Preston Sturges
Edmund P. Biden

Preston Sturges
° 29-08-1898
Chicago
Illinois
Verenigde Staten
+ 06-08-1959
✞ Leeftijd bij overlijden: 60

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1945
genomineerd Oscars ® 1945
2 keer genomineerd voor een Oscar

Preston Sturges' ouders waren van rijke afkomst, zijn vader was een handelsreiziger. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij samen met zijn gescheiden moeder Mary Desti door in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland maar hij liep ook school aan meerdere Engelse en Amerikaanse kostscholen. Hij volgde ook een opleiding aan de School of Military Aeronautics in Austin Texas.
Zijn naam is het gevolg van de keuze die werd gemaakt om de naam van zijn stiefvader en tweede echtgenoot van zijn moeder - Solomon Sturges - over te nemen. Preston werd als vierjarige geadopteerd door hem, hij was een makelaar.

Op 16-jarige leeftijd werd Preston Sturges directeur in de Deauville-afdeling van het cosmeticabedrijf van zijn moeder. Na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog keerde hij naar huis terug en wanneer de Verenigde Staten ook actief betrokken raakten in de oorlog sloot hij zich aan bij de Amerikaanse luchtmacht. Toen de Wapenstilstand werd uitgeroepen keerde hij terug naar de wereld van de cosmetica en vond zelfs een lippenstift uit die kissproof was. Hij probeerde nog even verder te gaan als uitvinder maar dat was maar met matig succes.

Op het einde van de jaren '20 had hij al gewerkt in tal van sectoren toen hij besloot om toneelstukken te gaan schrijven. Hij had er in elk geval voldoende tijd voor die periode want hij verbleef gedurende lange tijd in het ziekenhuis nadat men zijn blindedarm had verwijderd. Strictly Dishonorable, het tweede toneelstuk dat hij schreef, werd niet alleen een enorm succes op Broadway, het was ook het populairste komisch stuk daar in het seizoen 1929-1930. In 1931 én in 1951 werd het stuk verfilmd.

The Power and the Glory (1933), een film over een meedogenloze industrieel, mag dan wel geen potten gebroken hebben op vlak van box office, de prent overtuigde wel heel wat mensen van Sturges' uitzonderlijk talent. Er werd ook beweerd dat zijn scenario, de stijl maar vooral de structuur ervan, een invloed heeft gehad op Citizen Kane (1941).

In 1937 sloot hij een contract met Paramount, drie jaar later gaf men hem de gelegenheid om ook films te regisseren alhoewel de voorwaarde hiervoor niet min was, hij moest een scenario verkopen voor... 1 dollar! De combinatie scenario-regie lag hem wel. Zeker te vermelden is ook The Lady Eve met Henry Fonda en Barbara Stanwyck, een schitterende komedie die door velen gezien wordt als één van zijn beste films.

In 1940 werd hij in één klap een ster in Hollywood wanneer hij zowel voor het scenario als voor de regie instond van de dramatische komedie The Great McGinty, voor het eerste kreeg hij trouwens een Academy Award. In de vier jaar die hierop volgden leverde hij een aantal films af die het leven in Amerika op de korrel namen. In 1944, nauwelijks vier jaar na zijn doorbraak dus, was het hoogtepunt van zijn carrière al voorbij, niettegenstaande hij met de scenario's van Hail the Conquering Hero en The Miracle of Morgan's Creek nog een gooi deed naar een tweede Oscar. Zonder succes weliswaar. In deze uitermate succesvolle periode werd Preston Sturges zelfs op vlak van sociale komedies de opvolger van Ernst Lubitsch en Frank Capra genoemd.

Na de Paramount-periode heeft Sturges nog heel kort samengewerkt met Howard Hughes, iets wat resulteerde in slechts één langspeelfilm: The Sin of Harold Diddlebock met Harold Lloyd in de hoofdrol. De film werd in 1950 nog eens uitgebracht onder de titel Mad Wednesday maar was kwalitatief maar een schaduw van zijn voorganger. De korte samenwerking tussen Sturges en Hughes kende een abrupt einde wanneer Hughes Sturges weg haalde van de film Vendetta waarna Sturges zich in een soort van ballingschap terugtrok in Europa, samen met zijn derde echtgenote en hun jonge zoon. Er gingen jaren voorbij vooraleer hij de kans kreeg om zijn laatste film te gaan maken in Frankrijk, Les Carnets du Major Thompson/The French They Are a Funny Race. Al bij al een heel triest einde van een carrière die vijftien jaar eerder zo beloftevol was begonnen.
Preston Sturges overleed in New York waar hij aan het onderhandelen was over nieuwe projecten voor zowel toneel als televisie. Zijn vrouw/weduwe en zijn zoons deden er hierna alles aan om zijn naam niet te snel te laten vergeten. Zo slaagden ze er in om zijn autobiografie (die hij had gedicteerd en bijna had afgewerkt voor zijn dood) te laten publiceren in 1990. Daarnaast realiseerden ze de productie van zijn nog niet eerder geproduceerde toneelstuk A Cup of Coffee. Het stuk werd positief onthaald en vormde zelfs de basis/aanzet voor Christmas in July.

Oscars ® 1945 Genomineerd Beste origineel scenario Hail the Conquering Hero
Genomineerd Beste origineel scenario The Miracle of Morgan’s Creek
Oscars ® 1941 Gewonnen Beste origineel scenario The Great McGinty
Quotes - citaten
  • "When the last dime is gone, I'll sit on the curb outside with a pencil and a ten cent notebook, and start the whole thing over again." (1957).

  • "He was too large for this smelly resort, and the big studios were scared to death of him. A man who was a tripple threat kept them awake nights, and I'm positive they were waiting for him to fall on his face so they could pounce and devour this terrible threat to their stingy talents. They pounced, and they got him, good. But he knew the great days when his can glowed like a port light from their kissing it." (Earl Felton).