17 Again

Gewoon
17 Again
2008
06/05/2009
langspeelfilm
102 minuten
komedie

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (7)

Zac Efron Zac Efron →  Mike O'Donnell
Leslie Mann Leslie Mann →  Scarlet
Matthew Perry Matthew Perry →  Volwassen Mike O'Donnell
Thomas Lennon Thomas Lennon →  Ned Gold
Michelle Trachtenberg →  Maggie
Sterling Knight →  Alex
Melora Hardin →  Jane Masterson

regisseur (1)

Burr Steers

producent (2)

Adam Shankman Adam Shankman
Jennifer Gibgot
17 Again

Evolutie ?  Welke evolutie ?  In 1989 spendeerde ik als puber in de dop anderhalf uur in de bioscoop voor de lichaamswisselkomedie “18 Again” (die dingen waren in het kielzog van “Big” heel populair toen), anno 2009 bracht ik als puber op zijn retour anderhalf uur door in een weliswaar andere bioscoop voor de (jawel hoor) lichaamswisselkomedie “17 Again” (die dingen duiken ten pas en te onpas nog steeds op). Goe zot ben ik. Maar het bewijst dat we bij Filmfreak ver gaan om zo’n accuraat mogelijk aanbod van de biosprogrammatie ter lering en vermaak aan te bieden aan iedereen die even de tijd neemt om ons verdict in ogenschouw te nemen. Graag gedaan.

Michael O’Donnell neemt ook iets in ogenschouw: zijn leven om precies te zijn. Hij (Matthew Perry) komt na twintig jaar huwelijk tot de conclusie dat zijn leven eigenlijk toch maar weinig voorstelt. Zijn echtgenote Scarlett (ooit zijn ‘high school sweetheart’) staat op het punt hem uit het huis te knikkeren, op het werk vist hij achter het promotienet en zijn kinderen hebben ook al maar weinig met hem op. Wanneer hij op een dag terugkeert naar zijn middelbare school waar hij het ene basketbalsuccess na het andere aan elkaar reeg (tot wanneer hij besloot om zijn succesvol ogende toekomst op te geven voor een huwelijk met Scarlett) loopt hij er een mysterieuze conciërge tegen het lijf die hem vraagt of hij zijn leven wil overdoen.

17 Again

Michael antwoord bevestigend en pronto… na een duik in het water zit de volwassen Michael voortaan gevangen in het lichaam van zijn zeventienjarige zelve (en die ziet er dan weer uit als bakvismagneet Zac Efron). Michael besluit dan maar om terug te gaan studeren en de kansen te grijpen die hem dusver ontnomen waren. Maar dat lijkt uiteindelijk niet zo simpel. Hij moet immers vooral zien te vermijden dat zijn tienerdochter Maggie met de psycho van de klas de koffer induikt, en er op toezien dat zijn tienerzoon Alex (het kneusje van de klas, en dat met zo’n naam) zijn eigenwaarde vindt en leert van zich af te bijten. En dan is er ook nog Scarlett die na de breuk met Michael terug op mannenjacht gaat. In de huid van succesvolle wonderboy wil Michael die pogingen saboteren in de hoop haar zo terug voor hem te winnen…

Misverstanden en komische verwikkelingen genoeg dus in deze zachtkabbelende, grotendeels rammelende komedie voor tienermeisjes. Rammelend, omdat “17 Again” vooral drijft op zowat alle dilemma’s die dusver in lichaamsverwisselfilms zijn aangekaart. Weinig nieuws onder de zon dus, maar aangezien de huidige generatie tienermeisjes waarschijnlijk geen weet heeft van de vorige grote golf aanverwante komedies (misschien met uitzondering van “Freaky Friday”, “13 Going On 30” en – wie weet – “Big”) kan Hollywood het zich natuurlijk veroorloven om dezelfde opgewarmde kost nog eens in de microgolf te stoppen en op te dienen met “High School Musical” en “Hairspray”-ster Zac Efron in de hoofdrol. En toegegeven, Efron doet het niet slecht, al kan hij natuurlijk ook geen wonderen doen met het voor het merendeel voorspelbare materiaal.

17 Again

De makers hebben nooit de pretentie om dit niemendalletje levensvatbaar te houden voor iedereen die niet in de doelgroep valt, een paar wild om zich heen vurende verwijzingen naar sf-klassiekers die ontstaan uit het zijverhaal van Michaels maffe miljonairsvriend Ned Gold niet te na gesproken. En wie zijn wij om tienermeisjes hun pleziertjes te ontnemen ?  Laat ons dus maar - doelgroepminnend als we zijn - de mantel der liefde bovenhalen en besluiten met te vermelden dat er best een paar goede grappen verborgen zitten in “17 Again”. En uiteraard zijn we benieuwd wat we in 2029 van “16 Again” gaan vinden.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
17-04-2009 Plaats 1 $ 23.722.310
24-04-2009 Plaats 2 $ 11.518.495
01-05-2009 Plaats 4 $ 6.361.358
08-05-2009 Plaats 5 $ 4.232.422
15-05-2009 Plaats 6 $ 3.368.189
22-05-2009 Plaats 10 $ 1.015.178


Synopsis

17-jarige student Mike O’Donnell (Zac Efron) lijkt alles te hebben. Hij is een steratleet met een mooie toekomst. Hij beslist echter om niet voor een sportcarrière te kiezen zodat hij met zijn schoolvriendinnetje kan gaan samenwonen. 25 jaar later vindt een ondertussen volwassen Mike (Matthew Perry) dat zijn leven niet helemaal geworden is wat hij ervan had verwacht. Hij is gescheiden van zijn vrouw Scarlett (Leslie Mann) en woont samen met zijn beste vriend, zijn carrière bij een farmaceutisch bedrijf zit in het slop en een relatie met zijn tienerkinderen heeft hij nauwelijks. Maar dan gebeurt er iets waardoor hij opnieuw 17 jaar wordt en krijgt hij de kans om zijn leven te herbekijken...