The Suicide Squad

Gewoon
The Suicide Squad
2021
28/07/2021
langspeelfilm
132 minuten
actie
avontuur
sciencefiction

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (25)

Margot Robbie Margot Robbie → Harley Quinn
Idris Elba Idris Elba → Bloodsport
John Cena John Cena → Peacemaker
Viola Davis Viola Davis → Amanda Waller
Michael Rooker Michael Rooker → Savant
David Dastmalchian David Dastmalchian → Polka-Dot Man
Taika Waititi Taika Waititi → Ratcatcher
Sylvester Stallone Sylvester Stallone → kng Shark (stem)
Sean Gunn → Weasel/Calender Man
Pete Davidson → Blackguard
Nathan Fillion → T.D.K.
Joel Kinnaman → kolonel Rick Flag
Jai Courtney → kapitein Boomerang
Peter Capaldi → Thinker
Daniela Melchior → Ratcatcher 2
Alice Braga → Sol Soria
Joaquin Cosio → burgemeester generaal Mateo Suarez
Juan Diego Botto → Presidente generaal Silvio Luna
Storm Reid → Tyla
Steve Agee → John Economos/On-Set King Shark
Flula Borg → Javelin
Mayling Ng → Mongal
Tinashe Kajese-Bolden → Flo Crawley
Jennifer Holland → Emilia Harcourt
Julio Cesar Ruiz → MIlton

regisseur (1)

James Gunn

producent (2)

Charles Roven Charles Roven
Peter Safran Peter Safran

director of photography (1)

Henry Braham

uitvoerend producent (6)

Zack Snyder Zack Snyder
Deborah Snyder
Walter Hamada
Chantal Nong Vo
Nikolas Korda
Richard Suckle

beeldmonteur (2)

Fred Raskin
Christian Wagner

productieontwerper (1)

Beth Mickle

kostuumontwerper (1)

Judianna Makovsky

componist (1)

John Murphy
The Suicide Squad

Reden waarom de elfde film in het DC Extended Universe niet gewoon Suicide Squad 2 heet? Omdat regisseur James Gunn waarschijnlijk duidelijk wou maken dat zijn film helemaal anders is dan David Ayers Suicide Squad die in 2016 een lauwe persontvangst kreeg en ondanks respectabele box-officecijfers maar weinig echt tevreden kijkers bleek te tellen. Door de titel te laten beginnen met een nadrukkelijk lidwoord wou Gunn ongetwijfeld ook aantonen dat in zijn film de puntjes wel op de i staan. Geen gebrek aan lefgozerij dus bij Gunn, dusver de enige regisseur die zowel in het Marvel- als in het DC-universum aan de slag kon.

Gepland was die oversteek niet: toen hij door Disney/Marvel (tijdelijk) werd ontslagen als regisseur van Guardians Of The Galaxy 3 nadat er een paar (oude) weinig politiek correcte tweets waren opgedoken, werd hij door Warner binnengehaald om in plaats daarvan een sequel op Suicide Squad te draaien. En hij kreeg zelfs carte blanche om zijn zin te doen. Niet dat hij eerste keus was: Ayer was aanvankelijk favoriet voor de sequel, maar die gaf forfait. Net zoals Jaume Collet-Serra en Gavin O’Connor dat daarna ook zouden doen.

The Suicide Squad

Gunn veegde alle scriptvoorstellen die er waren van tafel en startte van voor af aan met een volledig nieuw zelfgeschreven script. Hij koos ook resoluut voor een grotendeels verse cast. Enkel Joel Kinnaman en Margot Robbie bleven aan boord als respectievelijk Rick Flag en Harley Quinn. Alle andere leden van de updateversie van The Suicide Squad zijn nieuw, al hebben ze natuurlijk wel allemaal hun genesis in de DC-comics. Staan mee op het voorplan: Idris Elba als leider Bloodsport en John Cena als Peacemaker – al blijkt die zijn naam vooral gestolen te hebben. Ook aanwezig, zij het iets minder prominent: Polka-Dot Man (David Dastmalchian), Ratcatcher 2 (Daniela Melchior) en haaiman Nanaue (met de stembanden van Sylvester Stallone).

Gunn drukt een eigen en tegendraadse stempel op het DC-universum. Opvallend, daar de regisseursvisies van Ayer en Zack Snyder bij respectievelijk Suicide Squad en Justice League in de postproductie door Warner bijna volledig werden weggevaagd. Wat duidelijk maakt dat ze bij Warner nog steeds geen duidelijke DC-visie hebben. Dit in tegenstelling tot Marvel, waar wel een duidelijke lijn zit in stijl en universumopbouw. Waaruit je zou kunnen besluiten dat DC-films verrassender en interessanter zijn, maar helaas is het resultaat zelden echt begeesterend. Ook omdat de erfenis van de flops doorweegt op het geheel.

The Suicide Squad

The Suicide Squad laat zich in elk geval vlotter bekijken dan de voorganger en het vermaledijde Justice League, maar daar hoef je eigenlijk niet meteen wild om te applaudisseren. Al wordt de film op veel plaatsen weliswaar onthaald als schoolvoorbeeld van hoe een moderne en volwassen comicbookverfilming moet zijn: brutaal en gedurfd blijkbaar. Maar dat neemt niet weg dat The Suicide Squad eigenlijk gewoon een R-rated doorslagje is van Guardians Of The Galaxy. Met op het voorplan opnieuw een divers zootje ongeregeld – CGI-creaturen inclusief – met een missie om de wereld/het universum te redden. Waar de Guardians Of The Galaxy dat beschaafd doen, mogen de dames en heren van The Suicide Squad al hun demonen loslaten: middelvingers worden opgestoken, scheldwoorden krijgen de vrije loop en als er iemand wordt neergeknald of -gestoken vloeit het bloed rijkelijk terwijl de lichaamsdelen in het rond vliegen. Dat heet dan gelukkig … excuus, volwassen zijn.

Waarschijnlijk goed nieuws voor wie voeling heeft met de originele comics, daar Gunn in zijn beeldenstorm trouw blijft aan de teneur van de Suicide Squad-comics uit de jarentachtiglichting. Wie die voeling niet heeft, ziet zichzelf geconfronteerd met inwisselbare eendimensionale figuren die proberen om elkaar niet voor de voeten te lopen in een lawaaierige plot waarin alles uiteindelijk blijkt te draaien rond een gigantische buitenaardse en bewustzijn controlerende zeester die de kracht bezit om de mensheid naar zijn pijpen te laten dansen.

Zoals bij zoveel comicverfilmingen is alles constant in beweging en is er nauwelijks een rustpauzegaatje te bespeuren. Maar waar Gunn in zijn Guardians Of The Galaxy-films – en zeker in de eerste – nog wist te verrassen stelt hij zich hier tevreden met zichzelf gewoon te kopiëren, en dat is – misschien nog meer zo gezien in het kader van de vrijheid die hij kreeg – toch een slag in het water. En neen, niets mis met kwajongenshumor, maar wel teleurstellend banaal als je daarbij niet verder komt dan dialogen over penisvelden.

Dit mag dan wel een stap voorwaarts lijken in vergelijking met de DC-ensemblefilms die Warner dusver afleverde, een kwalitatieve meerwaarde levert het niet op. Veel geroep, veel getier, veel geblaat … maar al bij al toch te weinig wol. Of substantie. Wie zich tevreden stelt met het opzichtige ‘kijk eens wat ik allemaal mag en kan’-vaandelzwaaien van Gunn is nog het best af. Wie verder probeert te kijken, is eraan voor de moeite.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
06-08-2021 Plaats 1 $ 26.205.415
13-08-2021 Plaats 5 $ 7.471.391
20-08-2021 Plaats 6 $ 3.400.190
27-08-2021 Plaats 7 $ 1.989.343
03-09-2021 Plaats 8 $ 1.151.582