Stop! Or My Mom Will Shoot

Slecht
Stop Or My Mom Will Shoot poster
1992
28/05/1992
langspeelfilm
komedie

verdeler

U.I.P. U.I.P.

acteur/actrice (9)

Sylvester Stallone Sylvester Stallone → Joe Bomowski
JoBeth Williams JoBeth Williams → Lt. Gwen Harper
Ving Rhames Ving Rhames → stewardess
Richard Schiff Richard Schiff
Estelle Getty → Tutti Bomowski
Martin Ferrero → mister Stereo
Marjean Holden → stewardess
Vanessa Angel → wapenbediende
Roger Rees

regisseur (1)

Roger Spottiswoode

De carrière van Sylvester Stallone heeft altijd al rare bokkesprongen gemaakt. Op het toppunt van zijn roem oogstte hij verbazend veel bijval met lawaaierige Rambo's en andere actieprenten. Hoewel deze films serieus van opzet waren (dat veronderstel ik toch) werd er heel wat afgelachen door het publiek en niet in het minst door de critici. Onder het motto 'maak van je nood een deugd' en geïnspireerd door het Kindergarten Cop-succes van Schwarzenegger kiest Sly nu op zijn beurt voor rollen in gewild humoristische prenten, en kijk eens wat nu gebeurt: plots lacht niemand meer, en zeker de critici niet. 

Na Oscar van John Landis probeert Stallone het opnieuw met een komisch script als bagage, en qua titel laat het product alvast weinig aan de verbeelding over. Om het in slaap gewiegde Stallonepubliek niet al te veel te ontmoedigen, kruipt hun held voor alle zekerheid maar terug in de huid van een stoere cop Joe-en-nog-wat-ski (het zwoele weer zorgde ervoor dat die venijnige achternaam ongestoord in mijn geheugen kon glibberen, waarvoor mijn nederige excuses).

Om de inhoud zo snel mogelijk aan de titel te lassen komt al vrij vlug zijn oud moedertje Tutti (Estelle Getty) op bezoek. zoals het elke goede moeder betaamt, is het mens veel te opdringen en bemoeizuchtig, en zoals het een goede zoon kenmerkt, protesteert arme Joe heftig tegen al die betweterij, maar tevergeefs uiteraard. Joe telt dan maar de dagen van haar verblijf af, totdat Tutti geconfronteerd wordt met een wapenhandelaar die door een broertje van zijn koopwaar om zeep wordt geholpen. Als kroongetuige moet ze verplicht in de stad blijven, tot grote ergernis van Joe maar ook van de bad guys die nogal wat last ondervinden van moeder en-nog-wat-ski's bemoeizucht...

Stallone walst door deze actiekomedie zoals iemand die een parodie op een Stalloneparodie zou neerzetten het ook zou aanpakken, en dat zegt eigenlijk al genoeg. Regisseur van dit stervehikel is Roger Spottiswoode, ooit een respectabel cineast (Under Fire) die zich de laatste jaren frequent bezighoudt met opdrachtfilms boordevol sterpotentieel zoals Air America met Mel Gibson.

Voorts wordt de prent nog gedragen door heel wat oneliners, een lading moeder-zoon conflicten en het nodige kunst- en vliegwerk, dat opvallend soft is voor deze explosieve tijden.
Daardoor kan ook de tienplus-horde het nodige plezier bleven aan deze recentste Stallonefratsen, en het zullen ongetwijfeld net zij zijn die dit werkje het meest zullen appreciëren.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
21-02-1992 Plaats 2 $ 7.058.590
28-02-1992 Plaats 3 $ 4.475.640
06-03-1992 Plaats 5 $ 3.318.810
13-03-1992 Plaats 7 $ 2.070.605
20-03-1992 Plaats 8 $ 1.653.970