Stop! Or My Mom Will Shoot (dvd)

Matig
Stop or my mom will shoot (DVD)
1992
dvd
komedie

acteur/actrice (9)

Sylvester Stallone Sylvester Stallone → Joe Bomowski
JoBeth Williams JoBeth Williams → Lt. Gwen Harper
Ving Rhames Ving Rhames → stewardess
Richard Schiff Richard Schiff
Estelle Getty → Tutti Bomowski
Martin Ferrero → mister Stereo
Marjean Holden → stewardess
Vanessa Angel → wapenbediende
Roger Rees

regisseur (1)

Roger Spottiswoode

Het selecte groepje vechtmachines, krachtpatsers en kareteka's waarvan Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Jean-Claude Van Damme mijn top 3 vertegenwoordigen heeft zo zijn imago-probleempjes. De talrijke Rocky's, Rambo's en Terminators en vliegende karate-gordels mogen dan kelders vol dollars opgebracht hebben, de verantwoordelijken willen het nu over een ander boeg gooien.

Arnold Schwarzenegger deed het o.a. met Twins en Kindergarten Cop, terwijl Sylvester Stallone het er ook vrij goed vanaf bracht met Oscar.  de Universal Soldier-film van onze Jean-Claude Van Damme geeft echter weinig hoop dat we ooit lachend een JCVD-film zullen verlaten.

Stop! Or My Mom Will Shoot is de recentste poging van Stallone zich te integreren in het komedie-genre. Joe Bomowski (Sylvester Stallone) is een politie-inspecteur in L.A. die er god zij dank jarenlang in geslaagd is zijn moeder Tutti (Estelle Getty) op een veilige afstand te houden. Wanneer Joe zijn tactiek om op het laatste moment af te bellen terug gebruikt, ziet hij zijn poging stranden na 80 belletjes.

De reden van de I'm dead-reactie bij het inhaken wordt duidelijk in het daaropvolgende film-uur. Tutti leeft immers nog als het ware in het verleden en behandelt zoonlief als een grote baby. De overbezorgde moeder bedoelt het misschien wel allemaal goed, maar bemoeit zich met alles en nog wat, serveert een ontbijt in de vorm van een 12 personen-feestmaal, hanteert de steelstofzuiger om kwart over drie 's nachts en koopt in het illegale circuit een automatisch machinepistool...

Stop! Or My Mom Will Shoot is een komedie die onder het Oscar-niveau blijft (we bedoelen hier uiteraard de film die dus niet de kaskraker van 1992 wordt zoals werd verwacht). De grappige momenten worden dan ook (gelukkig) aangevuld met het alsnog verschijnen van de Rambo-look in de vrachtwagen contra vliegtuig en de opslagplaats-scène. De op die manier makkelijk vergelijkbare verschijningen leiden ertoe dat we Sly nog steeds verkiezen in en ware betonrol. Schoenmaker blijf bij uw leest dus (als de dollars en de fans je lief zijn).

Koenraad Adams