Akim Tamiroff

Akim Tamiroff
° 29-10-1899
Bakoe
Rusland
+ 17-09-1972
✞ Leeftijd bij overlijden: 72


genomineerd Oscars ® 1937
genomineerd Oscars ® 1944
2 keer genomineerd voor een Oscar

Akim Tamiroff studeerde aan de toneelschool en de Universiteit van Mouskou waarna hij in 1923 met een groep acteurs op tournee ging en bij de doortocht in New York besloot om daar te blijven. Hij liet zich aansluiten bij het toneelgezelschap Chauve-Souris van Nikita Balieff maar toen de geluidsfilm werd gelanceerd trok Tamiroff naar Hollywood. Daar begon hij met het gratis vertolken van figurantenrolletjes om zich daarna traag maar zeker op te werken naar belangrijke bijrollen in films als The Lives of a Bengal Lancer en The General Died at Dawn (1936). In For Whom the Bell Tolls (1943) speelde hij de rol van de Spaanse verzetsleider Pablo.

In de jaren '50 keerde Tamiroff terug naar Europa waar hij in een aantal films met Orson Welles te zien was waaronder Mr. Arkadin, Touch of Evil, The Trial én als Sancho Panza in het nooit afgewerkte Don Quixote. Zowel in de jaren '50 als '60 reisde Tamiroff door Europa waar hij te zien was in films die werden opgenomen in verschillende landen en -talen.
Op het einde van zijn carrière was hij enkel nog maar te zien in kleine, ronduit zwakke films, ver beneden de status die hij als acteur had verworven.

Akim Tamiroff huwde met Tamara Shayne.

Oscars ® 1944 Genomineerd Beste acteur in een bijrol For Whom the Bell Tolls
Oscars ® 1937 Genomineerd Beste acteur in een bijrol The General Died at Dawn