Paul Lukas
Pal Lukacs

Paul Lukas
° 26-05-1894
Boedapest
Hongarije
Leeftijd: 130

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


Zijn vader was actief in de reclamewereld, Paul Lukas zelf volgde een opleiding aan de Hongaarse Toneelschool.  In 1915 werd hij ontslagen van zijn verplichtingen naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog en ging meteen aan de slag als acteur.

In 1916 maakte hij zijn toneeldebuut dat zo positief werd onthaald dat hij vrij snel hierna een vaste waarde was in klassieke rollen in Boedapest, Berlijn en Wenen, af en toe in een gastrolletje bij Max Reinhardt.

Adolph Zukor haalde hem in 1927 naar Amerika wat meteen de start van een indrukwekkende carrière als acteur inhield.  “Loves of an Actress” met Pola Negri was dan ook zijn eerste Amerikaanse film.  Als Hongaar in Amerikaanse films acteren, de stille film  had een zegen kunnen zijn voor Lukas maar was het niet : hij raakte zijn typische accent weliswaar niet kwijt maar deed er alles aan om goed Engels/Amerikaans te spreken.  Dat hij dan niet altijd op en top Amerikaans klonk had dan weer het voordeel dat hij af en toe gecast kon worden als een slechte Nazi bijvoorbeeld.

Watch on the Rhine” was voor Lukas een dubbelslag en zelfs meer dan dat.  Zijn rol van Duitse verzetsman op de vlucht voor de Nazi’s kreeg na het Broadway-stuk niet alleen een filmvervolg op het witte doek maar Lukas kreeg er naast de ‘New York Film Critics Award’ ook een Academy Award/Oscar voor. 

Paul Lukas stierf in augustus 1971 in Tanger aan een hartfalen.  Hij was op dat moment op zoek naar een stek om er zijn oude dag door te brengen…

Oscars ® 1944 Gewonnen Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Watch on the Rhine