Trail of the Pink Panther

Gewoon
Trail of the Pink Panther
1982
langspeelfilm
95 minuten
komedie

acteur/actrice (23)

David Niven David Niven → Sir Charles Litton
Herbert Lom Herbert Lom → Dreyfus
Capucine Capucine → lady Litton
Peter Sellers Peter Sellers → Jacques Clouseau
Robert Loggia Robert Loggia → Bruno
Robert Wagner Robert Wagner
Richard Mulligan → Clouseau Senior
Joanna Lumley → Marie Jouvet
Harvey Korman → professor Balls
Burt Kwouk → Cato
Denise Crosby → Bruno's Moll
Graham Stark → Hercule
Peter Arne → kolonel Bufoni
Andre Marianne → Francois
Ronald Fraser → Dr. Longet
Leonard Rossiter → Quinlan
Marne Maitland → commissaris Lasorde
Harold Kasket → president van Lugash
Liz Smith → Martha
Danny Schiller → Cunny
Denise Crosby → Bruno's Moll
William Hootkins → taxichauffeur
Katleen St. John → Nanna

regisseur (1)

Blake Edwards Blake Edwards

producent (2)

Blake Edwards Blake Edwards
Tony Adams

scenarist (4)

Blake Edwards Blake Edwards
Frank Waldman
Tom Waldman
Geoffrey Edwards

artdirector (2)

Alan Tomkins
John Siddall

componist (1)

Hoe je het ook draait of keert, de Pink Panther-reeks verderzetten na het overlijden van boegbeeld Peter Sellers getuigde van lef. Nochtans had Blake Edwards – die met 10 en Victor Victoria dikke hits had gescoord – bewezen de avonturen van inspecteur Clouseau niet nodig te hebben om eind jaren zeventig/begin jaren tachtig nog relevant te zijn. Of zat het floppen van zijn persoonlijke afrekening met Hollywoods studiosysteem in S.O.B. hem toch te hoog?

Al lag het echte initiatief waarschijnlijk eerder bij United Artists. Die waren immers met Sellers – en zonder Edwards – Romance of the Pink Panther aan het ontwikkelen. Sellers had daarvoor ook het script geschreven, en bedoeling was om die ergens begin jaren tachtig te draaien. Magere Hein stak daar echter resoluut een zeisstokje voor. Het oorspronkelijke plan van United Artists was om door te gaan met Romance zonder Sellers. Ze klopten aan bij Dudley Moore, en die wou de film doen als eerbetoon aan Sellers. Enige voorwaarde: Edwards moest de film regisseren. Maar Edwards wou geen andere acteur in de rol van Sellers, en stelde Moore voor om de hoofdrol te vertolken in een Pink Panther-film zonder het personage van Clouseau, met een optie op sequels. Maar dat zag Moore dan weer niet zitten. Gevolg: Romance of the Pink Panther zag nooit het levenslicht, en Edwards castte Ted Wass als opvolger van Sellers.

Maar eerst was er nog deze Trail of the Pink Panther, een soort scharnierfilm die eigenlijk volledig was opgezet rond outtakes met Sellers. Tijdens het monteren van The Pink Panther Strikes Again in 1976 bleef immers nogal wat materiaal ongebruikt, en rond die destijds niet gebruikte grappen bedacht Edwards een nieuw verhaal waarin Clouseau opnieuw wordt opgetrommeld om de diefstal op de befaamde roze diamant uit te klaren.

Tenminste, dat doet Edwards voor de eerste helft van Trail of the Pink Panther. De tweede bouwt hij op rond het onderzoek dat journaliste Joanna Lumley voert naar de spoorloze verdwijning van Clouseau. Wat meteen betekent dat Sellers in het tweede deel enkel maar in flashbacks te zien is, en dat Trail of the Pink Panther verzandt in een weinig geïnspireerde clipshow. De nieuwe scènes met rozepanterhabitués zoals Herbert Lom, Burt Kwouk, Capuchine en David Niven werden voor Trail trouwens samen opgenomen met scènes voor het reeds op stapel staande Curse of the Pink Panther met Wass. Toen alle opnames achter de rug waren, begon Edwards met de montage van de twee films tegelijk.

Een succes werd het voortzetten van de Sellersloze franchise niet. Om te beginnen moest Edwards meer dan een miljoen dollar morele schadevergoeding betalen aan Sellers’ weduwe Lynne Frederick die vond dat de film schade toebracht aan de reputatie van haar overleden echtgenoot. Bovendien had Sellers ooit te kennen gegeven dat de outtakes van vroegere Pink Panther-films na zijn dood niet mochten worden gebruikt. Een verklaring die hij maakte nadat Edwards eerder al van plan was geweest om Revenge of the Pink Panther (1978) grotendeels op te bouwen rond weggemonteerd materiaal uit Strikes Again.

Trail of the Pink Panther werd genadeloos gefileerd door de pers en ook het publiek liep er met een te wijde boog omheen. Wat voor United Artists meteen voldoende reden bleek om het op stapel staande Curse of the Pink Panther amper te promoten en de plannen voor een Sellersloze reeks op te bergen. Waarop Edwards MGM/United Artists voor de rechter sleepte wegens moedwillige slechte promotie en marketing. Waarop de studio een tegenproces opstartte wegens contractbreuk omdat hij zijn film(s) niet binnen het afgesproken budget had afgeleverd. Hollywoodfolklore met een gouden griffel, dit. De kans is alvast niet onbestaande dat Sellers van deze vitrioolrondedans moet hebben genoten, ergens hoog en droog gezeten op een niet-nader gedefinieerde rijstpapweulk.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
17-12-1982 Plaats 9 $ 1.341.695


Synopsis

Opnieuw wordt de Rose Panther gestolen en moet inspecteur Jacques Clouseau het waardevolle juweel proberen terug te vinden. Halfweg zijn onderzoek verdwijnt hij zelf echter ook spoorloos.