Paulette Goddard
Pauline Marion Goddard Levy

Paulette Goddard
° 03-06-1905
Whitestone Landings
New York
Verenigde Staten
+ 23-04-1990
✞ Leeftijd bij overlijden: 84


genomineerd Oscars ® 1944
1 keer genomineerd voor een Oscar

Paulette Goddard was reeds fotomodel voor kledij toen ze nog een kind was en maakte haar toneeldebuut als Peaches in ‘No Fooling’ van Ziegfeld.  Drie jaar later, toen ze op tournee was in ‘Rio Rita’ ontmoette ze de steenrijke industrieel Edgar James en stapte zowaar in het huwelijksbootje met hem.  Maar lang hield het huwelijk niet stand.  In 1931 reed ze naar Reno voor het snel afwerken van de spoedprocedure voor een echtscheiding en trok hierna naar Hollywood.

Daar nam ze de meisjesnaam van haar ook al gescheiden moeder over – Goddard – en kreeg ze bijrollen bij onder andere Samuel Goldwyn (“The Kid from Spain”) en werd ze lid van het beursgenoteerd bedrijf van Hal Roach.  Ze ontmoette in 1932 Charles Chaplin die vond dat ze perfect zou passen in zijn film “Modern Times” wat haar niet alleen de rol in kwestie opleverde maar ook een huwelijk met de komiek.  Alhoewel dat een geheim(zinnig)e bedoening op zee was, het tijdstip waarop het huwelijk werd vertrokken verschilt ook naargelang de bron (1933 of 1936).

Goddard was ook te zien in een tweede film met Chaplin, als het Joodse meisje in “The Great Dictator”.  In 1942 liep ook dit huwelijk op de klippen.

Goddard is een tijdje in de running geweest om de hoofdrol te vertolken in “Gone With the Wind” maar uiteindelijk ging de rol naar Vivien Leigh.

Haar rol van mannenverslindster in “The Women” werd opgemerkt door een aantal mensen bij Paramount die haar prompt een contract aanbood.  Het bracht haar carrière in een hogere versnelling met films als “The Cat and the Canary” en enkele komedies met Bob Hope, meteen ook het filmgenre waar ze zich toen het best in voelde.

Haar rol van de flirtende verpleegster in “So Proudly We Hail !” werd in die mate gewaardeerd dat ze er een Oscar-nominatie voor kreeg.

Burgess Meredith werd zowaar haar derde echtgenoot (1944-1949).  Samen maakten ze “The Diary of a Chambermaid”, een film van Jean Renoir waarin Paulette Goddard te zien was als een aantrekkelijk dienstmeisje.

In de jaren ’50 was er van enige populariteit geen sprake meer voor Paulette Goddard en na 1954 volgde nog maar één film : een soort van comeback in 1964 in de vorm van de Italiaanse film “Time of Induifference”.

In 1958 werd schrijver Erich Maria Remarque haar vierde echtgenoot.  Ze bleef tot aan zijn dood wonen in Europa en keerde hierna terug naar New York.

In 1986 verscheen haar biografie ‘Paulette’, geschreven door Joe Morella en Edward Epstein.  Daarin staat vermeld dat Goddard stierf aan een hartaanval maar ook dat ze geboren werd in 1911, iets wat tegengesproken wordt door een aantal Zwitsers.  Die houden het net als ons op 1905.

Oscars ® 1944 Genomineerd Beste actrice in een bijrol So Proudly We Hail !