Albert Maltz

Albert Maltz
° 28-10-1908
+ 26-04-1985
✞ Leeftijd bij overlijden: 76


genomineerd Oscars ® 1946
genomineerd Oscars ® 1951
2 keer genomineerd voor een Oscar

Albert Maltz werd geboren als zoon van Joodse immigranten.  Hij studeerde aan Columbia en de Yale School of Drama.  Als toneelschrijver voor de Theatre Union schreef hij verschillende stukken, de ene keer alleen, een andere keer in samenwerking met een collega.  De meeste ervan haalden de toneelversie in New York begin de jaren ’30.  Maltz schreef ook romans en korte verhalen.

In 1941 vestigde Maltz zich als scenarist in Hollywood.  Hij werkte mee aan een aantal langspeelfilms van zowel Paramount als Warner Bros, inbegrepen vaderlandslievende oorlogsfilms rond de tweede Wereldoorlog als “Destination Tokyo” (1944) en “Pride of the Marines” (1945).

Maltz schreef ook verschillende scenario’s voor documentaires zoals “Moscow Strikes Back” (1942), een Amerikaanse herwerking van de Soviet-propagandafilm “The Defeat of the German Armies Near Mosow”.  Maar ook “The House I Live In” (1944) vloeide uit zijn spreekwoordelijke pen.

In 1947 was Maltz één van de fameuze Hollywood Ten, een groep filmmakers die veroordeeld werd omwille van hun vermeende betrokkenheid bij de Communistische Partij.  Hij werd hierna maar liefst tien maand opgesloten en kwam na zijn vrijlating zoals de andere veroordeelden op de ‘zwarte lijst’ te staan.

“The Naked City”, Jules Dassins realistisch politiedrama uit 1948 was de laatste film tot maar liefst 1970 (!) waar Maltz’ naam werd in vermeld.

Van 1952 tot 1962 woonde Maltz in Mexico en werkte sporadisch mee aan het schrijven van een Hollywood-scenario, zij het onder een pseudoniem.

‘The Cross and the Arrow’ (1944) was één van zijn bekendste romans die ging over de Duitse anti-Nazi-beweging.

Albert Maltz overleed op 76-jarige leeftijd nadat gordelroos voor complicaties had gezorgd.  Tot vlak voor zijn dood werkte hij nog zijn laatste boek af ; ‘Bel Canto’ over de Franse verzetsbeweging…

Oscars ® 1951 Genomineerd Beste scenario Broken Arrow
Oscars ® 1946 Genomineerd Beste scenario Pride of the Marines