Freaky Friday

Gewoon
Freaky Friday
2003
17/12/2003
langspeelfilm
96 minuten
komedie

verdeler

Buena Vista Buena Vista

acteur/actrice (14)

Jamie Lee Curtis Jamie Lee Curtis →  Tess Coleman
Lindsay Lohan Lindsay Lohan →  Anna Coleman
Stephen Tobolowsky Stephen Tobolowsky →  Mr. Bates
Mark Harmon Mark Harmon →  Ryan
Harold Gould →  Opa
Chad Michael Murray →  Jake
Christina Vidal →  Maddie
Ryan Malgarini →  Harry Coleman
Haley Hudson →  Peg
Rosalind Chao
Lucille Soong
Willie Garson
Dina Waters
Julie Gonzalo

regisseur (1)

Mark Waters

producent (1)

Andrew Gunn
Freaky Friday

Zoals dat wel meer het geval is tussen moeder en dochter zorgt het leeftijdsverschil tussen de twee voor bepaalde... laat ons zeggen wrijvingen. Wanneer de échte vader van de tiener dan ook nog overlijdt en moeder een nieuwe relatie heeft aangeknoopt met een nieuwe vader - stiefvader maakt dit het nog een stuk moeilijker. En dat is precies de situatie waarin Tess en Anna zich bevinden. Tess is een psychologe die op enkele dagen van haar tweede huwelijk staat. Anna's eerste en grootste probleem elke dag is opstaan, op school heeft ze het ook al niet echt naar haar zin, zeker niet met die ene leraar mijnheer Bates die het echt wel op haar gemunt heeft. Anna straalt een vrij rebels uiterlijk uit en speelt in het bandje Pink Slip en dat is ook al niet echt naar de zin van haar moeder. Die is vrij modern als het op communicatiemiddelen aankomt (meerdere gsm's + organizer in één handtasje...) maar ook conservatief als het kapsels aangaat, of piercings, om het even waar die worden aangebracht.

Freaky Friday

Wat zou er nu gebeuren mochten de twee op een dag van plaats verwisselen ?  Of... beter nog van lichaam verwisselen ?  Daar probeert Freaky Friday een antwoord op te geven in een komedie die - toegegeven - zijn grappige momenten kent. Het kruip in de huid van moment laat wel iets te lang op zich wachten. Voor je als kijker toebent aan de vooravond van 'Freaky Friday' waar de twee het fameuze koekje krijgen in het Chinese restaurant heb je al een iets te lange kennismaking achter de rug met alle personages uit deze Disney-prent.  Maar na de aardbeving gebeurt dan toch wat je van Freaky Friday verwacht : de lachspieren worden af en toe eens geactiveerd. De korte voice over aanpak bij de start van de persoonsverwisseling maakt het iets makkelijker om zelf de omschakeling te maken want dat moet wel natuurlijk om zich een beetje in te leven in de omgekeerde wereld waarin de twee hoofdpersonages zijn terechtgekomen.

Freaky Friday

Jamie Lee Curtis bewijst met Freaky Friday dat ze nog iets anders kan dan telkens maar weer weg te lopen van die Halloween-slechterik (een Golden Globe nominatie is niet niets) terwijl Lindsay Lohan voorlopig een korte filmografie kan voorleggen. Zij maakte haar langspeelfilmdebuut in 1998 met The parent trap waar ze ook al een duo-rol vertolkte : die van de tweelingzussen Annie en Hallie Parker. Vanaf de prille leeftijd van drie jaar stond ze al model en was tot hiertoe al in meer dan 60 reclamespotjes te zien, waaronder die van Pizza Hut. Toen ze pas vier was raakte ze geïnteresseerd in zingen en dansen, haar debuutsingle Ultimate is terug te vinden op de soundtrack van Freaky Friday. Ook in Confessions of a teenage drama queen zal ze als muzikante te zien zijn. Het is niet de eerste keer dat een film gemaakt wordt van iemand die op een dag in een ander lichaam terechtkomt. In Wat Women Want ondervond Mel Gibson al wat het betekent om vrouw zijn terwijl Tom Hanks in Big mocht ervaren hoe het is om als kind in een volwassen lichaam gevangen te zitten. Dit Freaky Friday is overigens een remake, het werd al eens voorgedaan in 1976, toen nog met Barbara Harris en Jodie Foster als tiener. Regisseur Mark Waters (The house of Yes) had de bedoeling om er deze keer een soort geactualiseerde versie van te maken waarbij men natuurlijk het happy end niet vergat en moeder en dochter na hun kortstondige verlating van hun eigen lichaam heel veel begrip kunnen opbrengen voor elkaars standpunten. Of wat had je gedacht ?

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
08-08-2003 Plaats 2 $ 22.203.007
15-08-2003 Plaats 4 $ 13.434.285
22-08-2003 Plaats 4 $ 9.304.643
29-08-2003 Plaats 2 $ 9.220.256
05-09-2003 Plaats 4 $ 5.040.247
12-09-2003 Plaats 6 $ 4.061.689