Wendy Hiller
Wendy Margaret Hiller

Wendy Hiller
° 15-08-1912
Bramhall
Cheshire
Engeland
+ 14-05-2003
✞ Leeftijd bij overlijden: 90

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1939
genomineerd Oscars ® 1967
2 keer genomineerd voor een Oscar

Wendy Hiller was een actrice met een onnavolgbare stem die zich op altijd op een bijzondere, heldere manier wist uit te drukken.

Het vak leerde ze al op 18-jarige leeftijd in het repertoire-theater. Wat volgde was een debuut op West End, als hoofdrolspeelster in het stuk Love on the Dole van Ronald Gow, het jaar daarna deed ze het succes nog eens over, maar dan op Broadway.

De eerder goedkoop opgenomen film Lancashire Luck waar Gow ook al het scenario voor had geschreven was in 1937 eigenlijk haar (langspeel)filmdebuut. Datzelfde jaar gaven de twee aan het altaar elkaar het ja-woord. Major Barbara was een andere verfilming van een stuk van Gow en ook daar tekende Wendy Hiller voor een sterke vertolking.

Echt lang is haar filmografie niet en daar springt de Oscar-nominatie voor haar vertolking van Eliza Doolittle in Pygmalion zeker uit.

In 1975 ontving ze nog de prestigieuze titel Dame of the British Empire en eigenlijk wordt ze gezien als één van de beste Engelse toneelspeelsters ooit. Dat de Engelse filmindustrie niet/nooit zo invloedrijk en belangrijk geweest is als de Amerikaanse (Hollywood-)tegenhanger is iets wat in haar carrière sowieso in negatieve zin heeft meegespeeld.

Oscars ® 1967 Genomineerd Beste actrice in een bijrol A Man for All Seasons
Oscars ® 1959 Gewonnen Beste actrice in een bijrol Separate Tables
Oscars ® 1939 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Pygmalion
Beelden prijsuitreiking(en)
1959: Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice in een bijrol voor Separate Tables. Wendy Hiller zelf was afwezig... De prijs werd in ontvangst genomen door producer Harold Hecht