Richard Barthelmess

Richard Barthelmess

°

09-05-1895
New York City
New York
Verenigde Staten

+

17-08-1963
genomineerd Oscars ® 1929
genomineerd Oscars ® 1929
2 keer genomineerd voor een Oscar

Richard Barthelmess liep school aan het Trinity College in Hartford Connecticut waar hij kennismaakte met het amateurschooltoneel.  Tijdens een schoolvakantie kwam hij in contact met actrice Alla Nazimova, een vriendin van zijn moeder, overigens ook een actrice.  Zij bood hem een rol aan in de film War Bride. Gevolg : hij keerde nooit meer terug naar school.
Hij was meermaals de held in een aantal filmproducties van D.W. Griffith Zoals Broken Blossoms (1919) en Way Down East (1920), een film waar ook zijn zijn echtgenote Mary Hay een kleine rolletje in had.

In 1921 stopte de samenwerking met Griffith en richtte hij Inspiration op, een eigen (film-)bedrijfje met Henry King als regisseur.  Hun samenwerking leidde bijna onmiddellijk tot een rol in Tol'able David (1921), volgens velen zijn beste rol ooit.  Bartholomess bleef populair tot de komst van de gesproken films/geluidsfilms.  Waar hij het daarvoor moest hebben van zijn uitstraling qua gelaatsexpressie kwam hij bij deze nieuwe soort van films nog maar weinig tot zijn recht.  Met als gevolg het vertolken van eerder smakeloze personages.

In 1942 werd hij reservist bij de Amerikaanse marine en was te zien in karakterrollen, meestal als zware jongen.  Na de Tweede Wereldoorlog hield hij het voor bekeken op filmvlak en hij trok zich terug op Long Island.

Hij overleed aan kanker.

Oscars ® 1929 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Noose
Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Patent Leather Kid

Quotes - citaten

"He has the most beautiful face of any man who ever went before a camera" (Lillian Gish)