Ub Iwerks

Ub Iwerks
° 24-03-1901
Kansas City
Missouri
Verenigde Staten
+ 07-07-1971
✞ Leeftijd bij overlijden: 70


genomineerd Oscars ® 1964
1 keer genomineerd voor een Oscar

Ub Iwerks heeft op zijn zachtst gezegd een vrij hobbelig parcours afgelegd. Hij begon in de filmwereld als animator en werd lang geassocieerd met Walt Disney die hij had leren kennen in 1919 toen ze beiden in dezelfde reclamestudio werkten. Ze startten een eigen bedrijf op maar toen dat na enkele maanden nog steeds niet echt van de grond kwam trokken ze beiden naar de Kansas City Film Ad Company. Daar kwamen ze terecht in de wondere wereld van de animatiefilm. Iwerks kon zich op die manier verder bekwamen en zou later zelfs de eerste animatiefilm met Mickey Mouse tekenen : Plane Crazy. Walt Disney die hield het daarvoor al voor bekeken en was vastbesloten het zelf te gaan maken als onafhankelijk filmmaker en reken maar dat hij daar in geslaagd is !
De twee werden herenigd in 1923 toen Walt Disney Iwerks contacteerde met de vraag om de animatiereeks Alice in Cartoonland te tekenen. Het was in deze periode dat Mickey Mouse werd geboren als het ware en Iwerks zijn naam zag staan naast de vermelding “drawn by” (n.v.d.r. : getekend door) in de aftiteling van films waarin Mickey te zien was, inbegrepen de gekende Symphonies animatiereeks.
In 1930 richtte Iwerks zijn eigen bedrijf en creëerde/ontwierp de figuurtjes Flip de kikker en Willie Whopper maar een succes werd dat niet. De reden hiervoor was zeker niet een gebrek aan talent, eerder het feit dat hij geen rekening hield met de wensen van het publiek en een ontbrekende voeling had met het brengen van een verhaal.
In 1940 keerde hij terug naar Disney als regisseur/verantwoordelijke bij het technical research team (lees : speciale effecten). Hij kreeg tijdens de Oscaruitreiking in 1959 een eervolle vermelding voor de verbeteringen waarvoor hij had gezorgd op vlak van optical printing.
In Mary Poppins ging hij de grenzen nog maar eens verleggen door getekende figuren te combineren met levende personages.
En dan… verrassing… was hij ook de man die de trukendoos bovenhaalde voor het realiseren van de wel heel bijzondere en voor die tijd indrukwekkende speciale effecten in The Birds van Alfred Hitchcock. Mickey Mouse en The Birds, straf dat er een verband bestaat tussen beide…

Oscars ® 1964 Genomineerd Speciale effecten The Birds