Debbie Reynolds
Mary Frances Reynolds

Debbie Reynolds
° 01-04-1932
El Paso
Texas
Verenigde Staten
+ 29-12-2016
✞ Leeftijd bij overlijden: 84


genomineerd Oscars ® 1965
1 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(50)

2013
Behind the Candelabra → Frances Liberace
2008
Blaze of Glory →  (stem)
2000
The Rugrats in Paris →  Lulu Pickles (stem)
1998
1997
In and Out →  Berniece Brackett
1996
Mother →  Beatrice Henderson
1996
Wedding Bell Blues →  Zichzelf
1994
That's Entertainment III →  Zichzelf
Klasse 1993
Heaven and Earth →  Eugenia Butler
Gewoon 1992
The Bodyguard →  Zichzelf
1989
Kiki's Delivery Service →  Oma (stem)
1973
Charlotte's Web →  Charlotte (stem)
1968
How Sweet It Is ! →  Jenny
1967
Divorce American Style →  Barbara Harmon
1966
The Singing Nun →  Zuster Ann
1964
1963
My Six Loves →  Janice Courtney
1963
Mary, Mary →  Mary McKellaway
1962
How The West Was Won →  Lilith Prescott
1961
The Pleasure of His Company →  Jessica Poole
1961
The Second Time Around →  Lucretia Rogers
1960
The Rat Race →  Peggy Brown
1959
1959
Say One for Me → Holly
1959
The Mating Game →  Mariette Larkin
1959
The Gazebo →  Nell Nash
1958
This Happy Feeling →  Janet Blake
1957
1956
The Catered Affair →  Jane Hurley
1956
Bundle of Joy →  Polly Parrish
1955
Hit the Deck →  Carol Pace
1955
The Tender Trap →  Julie Gillis
1954
Athena →  Minerva
1954
Susan Slept Here → Susan
1953
I Love Melvin →  Judy LeRoy
1953
Give a Girl a Break →  Suzy Doolittle
1953
The Affairs of Dobie Gillis →  Pansy Hammer

Debbie Reynolds groeide op in Burbank Californië waar ze zich bijzonder verdienstelijk maakte voor de plaatselijke padvinders (zo verzamelde ze maar liefst 48 onderscheidingen bij de Girl Scouts (!) en op 16-jarige leeftijd werd Debbie Reynolds uitgeroepen tot Miss Burbank 1948. Ondanks het feit dat ze meer talent bleek te hebben als majorette mocht ze als tiener toch auditie doen bij bij Warner Bros. Ze maakte in 1948 haar filmdebuut in June Bride. Twee jaar later kreeg ze als 19-jarige een rol in de MGM-film Singin' in the Rain met Donald O'Connor en Gene Kelly. Je kent allicht nog het liedje Good Morning uit de film. In 1951 liet de Hollywood Foreign Press hun waardering blijken toen men Debby Reynolds na haar rol in Three Little Words de Golden Globe voor de Most Promising Newcomer bezorgde. Het was dus helemaal niet verrassend dat Reynolds in de jaren '50 en '60 voornamelijk te zien was in MGM-musicals en luchtige komedies maar ze was ook actief op vlak van toneel.

In 1955 trouwde Debbie Reynolds met zanger Eddie Fisher, een huwelijk dat in magazines werd omschreven als 'perfect' maar slechts vier jaar stand hield en waaruit twee kinderen ontsproten: Todd die later tv-regisseur zou worden en Carrie die een succesvolle Hollywood-actrice werd. Fisher verliet Debbie Reynolds overigens voor Elizabeth Taylor. Het mediacircus dat hierbij ontstond had vreemd genoeg zelfs een positieve weerslag op de carrière van Debbie Reynolds omdat heel wat mensen vonden dat ze oneerlijk was behandeld door Fisher toen hij vrouwlief liet staan voor Taylor.

De romantische prent Tammy and the Bachelor (1957) zorgde er voor dat de actrice met het titelnummer zowaar een Top 10-hit te pakken had. Het nummer dat geschreven werd door Jay Livingston en Ray Evans werd zelfs genomineerd voor een Oscar.

Het tweede huwelijk van Debbie Reynolds was er één met Harry Karl waar ze mee trouwde in 1960. Karl was destijds in de Verenigde Staten een grote mijnheer op het vlak van schoeisel, hij was immers de eigenaar van een grote winkelketen van schoenen.

Voor haar rol in The Unsinkable Molly Brown werd ze zowel voor een Academy Award/Oscar als voor een Golden Globe genomineerd.
Verrassend genoeg werd Debbie Reynolds in de periode die volgde nog maar weinig filmrollen aangeboden maar rond die tijd slorpte The Debbie Reynolds Show op NBC heel veel van haar tijd op. Nochtans was die vrij rampzalig want na één seizoen (1969-1970) werd die al opgedoekt. Gelukkig kon ze in die periode ook nog werken voor tv, Broadway en in Las Vegas.
Op filmvlak wou Reynolds bewust breken met haar reputatie uit de jaren '30 van verrassend vriendelijk en doodgewoon meisje zoals die zelfs met publiciteitsfolders nog werd versterkt (!) en ze koos in 1971 voor de rol van de nog steeds sexy verleidster in de griezelfilm What's the Matter With Helen?
Niet alleen op relationeel- maar ook op financieel vlak bleek het huwelijk tussen Reynolds en Karl niet de beste combinatie want Karl werd verantwoordelijk gehouden voor het verkwisten van hun gezamenlijke fortuin tegen het ogenblik dat de echtscheiding werd uitgesproken in 1973. Op dat moment was de keten van Harry Karl ook al failliet gegaan en werd Reynolds verantwoordelijk gesteld voor 2 miljoen Dollar van de schulden die hierbij waren achtergebleven.

Debbie Reynolds werd genomineerd voor een Tony Award toen het stuk Irene op Broadway aan een sterke revival bezig was.
In 1974 was Debbie Reynolds de jongste host van That's Entertainment!

In 1984 was het weer van dat (huwelijk nummer 3 voor het geval je de tel bent kwijtgeraakt) en werd Debbie Reynolds in de echt verbonden met Richard Hamlett, iemand die actief was in de vastgoedwereld. Het paar woonde een tijd in Noord-Hollywood maar ook dat huwelijk werd ontbonden.
In 1985 nam ze een eerste van twee video's met aerobic-ofeningen op, in 1988 verscheen haar autobiografie onder de titel Debbie: My Life. Het semi-autobiografisch boek Postcards From the Edge dat geschreven werd door dochter Carrie Fisher werd verfilmd in 1990. Daarin werd het Reynolds-personage gespeeld door Shirley MacLaine.

Begin de jaren '90 begon Reynolds met het verzamelen van kostuums en memorabilia uit films. Haar indrukwekkende verzameling kreeg in 1993 een onderkomen in een hotel in Las Vegas.

En dan was er ook nog dit: lang geleden kwam Debbie Reynolds nog eens op een minder positieve manier in het nieuws toen ze gearresteerd werd op verdenking van een wapenmisdrijf. Eén en ander had te maken met een niet geregistreerd vuurwapen waarmee haar zoon zich ongelukkig genoeg mee had verwond...

De actrice was ook te zien in verschillende tv-films als The Christmas Wish en de Halloweentown-films.

Debbie Reynolds overleed aan een hartfalen. Opvallend, want de dag daarvoor overleed haar dochter Carrie Fisher, gekend van de Star Wars films.

Oscars ® 1965 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Unsinkable Molly Brown
Quotes - citaten
  • "I do twenty minutes every time the refrigerator door opens and the light comes on"
  • "I stopped making movies because I don't like taking my clothes off."