Twilight

Matig
Twilight
2008
26/11/2008
langspeelfilm
122 minuten
drama

verdeler

Belga Films Belga Films

acteur/actrice (15)

Kristen Stewart Kristen Stewart →  Bella Swan
Robert Pattinson Robert Pattinson →  Edward Cullen
Peter Facinelli Peter Facinelli →  Dr. Carlisle Cullen
Kellan Lutz Kellan Lutz →  Emmett Cullen
Anna Kendrick Anna Kendrick
Billy Burke →  Charlie Swan
Elizabeth Reaser →  Esme Cullen
Nikki Reed →  Rosalie Hale
Ashley Greene →  Alice Cullen
Jackson Rathbone →  Jasper Hale
Cam Gigandet →  James
Edi Gathegi
Rachelle Lefevre
Taylor Lautner
Sarah Clarke

regisseur (1)

Catherine Hardwicke Catherine Hardwicke

producent (3)

Mark Morgan
Greg Mooradian
Karen Rosenfelt
Twilight

Kredietcrisis of niet, op de kantoren van kersvers distributeur Summit Entertainment zal er op het komend eindejaarsfeest waarschijnlijk geen tekort zijn aan borrelhapjes, serpentines en magnumflessen bubbels. Hun adaptatie van het in tienermeisjeskringen razend populaire boek “Twilight” van Stefenie Meyer (waarvan inmiddels al drie bestsellende vervolgen zijn verschenen) schoot als een bijbelse staartster naar de top van de boxoffice en bracht in Amerika op de eerste dag al 35 miljoen dollar op. Dus ja, ook de andere boeken worden verfilmd. Het groen licht voor de productie van de eerste sequel (“New Moon” waarin ook weerwolven van de partij zijn) is inmiddels al gegeven. Hollywoodeconomie, altijd de logica zelve.

De “Twilight”-reeks vertelt het verhaal van Bella Swan (Kristen Stewart uit “Panic Room” en “Into The Wild”), een tiener die terug bij haar vader komt wonen nadat haar moeder haar nieuwe globetrottende echtgenoot volgt. Bella heeft met beide ouders een vrij goede relatie, maar toch ziet ze er tegen op om van Phoenix, Arizona te verhuizen naar het minder klimaatvriendelijke Forks in Washington waar het weer altijd miezerig en kil schijnt te zijn. Op school raakt ze in de ban van zwijgzame hunk Edward Cullen (saaie piet Robert Pattinson, eerder te zien als Cedric Diggory in de twee laatste “Harry Potter”-films). Net als zij is hij duidelijk een outcast, die niet bewust het gezelschap opzoekt van “the happy few”.

Twilight

Al gauw worden de twee op elkaar verliefd. Het spreekwoordelijke water blijkt echter enkele oceanen te diep: blijkt immers dat Edward (net als de rest van zijn familie) een vampier is. Hij mag er dan wel uitzien als een posterjongen, infeite is hij al 108 jaar oud. Edward heeft zelf ook twijfels over zijn onsterfelijke status: al was het maar omdat hij zich emotioneel nooit kan binden aan iemand buiten zijn familie. Over onschuldige slachtoffers hoeft hij zich alvast geen zorgen te maken: de Cullens zijn immers “gedomesticeerde” vampiers en eten geen mensenvlees. En in tegenstelling tot Christopher Lee hoeven ze ook geen kruizen, daglicht, lookbommen of Peter Cushing te schuwen. De voor de eerste keer van haar leven verliefd zijnde Bella heeft meteen een serieus gewetensprobleem: ofwel accepteert ze dat zij ouder wordt en Edward niet, ofwel neemt ze de stap om zich te laten bijten zodat ze samen met Edward onsterfelijk kan worden en binnen ettelijke generaties handjes kan schudden met Wall-E en Eve. Bovendien blijkt de vampierenwereld ook niet zonder gevaren: wanneer een vampier die wel nog graag een plakje mensenvlees tussen de boterham drapeert lucht krijgt van Edwards menselijke vriendin, wil die er alles aan doen om Bella uit te schakelen…

“Twilight” is in de eerste (en zelfs enige) plaats een film voor tienermeisjes, of die nu al dan niet het boek hebben gelezen. De film schijnt vrij trouw te blijven aan het bronmateriaal: Stefanie Meyer bleef van dichtbij betrokken bij de verfilming en had zelfs het recht om scènes waar ze niet tevreden over was aan te passen. Ze zou er onder meer ook voor gezorgd hebben dat de romance tussen Bella en Edward heel braaf bleef, kwestie van haar mormoonse opvoeding niet te verloochenen. “Twilight” heeft helaas maar weinig vertier te bieden voor iedereen buiten de doelgroep of voor iedereen die op zoek is naar een boeiende film. Regisseuse Catherine Hardwicke (die vooralsnog haar debuut “Thirteen” niet heeft geëvenaard) doet iets teveel haar best om de film in te kleden als een ontluikend puberaal poëziefilmpje.

Twilight

Toegegeven, de (vele) scènes in het bos zien er qua vormgeving o.k. uit, maar opwindend wordt deze slakkengangfilm er niet door. Het eerste uur rijgt humorloos en repetitief weinig opwindende scènes aan elkaar, en tijdens de finale probeert de film tevergeefs wat tienervriendelijke spanning te etaleren. We onthouden vooral dat Kirsten Stewart de enige is van de jeugdige cast die wat weet aan te vangen met haar rol: de rest is ofwel enerverend saai (Pattinson inclusief) of is door de make-upafdeling uitgedost als witbepoederde houten klazen. Wat rest is een oersimpel jongen ontmoet meisje-verhaal dat zichzelf veel te belangrijk vindt en waarbij de dialogen worden georeerd als betrof het een verdwaalde Shakespeare tijdens een kroegentocht (“Death Is Peaceful, Easy. Life Is Harder”). Ja, het is duidelijk dat het vampirisme in de verhalen van Stefenie Meyer een metafoor is voor de opgroeipijnen van tienermeisjes in de dop. Moet kunnen, maar meer dan een flets geurend stukje drab levert het helaas niet op. Waardoor “Twilight” vooral een zure appel is waardoor het verdomd saai bijten is.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
21-11-2008 Plaats 1 $ 63.637.740
28-11-2008 Plaats 3 $ 26.344.032
05-12-2008 Plaats 2 $ 13.046.722
12-12-2008 Plaats 3 $ 7.951.131
19-12-2008 Plaats 6 $ 5.189.319


Synopsis

Bella Swan is altijd anders geweest. Ze doet geen enkele moeite om zich aan te passen aan wat de populaire kliek op school dicteert. Wanneer haar moeder hertrouwt en Bella bij haar vader gaat wonen in het saaie stadje Forks, verwacht ze weinig veranderingen. Maar dan ontmoet ze de mysterieuze en oogverblindend knappe Edward Cullen. Hij is intelligent, rad van tong en lijkt recht in haar ziel te kijken. Al snel beginnen ze een gepassioneerde romance, weliswaar met ongewone trekjes. Want Edward rent sneller dan een panter, kan een rijdende wagen met één hand stoppen en is sinds 1918 geen dag verouderd. Zoals alle vampieren is hij onsterfelijk. Toch heeft hij geen scherpe hoektanden en drinkt hij geen bloed: Edward en zijn familie hebben gekozen voor een andere levensstijl dan hun soortgenoten. Maar hoe dichter Edward en Bella naar elkaar toegroeien, hoe moeilijker hij het krijgt om te weerstaan aan haar geur, die hem tot oncontroleerbare waanzin kan brengen. En wat doen ze wanneer Laurent en James, aartsvijanden van de familie Cullen, op zoek gaan naar Bella ?