Friz Freleng
Isadore Freleng

Friz Freleng
° 21-08-1906
Kansas City
Missouri
Verenigde Staten
+ 26-05-1995
✞ Leeftijd bij overlijden: 88

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1962
genomineerd Oscars ® 1967
2 keer genomineerd voor een Oscar

Friz Freleng kwam in 1924 in de animatiewereld terecht. Na een tijdje ging hij werken bij Disney. Samen met Rudolf Ising en Hugh Harman maakte hij de Oswald the Lucky Rabbit animatiefilms. Toen Harman en Ising gevraagd werden om animatiefilms voor Warner Bros te maken maakte Freleng in 1930 ook de overstap. Zelf werkte hij aan de eerste kortfilm die de studio ooit uitbracht. Freleng heeft maar liefst dertig jaar gewerkt bij Warner Bros (!).
Het was ook in het begin van zijn carrière dat hij een tijd verbonden was aan de Winkler Picture Corporation in New York waar hij zich bezighield met de Krazy Kat animatieserie.

De tekenfilms die Freleng maakte voor Warner Bros in de jaren ’40 en ’50 waren zo succesvol dat deze periode meermaals werd omschreven als "20 jaren van puur goud". Zo was Freleng één van de scheppers van heel wat animatie-personages zoals Daffy Duck, Bugs Bunny, Speedy Gonzales, Road Runner en Tweety Pie. Freleng heeft bijzondere dingen gemaakt, neem nu You Ought to Be in Pictures (1940), een combinatie van animatie en live action waarin Daffy Duck zijn uiterste best doet om Porky Pig te overtuigen om te breken met producent Leon Schlesinger en haar kans te wagen in live action langspeelfilms...

Los van een kort stapje zijwaarts naar MGM bleef hij voor Warner werken tot 1963. Toen die zijn animatieafdeling sloot richtte Friz Freleng samen met David H. DePatie het onafhankelijke animatie-productiebedrijf DePatie-Freleng Enterprises Inc. op dat hun eerste films produceerde onder de vleugels van Warner Bros. Freleng en DePattie waren verantwoordelijk voor heel wat succesvolle animatie-series voor televisie waaronder de populaire Pink Panther-animatiereeks. Freleng ontwierp ook de titelsequenties van een aantal live action Panther-films met Peter Sellers.
Het duo Freleng-DePattie maakte ook heel wat commercials.

Toen het publiek én de studio/Warner Bros zelf in de jaren '80 weer interesse kreeg in animatie regisseerde hij voor hen enkele stukken voor tv en de compilatie-langspeelfilm The Looney Looney Looney Bugs Bunny film.

Naast een aantal Oscars won Freleng ook drie Emmy’s voor zijn werk voor film en televisie.

Oscars ® 1967 Genomineerd Beste animatie kortfilm The Pink Blueprint
Oscars ® 1965 Gewonnen Beste animatie kortfilm The Pink Phink
Oscars ® 1962 Genomineerd Beste animatie kortfilm The Pied Piper of Guadelupe