Who Is Killing the Great Chefs of Europe?

Goed
Who's Killing The Great Chefs of Europe ?
1978
langspeelfilm
110 minuten
komedie

acteur/actrice (19)

Jacqueline Bisset Jacqueline Bisset
Philippe Noiret Philippe Noiret
Jean-Pierre Cassel Jean-Pierre Cassel
Joss Ackland Joss Ackland
Jean Rochefort
Madge Ryan
Nigel Havers
Luigi Proietti
Stefano Satta Flores
Frank Windsor
Peter Sallis
Tim Barlow
John Le Mesurier
Jean Gaven
Daniel Emilfork
Jacques Marin
Jean Paredes

regisseur (1)

Ted Kotcheff

producent (1)

William Aldrich

director of photography (1)

John Alcott

uitvoerend producent (2)

Merv Adelson
Lee Rich

scenarist (1)

beeldmonteur (1)

Thom Noble

productieontwerper (1)

Rolf Zehetbauer

kostuumontwerper (1)

Donfeld

componist (1)

De beste komedies zijn degene die drijven op geinig uitgetekende personages. En die een slimme plot hebben. En die de kunde verstaan om tijdloos te zijn of het toch minstens te ogen. Who’s Killing the Great Chefs of Europe scoort op de drie punten en mag zich dan ook met recht en reden een onder de radar verzeilde traktatie uit de jaren zeventig noemen.

Het bronmateriaal is de uit 1976 stammende roman Someone is Killing the Great Chefs of Europe van het echtpaar Nan & Ivan Lyons, netjes geadapteerd door Peter Stone, op wiens cv ook nog ander fijn werk aan te treffen is: Charade, Father Goose en The Taking Of Pelham One Two Three bijvoorbeeld.

Who’s Killing… is een komisch moordmysterie dat zich afspeelt in de wereld van de haute cuisine. Nadat een beruchte restaurantcriticus en uitgever van een culinair tijdschrift de beste koks van Europa in de kijker zet, worden die daarna een voor een in hun keuken vermoord. De eerste wordt in zijn oven gebakken, de tweede verdrinkt in een kreeftenaquarium, de derde vriest dood in een koelcel, de vierde wordt verplettert door een eendenpers. Yummie.

Maar wie is de dader? De titelvraag krijgt een antwoord in een geestige Europahoppende komedie waarbij de door chefkok Paul Bocuse ontworpen viersterrengerechten er als zoete koek ingaan. Voetpepernoot: de identiteit van de dader is in de film niet dezelfde als in het boek. Zitten in de castmixer: een geestige Robert Morley als de vadsige uitgever, George Segal als een Amerikaanse entrepreneur die een fastfood-omeletketen wil openen en Jacqueline Bisset als ‘s werelds beste dessertenmaakster – en daardoor ook potentieel slachtoffer. Koks van dienst zijn onder meer Jean Rochefort, Philippe Noiret en Jean-Pierre Cassel. Vooraleer Ted Kotcheff de regie op zich nam, waren onder meer Milos Forman en Robert Aldrich in de running om deze film in goede banen te leiden. De laatste naam is logisch, gezien Roberts zoon William de producent is van deze prent.

Pretentieloos amusement uit de seventies. Je weet wel, toen het leven nog fijner en gemakkelijker was – al is het maar omdat je toen nog geen kopzorgen had door aan die vermaledijde Rubik-kubus te moeten draaien.

Alex De Rouck


Synopsis

Een geheimzinnige moordenaar brengt op geraffineerde wijze de meest vermaarde meesterkoks van West-Europa op het leven, telkens op een wijze die is aangepast aan het recept waaraan zij stuk voor stuk hun faam te danken hebben. Zo zal een charmante Zwitser, beroemd om zijn heerlijke duivenschotels, dood teruggevonden worden in zijn oven, te midden van zijn gevogelte en eveneens bruingebraden aan het spit