Wendy Hiller
Wendy Margaret Hiller

Wendy Hiller
° 15-08-1912
Bramhall
Engeland
+ 14-05-2003
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1939
1 keer genomineerd voor een Oscar

In 1975 ontving ze nog de prestigieuze titel Dame of the British Empire en eigenlijk wordt ze gezien als één van de beste Engelse toneelspeelsters ooit.  Dat de Engelse filmindustrie niet/nooit zo invloedrijk en belangrijk geweest is als de Amerikaanse (Hollywood-)tegenhanger is iets wat in haar carrière sowiso in negatieve zin heeft meegespeeld.

Het vak leerde ze in het repertoire-theater en wat volgde was een debuut op West End als hoofdrolspeelster in het stuk Love on the Dole van Ronald Gow.

De eerder goedkoop opgenomen film Lancashire Luck waar Gow het scenario voor had geschreven was in 1937 eigenlijk haar (langspeel)filmdebuut.  Datzelfde jaar stonden de twee naast elkaar aan het altaar.

Echt lang is haar filmografie niet en daar springt de Oscar-nominatie voor haar vertolking van Eliza Doolittle in Pygmalion zeker uit.

Oscars ® 1959 Gewonnen Beste actrice in een bijrol Separate Tables
Oscars ® 1939 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Pygmalion
Beelden prijsuitreiking(en)
1959 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice in een bijrol voor Separate Tables. Wendy Hiller zelf was afwezig... De prijs werd in ontvangst genomen door producer Harold Hecht