William Goetz

William Goetz
° 24-03-1903
New York City
New York
Verenigde Staten
+ 15-08-1969
✞ Leeftijd bij overlijden: 66


genomineerd Oscars ® 1958
1 keer genomineerd voor een Oscar

Nadat hij begin de jaren ’20 zijn opleiding aan het Pennsylvania College vroegtijdig had beëindigd werd hij omstreeks 1923 productie-assistent. Toen hij de schoonzoon werd van Louis B. Mayer, de grote baas van MGM, leek zijn toekomst verzekerd. In 1930 werd hij associate producer bij Fox, later vice president van 20th Century Fox op het moment dat de twee firma’s in 1933 samensmolten. In 1942 werd hij verkozen tot directielid van de afdeling regie. Hij was twee jaar lang plaatsvervanger van Darryl Zanuck als productiechef.

Later richtte hij International Pictures op. Toen die in 1946 met Universal werd omgevormd tot één firma werd hij hoofd van de productieafdeling voor Universal International.

In 1954 richtte hij William Goetz Productions op en werd zo onafhankelijk producent. Zijn films werden uitgebracht door Columbia, later bekleedde hij hierbij ook een uitvoerende functie bij zowel Columbia als Seven Arts.

William Goetz was één van de eerste Hollywood-producenten die een nieuwe praktijk van betaling invoerde voor de grote sterren : in plaats van een salaris kregen ze een percentage van de opbrengst van de film(s) waarin ze te zien waren.

Oscars ® 1958 Genomineerd Beste film Sayonara