Hall

producent (1)

Roy Conli
Big Hero 6 (OV)

“Big Hero 6” maakt geen deel uit van het Marvel Cinematic Universe, maar het is wel degelijk een Marvelverfilming. De gelijknamige strip verscheen voor het eerst in 1998 en is altijd een obscure titel gebleven. Enkel de die hards onder de die hard-Marvelfans zullen een belletje horen rinkelen. Bovendien is deze Disneyadaptatie een heel losse verfilming die weinig gemeen heeft met het bronmateriaal. En die zich vooral op stoere jongens richt. Compensatie voor “Frozen” die het jaar daarvoor het hart en de ziel van romantische meisjes asseerde en daarmee zelfs uitgroeide tot de meest succesvolle animatiefilm ooit ?

Sexy oogt het op het eerste zicht niet: puur aan de haak gewogen verschilt “Big Hero 6” zelfs weinig van de andere superheldencombo’s die massaal de bioscoopzalen overspoelen. Wie er zich makkelijk vanaf wil maken, kan dit zelfs beschouwen als een juniorversie van “The Avengers”. Vooral in het laatste halfuur als het gebruikelijke superhelden- en -schurkengehannes losbarst. De echte koopwaar is het uur dat daar aan voorafgaat: een knap verteld, flitsend geanimeerd en op kindermaat ontroerend opgroeiverhaal waarin de show gestolen wordt door de latexrobot Baymax. 

Big Hero 6 (OV)

Hiro Hamada is een veertienjarige wees die opgroeit bij zijn oudere broer Tadashi en zijn tante Cass. Hij is reeds op jonge leeftijd een genie dat met zelfgebouwde robots deelneemt aan illegale robotgevechten en daar een flinke stuiver aan verdient – als hij tenminste de klappen van de zich bekocht voelende tegenstanders kan ontwijken. Tadashi vindt dat Hiro zijn talenten verspilt en wil dat hij in plaats daarvan studeert aan de plaatselijke universiteit, waar Tadashi zelf aan baanbrekende projecten werkt samen met een viertal andere technologienerds. Hiro raakt gecharmeerd door de talloze mogelijkheden die het wetenschappelijk lab hem daar biedt, en hij komt op de proppen met microbots: kleine magnetische robots die via een transponder gekoppeld aan een menselijk brein letterlijk alles in een vingerknip kunnen bouwen. Bij de voorstelling van de microbots gaat het echter mis: er ontstaat brand in de universiteit en Tadashi komt om bij een poging om zijn mentor te redden. 

Hiro blijft eens te meer verweesd achter, en wordt zo goed en kwaad als het gaat opgevangen door Baymax, een door Tadashi ontworpen latex verzorgingsrobot. Wanneer Hiro ontdekt dat zijn microbots niet in de brand zijn gesneuveld, en door een gemaskerde superschurk voor onkoosjere doeleinden worden gebruikt, besluit hij samen met Baymax de waarheid te achterhalen en de snode plannen van hun gemaskerde tegenstander te saboteren. Een helse taak voor een veertienjarige en een lekgevoelige latexsidekick, zo blijkt. Gelukkig is Tabashi’s vroegere kliek paraat om een superheldentandje bij te steken. Meteen de genesis van de Big Hero 6: naast Hiro en Baymax bestaand uit Fred, GoGoTamago, Honey Lemon en Wasabi. 

Big Hero 6 (OV)

De setting waarin Hiro met Baymax en co op zoek gaan naar de dief van de magnetische microbots is interessant. In plaats van te gaan voor een bestaande stad of een volledig fictieve setting opteerden de makers ervoor om op de proppen te komen met San Fransokyo, een metropool die de skylines van San Francisco en Tokio verenigt tot een levendige kosmopolische mengelmoes. Dat de Oosterse personages een roze teint hebben, zullen we maar beschouwen als besparingen in de kleurmengafdeling van de Disneystudio’s – voor zover die nog bestaat in heavy duty pixeltijden. Die kleur doet er zelfs niet echt toe: “Big Hero 6” is universeel genoeg om de naar adrenaline smachtende jongelui van het oosten, westen, noorden en zuiden broederlijk met elkaar te verenigen. Een beetje jammer dat het laatste halfuur iets te generiek inwisselbaar is met andere gelijkaardige animatie- en live-actiontitels, al zorgt de charme van het eerste uur sowieso voor een nieuwe winnaar uit de Disneystudio’s. Die niet geheel onterecht met de Oscar voor beste animatiefilm aan de haal ging. “Do You Want To Build A Robot” in plaats van “Do You Want To Build A Snowman”: moet kunnen.

De extra’s trappen af met de ook al Oscarwinnende kortfilm “Feast” die ook in de bioscoop te zien was als aperitief. Die heeft niets met “Big Hero 6” te maken, maar is wel een onvoorwaardelijke must. Zeker voor hondenliefhebbers. En uiteraard ook voor de liefhebbers van hemelsmooie animatie. “Feast” is trouwens niet de enige kortfilm op deze schijf. Ook Mickey Mouse is van de partij in “Tokyo Go”. Weliswaar een alternatieve Mickey Mouse, daar dit filmpje in de eerste plaats stilistisch vooral niet is wat je van een Disneycartoon verwacht.

Making of-informatie is te rapen in een featurette van om en bij een kwartier. Lijkt niet lang, maar toch passeert heel wat info de revue: over hoe de originele comic een Disneyanimatie-uitzicht kreeg, hoe de film verschilt van de strip, de ontwikkeling van de personages en Baymax, de metropoolachtergronden enz. Voorts zijn er nog een handvol verwijderde scènes (met audiocommentaar) en een rondetafelgesprek waarin de animators over hun werk praten.

Alex De Rouck

 

Extra's
Kortfilm: Feast (6’13”)
Kortfilm: Mickey Mouse Tokyo Go (3’47”)
Het verhaal van Big Hero 6: Hiro’s reis (15’10’)
De 6 van Big Hero 6: over de personages (6’39”)
Niet-gebruikte scène: Alternate opening – prologue (4’05”)
Niet-gebruikte scène: Silent Sparrow (4’53”)
Niet-gebruikte scène: Yokai’s crew (2’42”)
Niet-gebruikte scène: Every Great Super Hero Origin Story Starts With A Grappling Hook (1’12”)
Bioscooptrailer (1’41”)